Gyurkity Péter

Buborékban helyezkedik el a Tejútrendszer

Ez megmagyarázná az Univerzum tágulási sebessége kapcsán látott komoly eltéréseket.

A belga Georges Lemaitre elmélete, majd pedig az amerikai Edwin Hubble demonstrációja óta tudjuk, hogy az Univerzum folyamatosan tágul, itt pedig a távolabbi galaxisok nagyobb sebességgel távolodnak az egykori központtól. A szakemberek számára komoly problémát jelent, hogy a tágulás ütemét két eltérő számmal jellemezhetjük, attól függően, hogy milyen módon végezzük el a számítást, egy friss javaslat viszont áthidaló megoldást kínál erre.

Legutóbb a téma kapcsán arról írtunk, hogy a számítási eltérés továbbra is megvan, itt tehát egyelőre nincs esély a vita lezárására. Most azonban a Genfi Egyetem egy elméleti fizikusa meglehetősen érdekes elmélettel állt elő, amelynek részeként egy kozmikus buborék létezését valószínűsíti, ez pedig nagy mérete miatt nemcsak a Tejútrendszert, de számos másik galaxist is magába foglalná, ráadásul alapvetően eltérő belső sűrűséggel az Univerzum többi régiójához képest, amivel a két különböző szám (végeredmény) egy tető alá lenne hozható. Ez persze jelen pillanatban mindössze papíron létezik, viszont létezésének esélyét 1:20, illetve 1:5 arányban határozzák meg, ami azt jelenti, hogy nem pusztán fantáziálásról van szó.

A meglévő problémát az jelenti, hogy a tágulás ütemére vonatkozó számítás a két eltérő módszer végén két különböző számot ad nekünk. Az első módszer a kozmikus háttérsugárzást használja fel, amely mindössze 370 ezer évvel az ősrobbanást követően bukkant fel, amikor a hőmérséklet kellően alacsonnyá vált a fény szabad mozgásához. A Planck-küldetésre, az Univerzum homogén és izotropikus jellegére, valamint Einstein általános relativitás-elméletére épülő változat a Hubble-konstanst 67,4-ben határozza meg, míg a sporadikusan elhelyezkedő szupernóvákat felhasználó módszer ezt 74-re növeli, vagyis az Univerzum 3,26 fényévenként másodperceként már 74 km-rel gyorsabban tágulna. Amennyiben azonban létezik a fent feltételezett buborék, amelynek méretét 250 millió fényévre becsülik, ez pedig nagyjából 50 százalékkal kisebb sűrűséggel rendelkezne, mint a többi régió, akkor az első módszernél kapott számot kapnánk meg, amivel lezárulhatna a régóta tartó vita.

Természetesen további komoly munkára, valamint az elmélet megerősítésére lesz szükség ahhoz, hogy ez valóban bekövetkezzen, a téma kapcsán felmerülő újabb fejleményekről így mindenképpen beszámolunk majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Kelta #76
  https://index.hu/techtud/2020/04/16/fekete_lyuk_einstein/
 • halgatyó #75
  Egy apró hiba becsúszott, csak a javítás érdekében szólok (utána törölhető ez a komment): MEGA parsecenként van a 74km/s sebességnövekedés (utolsó előtti bekezdés)
  Ha úgy lenne, hogy minden parsec 74 km/s -sel növelné a távolodási sebességet, akkor a mi galaxisunk is szétesett volna
 • Macropus Rufus #74
  Nem emléxem, hogy írtam volna azt, hogy a fekete luk tartja össze a galaxist. :|
 • VolJin #73
  Talán azért, mert energiaként kezelik, ami egy taszító hatást fejt ki, tehát munkát végez. Én arra utaltan, hogy a fotonok vöröseltolódása miatti energiaveszteség, mint energia alakul át térré. Elnézést, ezt elfelejtettem kiemelni.
  A kérdés más megfogalmazásban:
  A vákuumot nem teljes ürességnek, hanem kvantumfluktuációkkal anyag-antianyagpárokat materializáló energiát hordozó mezőként említik a fizikában. A megnövekedett tér energiáját hasonlították-e össze a fotonok vöröseltolódásából eredő energiaveszteséggel?
 • Irasidus #72
  csak egy elmélet egy laikustól: a Tejútrendszer közepén van egy fekete luk. Ez szépen lassan, de mindent magához fog vonzani, aztán elnyeli.
  A gravitáció a távolság négyzetével csökken. Ez a fekete lyuk sem fogja elnyelni mindent. Ugyanis nem a szupermasszív fekete lyuk tartja egyben a galaxist, a Tejútrendszer tömege ugyanis nagyságrenddel nagyobb, mint fekete lyuk tömege, ezért sem lehet tömegközéponttal gondolkodni. A Tejútrendszer egy tömegtest, amire a tömegközéponti számítás nem használható, nem működik. Ezt most írom le neked úgy tizenegyedszerre, egyszer esetleg meg is jegyezhetnéd, vagy nem?
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2020.04.04. 20:19:18
 • Irasidus #71
  Ez valójában két kérdés. Egyrészt a fotonok a tér tágulása miatt hullámhosszt váltanak, másrészt a fotonok útjuk során találkozhatnak anyaggal, és egyéb részecskékkel amikor energiát cserélnek, elnyelődnek, stb, ami ugyebár nem sérti az energiamegmaradás. A Noether-tétel kimondja, hogy egy rendszerben valamilyen folytonos szimmetria érvényesül, akkor ahhoz megmaradási törvény, illetve megmaradó mennyiség tartozik, ennek a kvantumokra vonatkozó része a Ward-Takahashi-Identitás, ami részletesen tárgyalja ezt. Valahogy úgy, hogy a tágulás miatt tér növekedése és a hullámhossz csökkenése egy állandó energiasűrűséget jelent. Vedd figyelembe, hogy a tér itt négy dimenziós, és egy adott időpillanatban más vonatkoztatási rendszerből nézed, és nem transzformáltál ad akkor fals eredményt kaphatsz.
  Végeztek-e számításokat a sötét energiára, hogy ez mennyire felel meg a fotonok energiaveszteségének? Mármint hogy tágulhat e a tér úgy, hogy a fotonoktól veszi el az ehhez szükséges energiát? Magyarán, hogy a fotonok energiája teremti a többlet teret, ami a felfúvódást okozza, és ez mennyiségileg azonos-e a két mennyiségre, hogy amennyit veszítenek energiát a fotonok, az egyenlő a tér vákuumenergiájával.
  A világegyetemben található összes foton energiája messze alatta van a sötét energia mennyiségének. Iszonyatos nagyságrendi különbség van. Szóval nem lehet.
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2020.04.04. 09:45:02
 • vilinger #70
  Tetszik az elmélkedés.
  Mindig a teljes egészet szeretem megfigyelni, mások - tapasztalatom szerint - szeretnek kiragadni egyet az egészből és csak azt vizsgálják.
  Persze azt nem tudhatom, hogy ha hozzáadjuk a táguláshoz az időérzékelést, azzal igaz lesz-e az elmélet (mert senki sem tudhatja), viszont meglátásom szerint máris egy több szempontot figyelembe vévő elméletet kapunk, ami sokkal többet ér.

