SG.hu

Úgy néz ki, megvan a Covid-19 elleni oltás

Kilencven százalékban hatásos lehet az amerikai Pfizer és a német Biontech gyógyszergyártó által kifejlesztett kísérleti oltóanyag az új típusú koronavírus ellen - jelentette be a két cég.

A két vállalat oltóanyaga az előzetes vizsgálatok eredményei alapján a beoltottak több mint 90 százalékánál megakadályozza a koronavírus okozta Covid-19 betegség kialakulását. A cégek tovább folytatják a munkát és azzal számolnak, hogy november harmadik hetében lesz elég adatuk ahhoz, hogy kiváltsák az amerikai szakhatóság (Food and Drug Administration - FDA) rendkívüli engedélyét az oltás forgalomba hozatalához (Emergency Use Authorization - EUA). A klinikai kísérletek utolsó, harmadik fázisa július 27-én kezdődött. Az oltás mindkét dózisát a fejlesztési program 38 955 résztvevője kapta meg. Az adatok egy külső, független testület (Data Monitoring Committee - DMC) előzetes elemzése alapján azt mutatják, hogy az oltás a beadás utáni 28. naptól védettséget biztosít az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) által okozott betegségtől (Covid-19).

Idén nagyjából ötvenmillió, jövőre 1,3 milliárd adagot tudnak gyártani a BNT162b2 elnevezésű oltóanyagból. Ez az eredmény "az innováció, a tudomány és az egész világra kiterjedő együttműködés győzelme" - idézték a közleményben Ugur Sahint, a Biontech társalapító-vezérigazgatóját. A Németországba Törökországból bevándorolt szakember rámutatott, hogy a DMC előzetes elemzése éppen a járvány második hullámának közepette készült el. Ez még inkább kiemeli annak jelentőségét, hogy a fejlesztés a világjárványból a "normalitásba" visszavezető utak egyikét jelentheti - fogalmazott.


Az eredetileg daganatos betegségek gyógyítására szakosodott mainzi Biontech és a New York-i központú Pfizer Lightspeed (Fénysebesség) nevű fejlesztési programja a világjárvány első heteiben kezdődött. A vakcinákért felelős német szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (Paul Ehrlich Institut, Bundesinstitut für Impfstoffe und biomedizinische Arzneimittel - PEI) áprilisban adta meg az engedélyt az oltóanyag emberi tesztelésére. Az Egyesült Államokban májusban kezdődtek a klinikai tesztek.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója üdvözölte a bejelentést, valamint "biztatónak" nevezte az eredményeket és támogatásáról biztosította a vakcina kifejlesztésén dolgozó tudósokat. Helyettese, Bruce Aylward pedig kijelentette, hogy jövő márciusra elérhetővé válhat az oltóanyag a legsérülékenyebb helyzetűek számára, ami alapvetően megváltoztathatja a világjárvány alakulását. "Sok munka van még hátra (...), de nagyon pozitív eredményekről érkeztek ma hírek, amelyek rendkívül ígéretesek remélhetőleg az egész világ számára" - fogalmazott.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arról számolt be, hogy szerződést készülnek kötni akár 300 millió adag beszerzéséről az új oltóanyagból. A tagországok nevében tárgyaló brüsszeli testület szeptemberben közölte, hogy lezárták a tájékozódó megbeszéléseket a két gyártóval mintegy 200 millió adag vakcina lehetséges megvásárlásáról, megállapodást azonban eddig nem jelentettek be. A közös uniós beszerzésen alapuló tervezett szerződés lehetővé tenné, hogy valamennyi uniós tagállam megvegye az oltóanyagot, valamint azt is, hogy az alacsonyabb és közepes jövedelmű országok azt adományként kaphassák meg. Az EU korábban hasonló megállapodásokat írt alá a francia Sanofi, a brit-svéd AstraZeneca és az amerikai Johnson & Johnson gyógyszergyártókkal is.


