Gyurkity Péter

Hold-küldetéseket céloznak meg a magáncégek

A SpaceX az Europa vizsgálatában segít, a Blue Origin viszont a Holdra menne.

Az elmúlt napokban egyszerre több hír is megjelent a NASA terveivel, a jövőben lebonyolítandó komplex küldetésekkel kapcsolatban. Az űrügynökség elárulta, hogy már megállapodtak a SpaceX közreműködéséről, a magát komoly riválisként beállító Blue Origin viszont a holdraszállásban segédkezne.

A NASA hivatalos közleményéből azt tudjuk meg, hogy a Clipper-küldetés kapcsán sikerült megállapodniuk a SpaceX illetékeseivel, ennek eredményeként nem az SLS, hanem a magáncég Falcon Heavy típusú rakétája emeli majd a magasba a Jupiter érdekes holdjára induló szondát. A fellövést 2024 októberére vetítik előre, a szerződés 178 millió dollárra szól, ezzel Musk cége egy újabb komoly eredményt könyvelhet el, hiszen korábban komoly gondot jelentett a jóval nehezebb rakéta iránti érdeklődés viszonylagos hiánya. Az Europa felszínén az élet jelei után kutakodnának, immár a cég közreműködésével, amit az tett lehetővé, hogy a NASA tavaly ezen a téren is megnyitotta a lehetőséget a kereskedelmi szerződések megkötésére.

A SpaceX április közepén a Holdra való visszatérésben is szerepet kapott, ugyanis akkor elnyerték a 2,9 milliárd dollárra rúgó kiírást, így ők küldhetnék majd a felszínre a saját leszállóegységet. Ezt a döntést azonban nem sokkal később Jeff Bezos, a Blue Origin első embere, megtámadta, emiatt felfüggesztették a végrehajtást, most pedig egy nyílt levélben fordulnak az ügynökség vezetőjéhez, amelyben kiemelik, hogy ők a verseny hívei, ezért akár 2 milliárd dollárt is hajlandóak elengedni, pontosabban egy fix árat szabnának meg, annak esetleges túllépését pedig maguk finanszíroznák, ezzel nyújtva segítő kezet az állandóan költségvetési megkötésekkel küszködő NASA-nak.

Bezos megemlíti, hogy áprilisban csak a SpaceX kapott lehetőséget az eredeti ár módosítására, emiatt nyerték meg a kiírást, de szerinte még nem késő módosítani a hibás döntést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asgh #1
    Az SLS-t azért cserélik Falcon Heavy-re, mert egyrészt az SLS 2 milliárd dollárdba kerülne a projekt számára, másrészt kérdéses, hogy 2024-re egyáltalán kész lesz-e, harmadrészt - és ez a döntő érv - kiderült, hogy az SLS fellövésekor kb. 0.7G vibráció hat a rakományra, ami gyakorlatilag alkalmatlanná teszi a kényesebb műszerek fellövésére, vagy magukat a szondákat kell áttervezni, hogy bírják a vibrációt.
    A probléma annyira súlyos, hogy a szimulációk során az űrhajósok nem tudták leolvasni a műszerek adatait, mivel annyira rázkódott a kapszula, így gyorsulásmérőkkel kellett felszerelni a kijelzőket és a rázkódással szinkronban villogtatják őket, hogy olvashatóak legyenek.
    A Falcon Heavy amúgy az SLS-hez képest 4 helyett 6 év alatt tudja csak célba juttatni a szondát, de jó eséllyel még így is hamarabb ér oda, mintha az SLS javításaira várnának, vagy át kellene tervezni a szondát, a költségekről nem is beszélve.