Gyurkity Péter

Márciusban próbálják ki újra a Boeing kapszuláját

Néhány hét múlva próbálkoznak meg újra, ezzel a SpaceX valódi vetélytársat kaphat.

A Boeing saját űrkapszulája eredetileg még 2019 végén próbálkozott meg az első összetett teszttel, ez azonban nem zárult sikerrel, a Nemzetközi Űrállomást ugyanis végül nem sikerült elérni. Tavaly májusban, a SpaceX próbája előtt, még néhány hónapos késést vetítettünk előre, a jelek szerint azonban a második kísérletre csak most, március folyamán kerül majd sor.

Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy az Orbital Flight Test-2 (OFT-2) nem szerepelt a fejlesztés időszaka alatt összeállított menetrendben, az ismétlésre azonban mindenképpen szükség van, hiszen az első kísérlet során több problémára bukkantak. Az amerikai cég a napokban több bejelentésre is sort kerített, először azt közölték, hogy lezárult a szoftveres ellenőrzés, majd pedig a leszállásnál esetlegesen felmerülő problémákra való felkészülést, annak részleteit ecsetelték közleményükben. A jelenlegi elképzelés szerint március 25. a legkorábbi dátum, a cél azonban nem változik, hiszen ismét a Nemzetközi Űrállomást érnék el, egyelőre még legénység nélkül, a központból folyamatosan megfigyelt kapszulával.

Ebben ezúttal is egy Atlas V rakéta lesz segítségükre, amelynek feladata a Starliner magasba emelése lesz. Igyekeznek minden hibalehetőséget kiszűrni, az első teszttel ellentétben most a teljes út szimulációjával is megpróbálják kellő módon felkészíteni a szoftvert, amennyiben pedig maga fellövés is gond nélkül zajlik majd le, a kapszula 31 perccel azt követően kezdi meg az orbitális pályára állást, hogy azután a következő napon, nagyjából 26 órával később, kapcsolódjon az ISS-hez.

A Starliner teljesen önálló módon dokkolna be, a helyszínen lévő hétfős expedíció tagjai ezután kirakodnának és megvizsgálnák a kapszulát, amely nem sokkal később megindulna visszafelé – a Boeing fejlesztése amúgy több hónapig is a helyszínen tartózkodhat, de a teszt meglehetősen rövid lesz.

Amennyiben minden gond nélkül zajlik le, az első legénység akár már júniusban útnak indulhat, a NASA a Crew Flight Test (CFT) keretében 3 űrhajóst juttatna el a helyszínre, akik hosszabb ideig tartózkodnak majd az állomáson.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #7
    "Lehet, hogy a repülőgép részlegről áthelyezték a mérnököket az űrkapszula fejlesztési csapatába."

    Mindvegig ugyanaz a csapat csinalta. A szoftverfejeszto reszleguk messzefoldon hires. (lasd V22, X32, 737MAX es most a Starliner)
  • Cyberdog #6
    Lehet, hogy a repülőgép részlegről áthelyezték a mérnököket az űrkapszula fejlesztési csapatába. Szét is esnek a gépeik a levegőben. Lehet, hogy el sem fogja érni a kapszula az ISS-t... már útközben szét fog esni...
    Utoljára szerkesztette: Cyberdog, 2021.02.25. 19:57:21
  • asgh #5
    Közben át került "nem hamarabb, mint" Április 2-re.
  • Sequoyah #4
    Hat a Boeing az elerte hogy jobban megbizok az Oroszokban mint bennuk:D

    (najo a Szojuz az nem csak ebben az osszehasonlitasban megbizhato)
  • kvp #3
    Miutan legutobb sikerult teljesen melleloniuk, meg a magassagot sem talaltak el, tovabba kijelentettek, hogy nem tudnak a foldon integraltan szoftvert tesztelni, mert nem lett hozza kialakitva a megfelelo kornyezet a fejlesztes soran, ezert barmi elofordulhat. Akar az is, hogy az egyik modullal metszesben allitja be a palyat a szoftver. Viccnek szantam, de tenyleg komolyan megeshet, hogy a vegen nekimennek az allomasnak. (ennyire teszteletlen a navigacios szoftveruk)

    ps: Az orosz kozvetlen felbocsatasos (aka. rovid) utvonal az pont az allomas moge teszi fel a sojuzt, azonos magassagba. A spacex utvonala hosszabb, alacsonyabb atmeneti palyaval es az allomas ele/melle teszi a kapszulat. A boeing elvileg ugyanide kellene, hogy bealljon, de kozvetlenebb utvonallal, tehat az orbitalis fo fuvokak helyett (amik a dragonon az orrban vannak a kupak alatt) a masodik fokozat segitsegevel, ami a menetirany szerint hatul van es elvileg joval erosebb. Cserebe viszont csak egy probalkozasra van eleg uzemanyaguk. (mint ahogy az oroszoknak is ha a kozvetlen utat valasztjak)
  • Sequoyah #2
    Ertem hogy viccnek szantad, de azert megiscsak hozzateszem, hogy a dokkolasok altalaban azert tartanak sokaig, mert szandekosan "melle" lonek, es csak ha minden oke, akkor manovereznek oda nagyon lassan.
  • kvp #1
    Szurkoljunk nekik, hogy masodjara eltalaljak az ISS-t, de azert lehetoleg nem teljes lendulettel.