"Ha a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság jóváhagyja a Pfizer és a BioNTech gyógyszeripari cégek által kifejlesztett koronavírus-vakcinát, Nagy-Britannia megkezdi az oltóanyag alkalmazását" - mondta Boris Johnson brit miniszterelnök. Johnson a Downing Streeten tartott ma esti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta azonban, hogy jóllehet a bejelentéssel "egy jelentős akadály elhárult" a vakcina alkalmazása elől, de még továbbiakon is túl kell jutni. Ez az egy hír önmagában még nem jelenti a megoldást, és a lehető legnagyobb hiba lenne a készenlét lazítása a jelenlegi kritikus helyzetben. Johnson közölte ugyanakkor, hogy a brit kormány már korábban 40 millió adagot rendelt a Pfizer-BioNTech oltóanyagból és további 300 milliót öt más, fejlesztés alatt álló vakcinából.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • TokraFan #254
  Nyilván nem tudja megválaszolni mert Ő is tudja, hogy itt már csak terelni tud. Innen szoktak azzal kifarolni, hogy "halott érvekkel nem vitáznak" (mint a kérdésnél, miszerint isten tud-e akkora követ teremteni, amit nem tud felemelni?). A másik kérdést sem tudta megválaszolni. Ugyebár azt is elismerte, miszerint nem tudja semmivel kizárni, hogy talán kényszeres téveszmében szenved (mondjuk hasonlatosan azokhoz, akik pont ilyen mélyen hisznek a kis zöld UFÓ-kban, vagy akik Napóleonnak hiszik magukat az intézetben), ugyanakkor mégis kijelenti, hogy az ő látomásai egyértelműen igazak.

  Ezt pedig értelmes ember már általános iskolásként sem tudja összerakni magában, nemhogy elvileg értelmes felnőttként. Persze nem lepődöm meg, ismerve a hazai oktatás színvonalát és a gyerekek szövegértési képességeit, amiben az EU-ban a lista legvégén vagyunk jelenleg is. A logikus, elemző gondolkodási képességről ne is besézljünk.
 • defiant9 #253
  "Érdekes, hogy a hasonló képességű kollégáddal egyetemben csak olyan kérdéseket teszel fel, amire már írtam választ."
  Úgy tűnik a vallásod(=konteód) védelme érdekében a hazudozásig jutottál, hát ez egy remek érték, köszönhető a kényszeres hitnek. Természetesen nem válaszoltál, a szokásos semmire sem mutató referenciák ami prezentálni tudsz. A kérdések amikre elég I/N-el válaszolni:
  Jézus isten fia-e?
  Szent könyv-e a Korán?
  Lehet-e egy szent könyben alapvető hiba? (pl. nincs megváltás, Jézust nem feszítették keresztre)

  "ami kielégítő magyarázatokat ad, hadd ne írjam már le ezt is századszor"
  Egyszer kellene leírnod hogy a Korán és a Biblia közti ellentmondást(Jézus kapcsán) mi alapján is oldod fel. Ez ami nem megy.
 • TokraFan #252
  Még mindig terelsz. Értjük (tudjuk), hogy nem lehet bizonyítani. A kérdés pont ezért vonatkozott arra, hogy akkor milyen módszerrel teszel különbséget a bizonyítottan létező elmezavarok és téveszmék, valamit a vallások között, melyek csak egyes emberek képzeletében, érzelmeiben vannak jelen és hivatkozási alapjuk kizárólag az egyén látomásaira korlátozódik?

  Az nem a kritika tárgya, hogy Te, vagy bárki más miben hisz, az mindenkinek a magánügye! A kritika tárgya az, hogy Te és a veled egy zenére táncolók, annak ellenére beszélnek kijelentő módban tényként hivatkozva a hitük tanításaira, majd ítélnek el ennek alapján más embereket, hogy saját bevallásuk szerint sem létezik olyan módszer, melynek segítségével kizárható lenne, hogy valójában nem téveszmékkel küzdenek! Nem tudom, érthető-e?

