Gyurkity Péter

Ősrégi vírusokra bukkantak Tibetben

A kutatók csaknem 30 olyan vírust találtak a jégben, amelyet korábban nem azonosítottak.

A klímaváltozás, a globális átlaghőmérséklet fokozatos emelkedése kapcsán számos szakértő figyelmeztetett már arra, hogy a gleccserek, illetve a vastag jégtakaró alatt megbúvó rétegekben számos ősi ellenségünk lapulhat, ezek pedig az olvadással ismét a légkörbe kerülhetnek. Most kutatók egy csoportja csaknem 30 ilyen példányra bukkant, ezek pedig extrém körülmények között is veszélyesek voltak.

A napokban közzétett tanulmányban arról írnak, hogy a Tibeti-fennsíkon, nagyjából 6,7 kilométeres magasságban, a Guliya-jégsapka mintáiban azonosítottak be összesen 33 különböző vírust, amelyek közül 28-at korábban soha nem láttak. Arról ugyan nagyon keveset tudunk, hogy ezen vírusok pontosan hogyan kerültek a helyszínre, illetve miként maradtak meg az extrém körülmények között, a jelek szerint a most regisztrált példányok kitűnően alkalmazkodtak a hideghez, a sejtek megfertőzése ugyanis számukra még így sem jelentett gondot. Jó eséllyel alacsonyabban fekvő tájakról erednek ezek a bajkeverők, az egykori gazdatestek (így a táptalaj, valamint egyes növények) számára pedig a tápanyagszerzésben lehettek nagyon hasznosak.

A mellékelt közleményben megjegyzik, hogy a napjainkban olvadozó gleccserek annak idején lassan, fokozatosan alakultak ki, vagyis bőven volt idő a por, a különböző gázok, valamint a számos eltérő vírus elraktározására. A Kína nyugati területein elhelyezkedő példányokat eddig nem túl gyakran tanulmányoztuk, ezért is számítanak most kiemelt célpontnak, bár a munka komoly időt vesz igénybe, amire jó példa, hogy ezúttal 2015-ös jégmintákat vizsgáltak meg. Hagyományos és új technikák együttes alkalmazásával állapították meg, hogy a kérdéses réteg 15 ezer éves, ebben bukkantak a 33 eltérő vírus genetikai kódjára, a 28, korábban nem látott változat nagyjából fele pedig éppen a hideg miatt maradhatott meg, ami mindenképpen furcsa részlet.

A legnagyobb példányszámban előforduló vírusok kivétel nélkül bakteriofágok, emellett azonban azt is elmondják, hogy a nagy veszélyt nem ezen vírusok jelentik számunkra, hanem az olvadás során felszabaduló metán és szén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sorler #23
    Az nem egyszerűbb lenne, hogy 1 hónapig mindenki marad ott ahol van, nem megy 1 métert se , aztán megszűnik egyből minden nem az a logikus?
  • defiant9 #22
    "bioterrorizmus eredmenye lesz. Mind mondtam, csak tudja ha o fizeti."
    Megalapozatlan, üres bemondás. De vizsgáljuk ismét csak az indítékot: Bill Gates hol/ki ellen/miért akarna vírust bevetni? Miért kockáztatná hogy amit filantrópként eddig felépített, romba dőljön? Totálisan illogikus.
  • kvp #21
    Szinte biztos, hogy nem szandekos volt. A wuhani labort amerikai maganpenzbol (Bill Gates penzebol) fejlesztettek fel magasabb biztonsagi szintre, bar ugy nez ki a penz egy reszet valahol ellophattak. Azert kellett oda vinni a kutatast, mert Obama rendeletileg betiltotta az ilyen jellegu kutatasokat az USA-ban. A kutatas atvitelet Fauci szervezte, de mint irtam maganpenzbol, mert az USA ilyet allamilag nem tamogathat. Kb. 6 eve volt egy delkinai banyaban egy gyengebb fertozes a banyaszok kozott amit a helyi denverkolonia kovetett el. Ezt a virust (is) vittek Wuhanba kutatasi celbol.

