Gyurkity Péter

Élhető lehet az Enceladus óceánja

Erre utal egy újabb munka, amelyben egy további fontos elem jelenlétét valószínűsítik.

A Szaturnusz holdja az utóbbi években meglehetősen gyakran szerepelt híreinkben, elsősorban a Cassini-küldetés kapcsán, amely az élet feltételeinek jelenlétére utaló adatokat tett elérhetővé. Legutóbb arról számoltunk be, hogy szerves vegyületek vannak a helyszíni kitörésekben, most pedig egy további munka készült el, amely szintén pozitív eredménnyel zárult.

A napokban a Southwest Research Institute kutatói tették közzé saját munkájuk főbb eredményeit, amelyek már a foszfor jelenlétére utalnak. Ők egy némileg eltérő kutatást végeztek el, hiszen a csapat tagjai hőtani és kinetikus modelleken keresztül igyekeztek kimutatni, pontosabban előrevetíteni a foszfor jelenlétét a helyszíni óceán fenekén. Ennek részeként az eddigi legrészletesebb geokémiai modellt állították össze a tengerfenéken végbemenő oldódási folyamatokról, egyben pedig megjósolták, hogy a foszfátok feloldódása nagyon kedvező körülmények között mehet végbe. Emiatt a foszfor komoly jelenléte gyakorlatilag elkerülhetetlen, bár ennek közvetlen kimutatása és visszaigazolása egyelőre még várat magára, hiszen ehhez újabb küldetésre lesz szükség.

A foszfor jelenlétét korábban kevésbé valószínűnek ítélték meg, viszont a mostani munka jóval pozitívabb képet tár elénk. Ez azért rendkívül fontos, mert a foszfor abszolút fontos alkotóelem az élet megjelenésében, hiszen szerepet játszik a DNS és az RNS, a sejtmembrán, az energiát hordozó molekulák, a csontok, valamint a fogak kialakulásában, azok létrejöttében, nem beszélve a planktonokról. Az Enceladus felszínén korábban rögzített kitörések gyakorlatilag az élet összes alapvető követelményeit tartalmazzák, nem véletlen, hogy az utóbbi években az élet jelenlétének kutatása, annak fókusza terén egyre nagyobb hangsúlyt kaptak a vízben gazdag, felszín alatti óceánnal rendelkező holdak, elsősorban az Europa, a Titán, valamint az Enceladus.

A csapat tagjai kiemelik, hogy újabb küldetésre lesz szükség a pontos adatok felvételéhez, ez azonban nyilván már nem rajtuk múlik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Frekvency #3
    jó. de a képen akkor miért az Europa van??
  • Agyturbinikusz #2
    Aztán pár hét múlva hallgatja az ember a béka kuruttyolást egész éjszaka.....
  • UUUU #1
    Telepitsetek bele ebihalat.