Gyurkity Péter

Nagyobb rakétával készül a Rocket Lab

A cél a többszöri felhasználás, valamint a jóval nagyobb rakomány célba juttatása.

Az amerikai és új-zélandi kötődéssel rendelkező cég saját kisebb megoldásával már szintén eljutott az űrbe, ezzel azonban még nem vették fel a versenyt a SpaceX fejlesztéseivel, hiszen azok jóval nagyobb mérettel (és tapasztalattal) vannak jelen ezen a piacon. Tavaly nyáron már ismertették hosszabb távú elképzeléseiket, most azonban jön a friss rakéta, amely jóval nagyobb rakományt juttathat majd az űrbe.

A hivatalos közlemény alapján a Neutron névre keresztelt új generáció több fontos célt is megvalósíthat, ezek között ugyanis műholdak fellövése, egyéb bolygók elérése, valamint emberekkel lebonyolított küldetések végrehajtása is szerepel. Amíg az eddig használt Electron típus, a maga kisebb méretével, maximum 300 kg-os hasznos terhet vihet magával, vagyis a szerényebb műholdakat juttathatja csak el a számukra kijelölt helyszínre, addig az utód esetében a határ már 8 tonnára ugrik, legalábbis ami az alacsony orbitális pályát illeti, miközben a Hold kapcsán 2 tonnás, a Mars és a Vénusz kijelölésekor pedig 1,5 tonnás plafont említenek meg. Ezzel valóban egy új kategóriát nyitnának meg, ami eddig a nagyobb szereplők területe volt.

Az első körben nagy valószínűséggel műholdak konstellációit, nagyobb csoportjait lőnék fel az új rakétával, ami szerintük ideális alternatíva lenne, hiszen ezt a még nagyobb platformok esetében sokszor úgy oldják meg, hogy messze a maximális kapacitás alatt maradnak, ami persze többe kerül és bizonyos értelemben pocsékolásnak minősül. A 8 tonnás maximum pont megfelelőnek bizonyulhat, emellett pedig azt is megoldják, hogy az első fokozat egy óceánon hánykolódó hajóra térjen vissza (ahogy azt a SpaceX esetében az utóbbi években megszokhattuk), ezzel pedig további összegeket spórolhatnak meg. A terv szerint a Virginia állam területén található NASA Wallops Flight Facility meglévő létesítményét használnák a fellövésekhez, vagyis nem kellene teljesen új helyszínt kialakítani és felépíteni.

Az első fellövésre 2024-ben kerülne sor, ezt megelőzően egy amerikai telephelyet keresnek majd, ahol ezen Neutron rakétákat gyártanák le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!