    A kutatas lenyege a 2019 elott publikalt cikkek alapjan gain of function volt, tehat arra trenirozni a virust, hogy minel alkalmazkodobb legyen. A jelek szerint az elso kikerult virus pont a korhazi fertotlenito gepek homerseklete felett is eletkepes, azaz addig mosogattak az eszkozoket, amig sikerult kifejlodnie egy olyannak ami tuleli a gozos fertotlenitest. Ezek utan valoszinuleg az egyik alkalmazott megfertozodott a tisztanak hitt eszkozrol es munka utan hazafele beugott a kozeli piacra vasarolni. A nemtorodomseg es a korrupcio kevereke kellett hozza, hogy ez osszejojjon.

    A virus azert veszelyes, mert nagyon alkalmazkodo, igy vagy a lakossag 90%-at kellene 3 heten belul beoltani (mindenutt a foldon) egy 100%-os oltoanyaggal vagy 100%-at egy 90%-ossal, ahhoz, hogy meg tudjunk szabadulni tole. Alternativa meg a teljes foldon egy 2-3 hetes teljes kijarasi tilalom, amitol mindenutt megszakadna a terjedesi lanc. Egyik sem realis otlet.

    Az oltasokkal foleg az a baj, hogy ha egy oltas nem 100%-os es nincs eleg ember beoltva, akkor a virus a meg be nem oltottakon es beoltott de nem vedett embereken terjedve es mutalodva addig adaptalodik, amig a kornyezeteben hasznalt oltast le nem tudja gyozni. Ezert lenne fontos a teljes atoltottsag, lehetoleg egy terjedesi cikluson (2-3 het) belul. Akkor nem maradna ideje a virusnak adaptalodni az oltashoz. A jelenlegi lassu modszerrel teljes zarlat nelkul minden oltas elobb utobb hatastalanna valik, ahogy mutalodik a virus. Mitol mutalodik a virus? Attol, hogy instabil, igy minden masolasnal serul. Ez kb. fele aranyban rossz neki, fele aranyban jo. De ha mondjuk egymillio virust termel egy beteg, akkor ha annak akar csak a toredeke (mondjuk 1%-a) is hatasosabb mint az elozo generacio, akkor mar adaptalodott egy kicsit. Sok emberen vegigmenve ez nagyon gyors alkalmazkodokepesseget jelent. (kb. mintha egy nem tul egeszseges csaladban a szulok sok gyereket vallalnak, a feluk fogyatekos lesz, a maradek nagyresze ugyanolyan mint a szulok, de ha van koztuk egy zseni, akkor mar sikerult) Az eredeti kutatas lenyege a virus destabilizalasa volt, tehat a mutataciok lehetosegenek novelese. A tobbit mar elvegzi a termeszetes szelekcio, csak hagyni kell a virust szaporodni.

    A jelenlegi varians raadasul ugyes, mert tunetmentes szuperterjesztot csinal a beoltott es vedett emberek nagyreszebol, tehat ezek az emberek viszonylag konnyen szetszorhatjak a virust a beoltatlanok es beoltott, de nem vedett emberek kozott. A beoltott de nem vedett emberek aranya raadasul folyamatosan no ahogy a virus mutalodik es maszik el a genetikai mintaja az oltasban levoktol. (Idealis esetben ezert legalabb 3 havonta, de inkabb 3 hetente ujra kellene oltani mindenkit a legfrissebb mintaval, kb. addig amig a teljes Fold osszes lakoja meg nem kapja a legfrissebb oltast vagy ha ez nem lehetseges akkor folyamatosan amig el nem tunik magatol a virus.)