  "A te világképedet sem lehet bizonyítani,"

  Én nem _állítom_, hogy van isten, és nem _állítom_, hogy XY módon keletkezett az univerzum, vagy az élet a bolygón! A vallások _állítják_! Period! A tudomány elméleti síkon teóriákat, hipotéziseket alkot, és addig nem kezeli tényként, amíg be nem bizonyította! Ezzel együtt, a tudományos teóriákat még így is le kell tudni vezetni, bele kell tudni illeszteni a jelenlegi tudásunkba. A Big Bang Theory sem úgy született meg, hogy valaki gondolt egyet és leírta a látomásait. Megfigyelések, mérések, kutatási adatok tízezrei mutatnak egyirányba, így az ebből levezethető legvalószínűbb magyarázatot jelenti, annál nem többet, de nem is kevesebbet! Arról viszont szó sincs, hogy aki nem tartja helyesnek, vagy más módon kérdőjelezi meg, az egy sátán, egy démon, egy égetni való pokolfajzat akit üldözni kell. A képzeleten alapuló "szeretet" vallás ezzel szemben láthatóan kirekesztő és ítélkező.

  Geforce érve szintén elég ütős, engem is érdekelne a válaszod, hiszen vagy a keresztények téveszméznek, vagy a muszlimok, mert mindkettőnek nem lehet igaza, egymással ellentétes állítást foglamaznak meg! Ha pedig egyik téved, akkor...sakk-matt! A "miért ölt isten" kezdetű magyarázatod korábban sem volt védhető.
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2021.01.24. 02:30:00
 • Tetsuo #251
  Érdekes, hogy a hasonló képességű kollégáddal egyetemben csak olyan kérdéseket teszel fel, amire már írtam választ.
  A #243-ban írtam, hogy semmilyen létszemlélet alapjait nem lehet bizonyítani, mert azok axiómák. Így sem vallásokat, sem egyéb létmagyarázatokat nem lehet bizonyítani, így azt sem, hogy ezek nem tévképzetek. A te világképedet sem lehet bizonyítani, még ha te úgy is gondolnád, erre is írtam példát ugyanott. Nem lehet bizonyítani, hogy ez a világ nem egy virtuális valóság és a többi.
  Egyszerűen bolond az, aki ennek bizonyítását kéri a másiktól pláne úgy, hogy alapvető filozófiákkal nincs tisztában.
  És hogy miért a tradicionális értelmezés a legreálisabb? Mert az a legkézenfekvőbb, az valóban a legreálisabb, leglogikusabb, az igazolódik minden partikulációjában és az egyszerre az egészben is. Ezt is leírtam már...

  A Biblián belüli látszólagos ellentmondásokra meg számtalan weboldal van, vagy hittanórák első évfolyama, ami kielégítő magyarázatokat ad, hadd ne írjam már le ezt is századszor, hogy Isten miért "gyilkolt", mert néhány spangli után elfelejtődik és újrafutnátok a köröket.

  Egyébként, hogy ne csak monitor előtt okoskodjatok, az említett könyveket meg lehet venni és el lehet olvasni. A Bibliának van a református Károli eredeti fordítása (vizsolyi) és a revidiált, illetve van a katolikus, modern nyelvezetű Szent István Társulat 2005-ös fordítása, amiket most érdemes lehet megvásárolni.
  Emellett nagyjából két éve készült el a Korán legautentikusabb magyar fordítása a Kvintesszencia Kiadó gondozásában, néhol még kapható akár 7000 Ft alatti áron, kis értelmező füzettel, minőségi formában és tartalommal.
  Hasznos ezeket elolvasni, majd ezután megvitatni...
 • TokraFan #250
  Értem persze... Kiváló érv egyébként. Bár a Bibliában sem kell messzire menni ehhez, ott van példának az "ölés bűn", "Ne ölj!" kezdetű klasszikus, ami egy alaptanításként van aposztrofálva, ehhez képest pár oldallal odébb már legális népirtásról van szó, máshol direkt ölésre buzdítanak, megint máshol szimpla gúnyolódásért gyerekeket mészároltatnak le. Ez sem védhető képletességgel, egyrészt mert megörtént esetként írják le (amit ha nem fogadunk el, akkor az egész mesekönyv tartalmilag illegitim), másrészt egy ilyen fontos erkölcsi kinyilatkoztatás szöges ellentéte, még képletesen sem engedhető meg, mert nulláza az erkölcsi alapot, amire építkezni próbál. .
 • TokraFan #249
  Látom velem is kezded a terelést, amit defiant kollégával már gyakorolsz egy ideje. Feltettem néhány szögegyszerű kérdést, amire szeretnék egyértelmű választ kapni!