  Kedvenc példám gyerekkoromból:
  Volt egy akkor még 5 éves szomszéd gyerek a telkünkön aki még nem értette, hogy a villanykörte miért nem világít egy sima kapcsolóval. Az nem elég. Mert ugye kell még valamilyen energiaforrás, vezetékek és benne az áram... (a gyártás nem volt fontos) De a lényeg, hogy a kapcsoló önmagában kevés.
  Erre a gyerek mérgesen megszólalt, hogy: Hát persze, hogy nem elég. Mert fel kell kapcsolni!!!
  És igaza volt. Elméletben és gyakorlatban is. A gond az, hogy ezt az elméletet követve sosem fog világítani a lámpa, hiába kapcsolgatjuk a kapcsolót. Az csak akkor fog működni ha a teljes folyamatot értjük és úgy is csináljuk.

  Persze jöhetnek a dumák, hogy a "tudósok" okosabbak "mindenkinél", de azért lássuk be, hogy ők is emberek, ők is hibáznak, próbálkoznak. És bizony a történelemben sosem az emberiség, de nem is a tudósok csoportja volt akik rájöttek a megoldásra, hanem egy-egy ember volt mindig is akinek sikerült rálelnie a helyes útra, sokszor teljesen véletlenül. Pl Tesla nélkül sehol nem lennénk, hiába a sok tudós. Ahogy Neumann és Turing nélkül sem ülnénk most a PC előtt.
 • VolJin #69
  Irasidiust kérdezném, mert ő csillagásznak néz ki, hogy a tér elvileg nem üres, hanem energiából áll, a kvantumfluktuáció miatt néhol ez materializálódik is anyag-antianyag párok formájában, amik annihilálják egymást.

  A fotonok a tágulás miatt a növekvő hullámhosszuk miatt vörösödnek és energiát veszítenek. Ez ugye sértené az energiamegmaradás törvényét.
  Végeztek-e számításokat a sötét energiára, hogy ez mennyire felel meg a fotonok energiaveszteségének?
  Mármint hogy tágulhat e a tér úgy, hogy a fotonoktól veszi el az ehhez szükséges energiát?
  Magyarán, hogy a fotonok energiája teremti a többlet teret, ami a felfúvódást okozza, és ez mennyiségileg azonos-e a két mennyiségre, hogy amennyit veszítenek energiát a fotonok, az egyenlő a tér vákuumenergiájával.

  Lehetne-e magyarázat arra, hogy az anyag-antianyag annihilációs korszakban a felfúvódást tudta-e biztosítani a sok foton, ami ugye nagy utat nem tehetett meg, de nagyon sok volt belőlük, és amikor ez a korszak lezárult, szintén volt egy fotonfürdő, ami azóta is tart, folyamatosan termeli az univerzum a fotonokat fúzióval, akkréciós korongokkal, gammakitörésekkel stb.
 • VolJin #68
  A Nagy Magellán-felhő az nem az Androméda, hanem egy szatellit törpegalaxisunk... Nem is szatellit, mert inkább oszcillálva repked keresztül rajtunk, tehát átrohan a galaxis síkján, majd kilép, ezután meg visszazuhanva újra átrepül, míg be nem olvad a Tejútba...
  Akár száz ilyen kisebb törpegalaxisunk lehet, amiket elnyelünk, csak a magellánok relatíve nagyobbak, és jó a rálátás innen rájuk, ezért ismertebbek...
 • Kelta #67
  2 milliárd év múlva ütközünk a Nagy-Magellán felhővel (Andromeda galaxissal) és az egész átrendeződik..