    ps: Sajnos Bill Gates tenyleg kijelentette egy interjuban, hogy szerinte a kovetkezo vilagjarvany par ev mulva mar bioterrorizmus eredmenye lesz. Mind mondtam, csak tudja ha o fizeti.
    Utoljára szerkesztette: kvp, 2021.08.12. 11:35:17
  • defiant9 #20
    Egy kitalált entitás nem tud vírust alkotni akkor sem ha nem te találtad ki csak átveszed más konteós marhaságát.
    Továbbra sem tudsz válaszolni, az alapkérdésre:
    Ki volt aki utasítást adott a vírus fejlesztésére, ki engedte rá az emberiségre, milyen motivációval?
    Extra kérdés: rendelkezett-e a vakcinával a vírus kiengedésekor?
    Az hogy nincs válaszod, jól mutatja hogy nemhogy nem tudod bizonyítani az összeesküvés elméleted hanem konkrétan fel sem tudod állítani, amit összehordasz az egy illogikus tákolmány, üres vádaskodás aminek alanya sincs.
    (hiába linkelgetsz be konteós dokiskat, nem fogom elolvasni őket, remélhetőleg más sem, te nyilván elolvastad tehát rendelkezel a fenti kérdésre adandó válaszokkal)
  • defiant9 #18
    "hogy akár Bezos keze benne lenne"
    Ez egy üres vád.

    "BigPharma"
    Nincs ilyen cég, sem személy.

    "Tehát a tények és a dokumentumok azt igazolják"
    Nincs igazolás(egyébként már rég bíróság előtt lennének), a lényeg hogy nem tudsz sem reális indítékot sem elkövetőt megnevezni, és valójában még a cselekményt sem tudod konkretizálni. Egy szokásos konteózást nyomsz csak miközben próbálsz egy fiktív valamire mutogatni.
    A realitás az hogy egy (épeszű) milliárdos sem merne haszonszerzési célzattal egy ennyire halálos vírust az emberiségre küldeni, mert ez egy komoly projekt lenne amiről sokaknak kell tudniuk, és nagy a valószínűsége hogy kiszivárogna. A kockázat/nyereség hányados nagyon rossz. Sokkal észszerűbb a napi üzletmenetét tolni tovább, amikor már úgyis annyi pénze van amit életük végéig sem tudnak elkölteni.
    Ma már kevés a morálisan zéró Hitler/Sztálin alkatú hatalom a világban, sőt a milliárdosok közt a filantrópia láthatóan növekszik.

    Azon pedig gondolkodj el hogy mennyire is vagy fogékony más konteókra, amennyiben a válaszod pozitív, akkor próbálj tudatosan a realitás talaján maradni, ne harapj rá minden ilyen mézes madzagra.
  • defiant9 #16
    "Csak el kell olvasni alaposan és értelmezni."
    Te nyilván megtetted. Tehát tudsz rá válaszolni:
    Ki, és milyen szándékkal(indítékkal)?
  • defiant9 #14
    A ló sajna már alatta van.
    Épphogy ki kell fogni azzal hogy inkonzisztens az egész konteója.
    Nyilván pár vakcina gyártó meg az Amazon is nyert, de a nagytöbbség(élen pl. az olajlobbi, meg az USA úgy alle zusammen) nem. Azt meg úgysem tudja bizonyítani hogy mondjuk Jeff Bezos keze benne lenne egy vírusfejlesztésben. Épeszű milliárdos egyébként sem megy bele ilyen hazárdjátékba. Egyébként is gyarapodna évente x%-ot. Egy ilyen full illegális húzással azt kockáztatja hogy 0-ázza a vagyonát és megy a böribe.
    Ahogy mondtam a kínai állam aki relatíve jól jött ki, de csak az USA-hoz képest, de a szándékosság kb. ki is zárható mert annyira kiszámíthatatlan volt az egész lefutása. A szándékosság kockázata viszont náluk is magas mert ha rájuk húzzák a vizes lepedőt akkor rengeteg ország akiknek kárt okozott a pandémia lépne fel velük szemben. (szerintem egyébként legvalószínűbb hogy épp ilyen okok miatt tartan vissza infót Wuhanról)
  • defiant9 #12
    "A covidot sajnos szándékosan eresztették rá a világra."
    Ki, és milyen szándékkal(indítékkal)?
  • Bal0924 #11
    Jó pár filmet csináltak már ilyen témában...
  • Montar #9
    Nem teljesen pontosan emlékeztem a részletekre, de megtaláltam azt a szintén moszkvater.com cikket, amely az amerikai közreműködést részletezi. Más hazai sajtóanyagot nem találtam.

    https://moszkvater.com/deneverek-egy-vuhani-laborbol/