SG.hu

Úgy néz ki, megvan a Covid-19 elleni oltás

Kilencven százalékban hatásos lehet az amerikai Pfizer és a német Biontech gyógyszergyártó által kifejlesztett kísérleti oltóanyag az új típusú koronavírus ellen - jelentette be a két cég.

A két vállalat oltóanyaga az előzetes vizsgálatok eredményei alapján a beoltottak több mint 90 százalékánál megakadályozza a koronavírus okozta Covid-19 betegség kialakulását. A cégek tovább folytatják a munkát és azzal számolnak, hogy november harmadik hetében lesz elég adatuk ahhoz, hogy kiváltsák az amerikai szakhatóság (Food and Drug Administration - FDA) rendkívüli engedélyét az oltás forgalomba hozatalához (Emergency Use Authorization - EUA). A klinikai kísérletek utolsó, harmadik fázisa július 27-én kezdődött. Az oltás mindkét dózisát a fejlesztési program 38 955 résztvevője kapta meg. Az adatok egy külső, független testület (Data Monitoring Committee - DMC) előzetes elemzése alapján azt mutatják, hogy az oltás a beadás utáni 28. naptól védettséget biztosít az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) által okozott betegségtől (Covid-19).

Idén nagyjából ötvenmillió, jövőre 1,3 milliárd adagot tudnak gyártani a BNT162b2 elnevezésű oltóanyagból. Ez az eredmény "az innováció, a tudomány és az egész világra kiterjedő együttműködés győzelme" - idézték a közleményben Ugur Sahint, a Biontech társalapító-vezérigazgatóját. A Németországba Törökországból bevándorolt szakember rámutatott, hogy a DMC előzetes elemzése éppen a járvány második hullámának közepette készült el. Ez még inkább kiemeli annak jelentőségét, hogy a fejlesztés a világjárványból a "normalitásba" visszavezető utak egyikét jelentheti - fogalmazott.


Az eredetileg daganatos betegségek gyógyítására szakosodott mainzi Biontech és a New York-i központú Pfizer Lightspeed (Fénysebesség) nevű fejlesztési programja a világjárvány első heteiben kezdődött. A vakcinákért felelős német szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (Paul Ehrlich Institut, Bundesinstitut für Impfstoffe und biomedizinische Arzneimittel - PEI) áprilisban adta meg az engedélyt az oltóanyag emberi tesztelésére. Az Egyesült Államokban májusban kezdődtek a klinikai tesztek.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója üdvözölte a bejelentést, valamint "biztatónak" nevezte az eredményeket és támogatásáról biztosította a vakcina kifejlesztésén dolgozó tudósokat. Helyettese, Bruce Aylward pedig kijelentette, hogy jövő márciusra elérhetővé válhat az oltóanyag a legsérülékenyebb helyzetűek számára, ami alapvetően megváltoztathatja a világjárvány alakulását. "Sok munka van még hátra (...), de nagyon pozitív eredményekről érkeztek ma hírek, amelyek rendkívül ígéretesek remélhetőleg az egész világ számára" - fogalmazott.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arról számolt be, hogy szerződést készülnek kötni akár 300 millió adag beszerzéséről az új oltóanyagból. A tagországok nevében tárgyaló brüsszeli testület szeptemberben közölte, hogy lezárták a tájékozódó megbeszéléseket a két gyártóval mintegy 200 millió adag vakcina lehetséges megvásárlásáról, megállapodást azonban eddig nem jelentettek be. A közös uniós beszerzésen alapuló tervezett szerződés lehetővé tenné, hogy valamennyi uniós tagállam megvegye az oltóanyagot, valamint azt is, hogy az alacsonyabb és közepes jövedelmű országok azt adományként kaphassák meg. Az EU korábban hasonló megállapodásokat írt alá a francia Sanofi, a brit-svéd AstraZeneca és az amerikai Johnson & Johnson gyógyszergyártókkal is.