  A vallás mivel kölönböztethető meg a téveszméktől? Milyen objektív bizonyítékok alapján jelented ki, hogy a vallásod nem téveszme, ha saját bevallásod alapján azt semmivel nem lehet bizonyítani?
 • Tetsuo #248
  Igazad van, a te habókos, illogikus starwars-kitalációd ugyanolyan rendű elképzelés, mint az az őshagyomány, amire "csak" a világ kultúrája épült fel, valamint a világ legnagyobb gondolkodói és szellemi nagyjai vallották magukénak.
  :-/
  (Elnézést a szarkazmusért, az nem illő egy keresztényhez.)
  Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2021.01.22. 22:35:16
 • defiant9 #247
  Ez a Korán rész azért jó mert nagyon konkrét, egyébként elkezdenek jönni azzal hogy az csak egy képszerű ábrázolás, nem is úgy kell érteni. Szerencsére az egyik korabéli meseíró megtette azt a szívességet hogy a szent könyvön keresztül kezdett üzengetni a másik mesekönyv írónak, így egy teljesen direkt és feloldhatatlan cáfolat született a keresztények egyik alpatézisére. Csak egyik könyv lehetne igaz, de ehhez a hívőnek valami érvrendszer alapján kellene cáfolnia a másik szent könyvet, ami ahogy mondtam azonnal visszatükröződik a saját szent könyvére is. Tetsuo nem tudja megcáfolni hogy a Korán írása miszerint Jézus Krisztus nem isten fia hamis lenne, ráadásul saját maga volt olyan buta hogy kijelentette hogy csak egy út létezik. Ezzel be is mattolta a pozícióját, mellébeszéléssel próbál topikot váltani hogy ezt ne kelljen beismernie, de nem fogom hagyni :)
 • defiant9 #246
  "szóval konkrét utakat fogalmaznak meg, amik egymással nem kompatibilisek"
  Ne szépíts, mond ki, ellentmondanak egymásnak. Jézus vagy isten fia vagy nem.

  "A feloldást meg írtam"
  Nem, csak próbálsz elterelődni valami ingoványos területre. Maradjunk a tényszerű megállapításnál Jézus Krisztus kapcsán. Másnak előadhatod a halandzsáid szabadon, én nem vagyok rá kíváncsi, engem ez a konkrétum érdekel, fókuszálj erre, vagy futamodj meg nyíltan ha be szeretnéd fejezni.
  Tehát a szokásos irreleváns mellébeszélésed helyett old fel az ellentmondást a Korán Jézus képe és a keresztények Jézus képe közt. Melyik az igaz, és a másik miért nem.
  Egyébként nem furcsa hogy tettél egy megállapítás Jézus Krisztusról és amint ezt tények alapján vitatom azóta egy szót sem teszel róla? Tényleg ennyire primitív vitakultúrád van?
  Megismétlem sokadszor a kérdést, amit folyamatosan ignorálsz:
  "Elfogadod hogy a szent könyvben írt állítás az igaz? Miszerint Jézus Krisztus nem isten fia."
 • TokraFan #245
  Ateistákkal szemben is folyamatosan igazolja, nogy nincs tisztában még az alapvető fogalmakkal sem. A Koránt sem szükséges felhozni, hiszen a Biblián belül is számos ordító, feloldhatatlan ellentmondás van. Azok egy részét is vettük már, de ott is csak a vicc szintig jutottunk (pl. Noé Bárkája), ahol a mélytengeri élővilágról előadott okfejtésein 3 hétig röhögtem.