6
  • felemelő
    #6
    A Mars mitől élhetetlen?
    Összevetve egy 25.000-szeres nyomással?
    A Mars pont attól érdekes, hogy viszonylag standard földi technologiával képes az ember élve maradni, élhető körülményeket teremteni.
    Lehet nincs rajta most élet, de ha az ember odaviszi, akkor lesz :)
  • Irasidus
    #5
    Ennek több oka is van, de először is nem igaz, hogy nem foglalkoznak vele, idén indul az JUICE űrszonda, és jövőre egy másik az Európa Clipper (a csillagászati megfigyelésekről nem beszélve). Viszont az űrkutasban több évtizedes programok vannak, az említett űrszondákat közel 10 éve kezdték építeni, és még tíz év volt a tervezési fázis, és még tíz év mire eredmény is lesz (magyarul ha te most azonnal akarsz egy űrszondát oda, akkor majd jó esetben 30 év múlva térjünk vissza rá). Másodszor sokkal drágább, és bonyolultabb egy űrszondát az Európához irányítani, mint a Marshoz, és itt több nagyságrendi különbség van, mind bonyolultság terén, mind anyagilag. Konkrétan annyira bonyolult hitmanőverek sorozata szükséges legalább egy évtizeden keresztül, ami rengeteg üzemanyagot és pénzt emészt fel, hogy direktbe nem is tudnak odamenni, ezzel szemben a Mars fél év alatt elérhető. És végül a környezet sokkal extrémebb mint a Mars körül, a Jupiter erős mágneses tere miatt a töltött részecskék sugárzása olyan erős, hogy például a JUNO űrszondának az elektronikáját páncélzat védi, több-kevesebb sikerrel, ezzel szemben a Marsra küldött űrszondák sima nyáklapjával. És végül az energiaellátás problémája, hogy csak egy évtizede jelentek meg azok a (baromi drága) napelemek amik a Jupiter környezetében is elegendő energiát termelnek, a mára alig fogyasztó műszereknek - előtte nukleáris termoelemekkel mentek, ami drága, és kevés van belőle (tehát űrszondát sem lehetne nyakra főre indítani). Végül egy új koncepció szerint, a földi teszteléshez használt másodpéldányt újraműszerezik, és új űrszonda néven elküldik, na, ez az Európa hold esetében nem lehetséges.

    Az, hogy "halott" a Mars nem tudhatod, mint ahogy egyenlőre senki, viszont a Marsra emberek is szeretnének majd eljuttatni, így még érthető a sürgés-forgás. Szóval, remélem már érthető a dolog.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2023.03.06. 13:02:26
  • Frekvency
    #4
    elég furcsak nekem, itt van a Naprendszer legkiemelkedőbb égitestje és gyakorlatilag alig foglalkoznak vele - könyörgöm, viz boritja, tényleg nem érdekel senkit??? - ugyanakkor a halott Marsra meg már lassan buszjárat lesz...
  • duke
    #3
    "Sós jég boríthatja az Europa felszínét "

    Valaki megkostolta ?
  • _svd_
    #2
    "....ezek egyike pedig a vizsgálatok alapján a hatalmas, az általunk megszokottnál 25 ezerszer magasabb nyomás eltűnése után is stabil marad."


    Ez érdekes lehet a jövőben. Extrém tulajdonságai lehetnek ennek az anyagnak.
  • quatlander
    #1
    S.Ó.S. jelet fogtak a hold felszínéről.