"Ha a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság jóváhagyja a Pfizer és a BioNTech gyógyszeripari cégek által kifejlesztett koronavírus-vakcinát, Nagy-Britannia megkezdi az oltóanyag alkalmazását" - mondta Boris Johnson brit miniszterelnök. Johnson a Downing Streeten tartott ma esti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta azonban, hogy jóllehet a bejelentéssel "egy jelentős akadály elhárult" a vakcina alkalmazása elől, de még továbbiakon is túl kell jutni. Ez az egy hír önmagában még nem jelenti a megoldást, és a lehető legnagyobb hiba lenne a készenlét lazítása a jelenlegi kritikus helyzetben. Johnson közölte ugyanakkor, hogy a brit kormány már korábban 40 millió adagot rendelt a Pfizer-BioNTech oltóanyagból és további 300 milliót öt más, fejlesztés alatt álló vakcinából.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Cyberdog #124
  Ez már egyéni felelősség kérdése.
 • Tetsuo #123
  Az én családomban senki nem lesz beoltva COVID-19 ellen, az tuti.

  Egyelőre a Science nem hozta le azon infókat, amit megírt a Bloomberg, miszerint az AstraZeneca két csoportból számított 70 %-os hatékonysága többszörös hiba eredménye (pl. gyártási és módszertani).
  Az AstraZeneca ezen hibák közzétételéről megfeledkezett. Persze lehet, hogy orosz szabotázs történt, ürgebőrben becsempészett rossz vakcinákkal.
 • TokraFan #122
  +1
  Látom járnak erre értelmes emberek is!
 • TokraFan #121
  "Semmi pozitívumot nem látok a nyugati vakcinákkal kapcsolatban az oroszéval szemben."

  Mivel nyilvánvalóan nem a hiteles tudományos folyóiratokból tájékozódsz a Science hater hozzáállásod miatt, hanem a bulvár sajtóból vagy a dilettáns politikusoktól. Így nem is csodálom, hogy nem látsz különbséget. Ez egy tisztán tudományos, szakmai kérdés, nem csoda, ha megállt a tudományod. Amikor valaki házat épít, akkor is az építészt fogja megkérdezni, mit, hogyan és miből építsen, nem a politikust, akinek maximum csak véleménye van (hülyébbek esetén hit alapján döntenek, ahogy azt itthon is láttuk, amikor kétségbe vonták a matematikusok és virológusok előrejelzéseit, amit sajnos mára az élet mégis 100%-ban visszaigazolt).

  Egyebekben pedig parttalan a vita, mindenki azt adat be magának amit akar. Ha Te nem látsz különbséget, akkor választod a szpátnyijkot, én látok, én nem azt választom. Nem bonyolult.
 • Tetsuo #120
  Most félretéve az eddigieket, hogy mit beszéltél mellé stb. Evidens, hogy Nyugat legalább olyan "rossz" mint az orosz állam.
  Semmi pozitívumot nem látok a nyugati vakcinákkal kapcsolatban az oroszéval szemben. Kínában persze, hogy parancsra lettek önkéntes jelentkezők tesztelésre, de az is, mire ideér, illetve a magyar kormány fullon átvizsgálja, hülye is lenne, ha nem ezt tenné, ahogy bárki az lenne, ha megengedné magának, hogy rossz minőséget ad jóként feltüntetve, mert ugrott a hitelessége és az üzlet.
  Egy szereplő lehet olyan arrogáns, magyarokat semmibevevő, hogy ránk sózza a [email protected], ez pedig a Nyugat. Persze, több cégről beszélünk, de csakis a globalista zsidók által birtokolt cégek azok, amelyek ehhez az ügyhöz így állhatnak hozzá.
 • Montar #119
  Hogy téged nem az ideológia vezérelne? Hazudsz! Jó ideje látom, hogy szinte minden Oroszországot érintő cikknél a kétoldali russzofóbia jön elő belőled.
  Most sem az a bajod, hogy nincs szakmai publikáció, hanem mert orosz ellenes beállítottságú vagy, így minden, ami orosz, csakis rossz lehet.
  De még egyszer, a csökevényes agytekervényed miatt leírom, az orosz vakcina jó Dél-Koreának! Indiának!
  Értelmezed még ezt az egyszerű mondatot?? Erről mi a véleményed? Hogyan tudod beilleszteni a russzofób szoftverbe?
  De egyébként a tekintélyes Lancet orvosi szaklapban történt publikálás! Erről nem tudsz? Linkeltem a cikket, nyominger, csak el kellett volna olvasni a barátaitokkal együtt.
  A moszkvater.com--ról akkor hadd másoljam be, és legalább itt olvasd el, mielőtt tovább terjesztenéd a hülyeségedet:

  "A Szputnyik V vakcina eddigi tesztelésének eredményeiről a The Lancet orvosi folyóiratban a múlt héten megjelent publikáció szerint a beoltott személyekben mintegy másfélszer több antitest alakul ki, mint azokban, akik átestek a fertőzésen.
  Még a polgári forgalomba hozatal előtt megjelent a tudományos publikáció, amelyet eddig az orosz vakcinával szemben bizalmatlan világ hiányolt. A tekintélyes orvosi folyóiratban a publikáció a nemzetközi standardoknak megfelelően zajlott, öt független opponens értékelte, és a fogadtatás a szerkesztőségi kommentárokból ítélve a világsajtóban megjelenő cikkekkel ellentétben egyáltalán nem volt negatív."
  Szóval olvasd már el, te gyökér!
  És itt egy másik cikk ugyanerről, farok:
  https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200904/eddig-ugy-tunik-hogy-mukodik-az-orosz-koronavirus-vakcina-447414

 • kékherceg #118
  Én veletek értek egyet.
 • Cyberdog #117
  Az a baj, hogy az oroszok esetében politika is közrejátszik. A 3. fázist élesbe nyomják le. A vakcina dokumentációi hiányosak a leírása az előállításnak megkérdőjelezhető. Nem az ottani tudósokkal van a baj, hanem a politikai és bürokratikus nyomással ami az ottani szakemberekre nehezedik. Az orosz biotechnológia mindig is kiemelkedő volt és mindezt úgy, hogy a Szovjetunió szétesésével, zseniális és elismert tudósok sok esetben "garázsfejlesztésekben" értek el kimagasló eredményeket, mert csak erre volt pénzük. Majd mikor konszolidálódott a helyzet, jött a putyini adminisztráció. S ez sajnos rajta hagyta a keze nyomát. Ugyan több pénzből gazdálkodhattak a tudósok, de a kezüket is megkötötték és alárendelték őket a politikának.

  Az orosz szakemberek (kutatók, tudósok) tudásához kétség sem fér. Viszont az orosz vakcina Sputnik 5 hatásossága és biztonságossága erősen megkérdőjelezhető. Ez idővel változhat, sőt fog is változni, ahogy az éles 3. fázisnak vége és végül beadják rendesen a vakcina dokumentációkat a WHO-nak. De addig jobb ha kételkedsz.
 • TokraFan #116
  Bazdmeg, kiemeltem, kétszer is, hogy NEM az OROSZ szakemberekkel és technológiával van baj, hanem éppen azzal, hogy politikai alapon kézivezérléssel belenyúltak a tudományos protokollokba! Mit nem értesz ezen baszki?
  Pont azt a süketelést tolod, mint az összes konteós agybeteg konzerv, oda se figyeltek arra, mit mond a másik, csak rögtön megy a sorosozás. Egy egy tisztán tudományos kérdés, kurvára semmi köze az agybeteg ideológiátokhoz. Ha Izraelben történt volna ugyanez a politikai belenyúlás, akkor is szóvá tettem volna, mert nem az a lényeg, hogy adott ország milyen vallású, ideológiájú vagy demokratikus/diktatórikus, hanem az, hogy ki tartja be a tudományos módszertan szerinti szabályokat, és ki nem!

  De neked hiába mondom, ha eddig nem értetted meg, eztán se fogod! Ahogy semmi mást sem. Azt meg pont Te ne akard nekem elmagyarázni mit jelent érvelni, amikor látomások alapján jelentesz ki dolgokat, aztán kezeled őket tényként. Érvelésed pedig kimerül abban, hogy "beszéltem istennel éjjel, tehát fogadd el, hogy létezik".
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2020.11.25. 15:57:32
 • kékherceg #115
  Talán inkább az a baja, hogy ott lát ideológiát veled együtt, ahol nincs.