Gyurkity Péter

Okossisakkal ellenőriznek a reptereken

A Robotzsaru-filmekből ismerős forma mellett modern érzékelőkkel vizsgálják az utasokat.

Augusztus legvégén látott napvilágot a hír, miszerint egy michigani nemzetközi reptéren hamarosan új fejlesztésű okossisakot kapnak a biztonságért felelős munkatársak, akik ezt követően ezen eszköz révén gyorsan és hatékonyan ellenőrizhetik az épületben megforduló személyeket, legyen szó azok testhőmérsékletéről, vagy akár előéletükről. A szolgálatba állítás már megindult, a kritikák sem maradtak el.

Az olasz fejlesztésű Smart Helmet a helyi beszámolók szerint Flint városának repterén debütál, legalábbis az USA-ban, ami azért adott alapot egyes gúnyos reakciókra, mert itt néhány évvel korábban a tiszta ivóvíz hiánya kavart méretes botrányt. Az új eszköz azonban elsősorban a személyes adatok védelme, illetve a személyi jogok semmibe vétele kapcsán vált ki komoly kritikát, hiszen a sisak alkalmazásával a rendvédelmi erők pusztán azzal igazolhatják kilétünket, jelenlegi egészségi állapotunkat, illetve korábbi tetteinket, hogy felénk fordulnak. A KeyBiz által gyártott eszköz Európában már több helyen szolgál, viszont a tengerentúli alkalmazás révén született meg a nagyobb visszhang, a vita pedig nyilván folytatódni fog.


A jelentések és a gyártó ismertetője szerint a sisak lehetőséget ad a testhőmérséklet gyors ellenőrzésére, amire nyilván a pandémia miatt van leginkább szükség. A reptéren ezt követően csak és kizárólag az utasok, azok közül is csak a hőemelkedés jeleit nem mutató személyek maradhatnak, a többieket megkérik az azonnali távozásra, viszont ezzel egy időben az arcfelismerő technológia segítségével gyorsan ellenőrizhetik, hogy szerepelünk-e valamilyen feketelistán, éppen keres-e minket a rendőrség, vagy korábban elkövettünk-e bűncselekményt, miközben a rendszámok leolvasása és a lopott autók beazonosítása is gyorsan megvalósítható.

A kritikusok természetesen elsősorban jogainkat féltik az új megoldástól, a jelek szerint azonban egyre több helyen számíthatunk majd az ilyen és hasonló eszközök bevetésétől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szefmester #5
    A hatóság had használjon már ilyet... Ha nincs vaj a füled mögött, akkor nem fog vörösben villogni a fejed hogy köröznek.

    Ahol politikai célú letartóztatások vannak, ott enélkül is elkapnák azt akit akarnak. Ez a klasszikus visszaeső bűnözőkre jó akik már a rendszerben vannak. Mert hát Micike néni akit kirámolt egy első bűnelkövető nem feltétlen tud normális fantomképet megalkotni az elkövetőről és emiatt nem fogják elkapni, csak egy hasonló figurát kereshetnek akiből meg lehet 20 is a környéken.
  • Ulkesh #4
    Ez semmivel nem több, mint amit egy Véda kapu egyébként is tud, csak nem egy oszlopon lesz a kamera, hanem a járőrön. Szóval aki a törvényi szabályozáson rugózik az megnyugodhat, hisz már rég szabályozva van és már most is működik ilyen megoldás.
  • kvp #3
    Nem igazan ertem ezen mit kell szabalyozni. Mar most is ossze lehet lehet rakni egy ilyen rendszert hazilag is. Nem lesz ennyire profi kulseju, de pl. a facebook-os adatbazisbol ugyanugy megmondja az utcan ki jon szembe az emberrel (ha az illeto engedi, hogy masok bejololjek a fotokon). Az egyetlen plusz tudas a homeron kivul (amit egy infrakameras telefon is tud) az, hogy a sisak eleri a kormanyzati adatbazisokat. Ahhoz meg a rendornek joga van, sot meg is allithat mindenkit es elkerheti a papirjaikat.
  • Akva #2
    "Megfelelő törvényekkel kezelhetőek a visszaélések is. "

    Ahogy azt Móricka képzeli. Még soha nem kezelték megfelelően az ilyen visszaéléseket, csak akkor, ha ELŐZETES bírói engedélyhez volt kötve az ilyesmi. Jogállamban egy ember lenyomozásához alapos gyanú (megalapozott gyanú) szükséges. Ha gyanú nélkül lenyomoznak mindenkit, az már ÖNMAGÁBAN visszaélés, tehát nem lehet megakadályozni a visszaéléseket.

    Egyébként az ellenzékiek félreállítására kitűnő, látszólag politikai tevékenységüktől függetlenül ki lehet vonni őket a forgalomból. Mert olyan nincs, hogy valakiről ne lehetne megállapítani valamit, ha mást nem, a fertőzöttség gyanúját, és már ezzel is hetekre kivonhatják a forgalomból. Sztálin a tíz ujját megnyalta volna ilyen lehetőség kapcsán.
    Utoljára szerkesztette: Akva, 2020.09.10. 09:20:57
  • csulok0000 #1
    Sztem a hatóságok számára ez tökéletes. Így könnyebb lesz kiszűrni az utcán sétálgató bűnözőket. Megfelelő törvényekkel kezelhetőek a visszaélések is.
    Ahol pedig a kormány élne vissza vele, ott már am is nagyobb gondok vannak ettől :D