Balázs Richárd

Minden vírusfertőzésünket kimutat egy olcsó vérvizsgálat

Egy új módszerrel egyetlen csepp vérből megtudhatjuk, milyen vírusokkal fertőződtünk eddigi életünk során, a vér ugyanis elraktároz minden ilyen információt, olyanokat is, amire mi már nem emlékszünk, vagy nem is tudtunk.

A VirScan elnevezésű teszt eddigi eredményei szerint a felnőttek világszerte átlagosan 10 vírussal találkoznak. A módszerrel beazonosíthatják a vírusfertőzések, és az olyan rejtélyes betegségek közötti összefüggéseket is, mint a krónikus fáradtság szindróma.

Amikor egy vírus megfertőzi a szervezetünket, immunsejtjeink antitestek termelésével válaszolnak, melyek semlegesítik a vírust. Az antitestek továbbra is jelen vannak, jóval azután is, hogy a vírus távozott testünkből, készen állva arra, hogy egy esetleges visszatéréskor gyorsabb reakciót biztosítsanak. Mindez azt jelenti, hogy egyfajta vírusos lábnyomként is tekinthetünk rájuk, ami arról árulkodik, hogy az immunrendszer célba vette az adott vírust a véráramban. A vírusok egykori jelenlétét úgy tesztelik, hogy a vérmintát az adott vírus proteinjének teszik ki. Amennyiben az antitestek megtámadják, a vírus a múltban megfertőzte a minta tulajdonosát.

Stephen Elledge, a Harvard Egyetem kutatója munkatársaival továbbfejlesztette ezt a módszert, egyetlen teszttel vizsgálva meg az összes emberi víruscsaládnak való kitettséget. Ehhez csupán egy csepp vérre van szükség, és a módszer költsége mindössze 25 dollár, ugyanakkor több rejtett fertőzést is felfedhet. "Sok embernek van például hepatitis C-je anélkül, hogy felismerné" - tette hozzá Elledge. A VirScan kifejlesztéséhez az Elledge vezette csapat egy nemzetközi adatbázist használt, ami magába foglalja az összes ismert, embereket megfertőző vírust, 206 faj körülbelül 1000 törzsét. Ennek az információnak a birtokában minden egyes vírus esetében újraalkották a proteinek létrehozásáért felelő DNS-eket, majd a DNS szegmenseket különálló bakteriofágokba, baktériumokat megfertőző vírusokba helyeztek, amik felszínükön létrehozzák az adott proteint.


Amikor valakinek a vére keveredik a bakteriofág kotyvalékkal, az antitestek hozzátapadnak a megfelelő proteinekhez, a bakteriofágok szekvenálásával pedig elénk tárul az egyén vírus-története. A technika hasznos lehet az új vírusok feltűnésénél, az immunrendszer reakciójából ugyanis következtethetnek, melyik családhoz tartozik az új vírus. Ugyancsak hasznos lehet a még feltérképezetlen rendellenességek esetleges vírusos kapcsolatainak vizsgálatánál, ilyen a fentebb említett krónikus fáradtság, melynek alaposabb megértéséhez használják Elledge csapatának technikáját. A sclerosis multiplexet ugyancsak vírusnak tulajdonítják, ami a teszt által igazolást nyerhet.

A kutatók 569 ember vérét vizsgálták, melyeket 4 országból, az Egyesül Államokból, Dél-Afrikából, Thaiföldről és Peruból gyűjtöttek össze. Ahogy az várható volt, a felnőttek több vírussal találkoztak, mint a gyerekek.

David Matthews, a brit Bristol Egyetem tudósa érdemesnek találná a teszt kiterjesztését az állatpopulációkra, amiből megtudhatnánk, milyen vírusokat hordoznak, legyenek a vizsgálat alanyai vadon élő, vagy házi állatok. Felfedezésükkel megállítható lenne a vírusok terjedése, vagy átugrása az emberekre, véli Matthews. "Elképesztő munka, ami nagyon hasznos lehet" - összegzett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • karesz6 #7
    Hát ha lány vagy és HPV-t mutat ki elég sokat számíthat... csak egy példa. Beteg nem leszel tőle hogy elmenj a dokihoz "csak" rákos. Előnyös ha tudod hogy ilyened volt.
  • Cefet #6
    Ez nagyon jó dolog, remélem mielőbb általános lesz.
  • Ender Wiggin #5
    A vírusfertőzések többsége nem rendelkezik specifikus gyógymóddal. Az idő és az immunrendszer gyógyít. Vagyis, ahogy lejjebb írták leginkább utolag derül ki, hogy mi van. Az olcsóság viszont előny, ma, ha olyan kommersz dolgokra kíváncsi valaki, hogy CMV, EPB, HIV, Hep akkor elég mélyen a zsebébe kell nyúlnia (már, ha nem TB-re megy a dolog).
    A parazitákra meg azért nem biztos, hogy jó ez, mert azok egyik fő képessége, hogy a szervezet immunválaszát elnyomják. Vagyis nincs mit kimutatni. De hacsak nem valami egzotikus dologról van szó, egy székletmintából általában kimutatható, hogy van-e vendég vagy sem...
  • halgatyó #4
    Nagyon sok embernek vannak rejtélyes, tisztázatlan eredetű panaszai. Ezerféle gyulladásos panasz, fájdalmak a testben, amelyeket a bunkó orvosok "akármi-pátiás" fájdalmaknak hívnak, és lelki eredetűnek titulálnak, mert nem tudják kimutatni az okát.
    Egy ilyen vizsgálat sokat segítene a lehetséges okok feltárásán.
    Továbbá, nemcsak virusfertőzésekre lehetne használni a módszert. Van egy rakás parazita is, amelyek ritkán okoznak súlyos tüneteket, de az ismeretlen eredetű gyulladásos bajokkal bíró emberekben felvetődhet ennek a lehetősége is. Régebben sokat cikkeztek egy rettentő ocsmány kinézetű parazitáról, amely a vérerekben és a szívben telepszik meg, és ha csak 1-2 db van, az nem okoz súlyos tüneteket, de ha sok van, az símán szívmegállást okoz.
    A kérdés inkább az, hogy ebből mikor lesz a gyakorlatban hozzáférhető vizsgálati módszer. Pláne egy olyan országban, ahonnan ezrével mennek el az orvosok.
  • globint #3
    Azt-aaa, akkor megtudhatom, hogy miből gyógyultam ki. Nagyon király!
    Ez sokat segít az életemen.
  • PeeTeR #2
    akkor /thread :D
  • Ender Wiggin #1
    előfordulhat, hogy a vírus elnyomja az immunválaszt... akkor mi van?
    Utoljára szerkesztette: Ender Wiggin, 2015.06.06. 07:23:56