Gyurkity Péter

Az eddigi leghalványabb törpegalaxisra bukkantak

A Tejútrendszer egy újabb kísérőjét találták meg, ezúttal fontos rekordot döntve meg.

Fontos bejelentést tett csillagászok egy csoportja, akik saját galaxisunk egy újabb kísérőjét találták meg. Munkájuk eredményeként az eddigi leghalványabb törpegalaxis került fel térképünkre, ami nagyban megkönnyítheti a további kutatást, ezzel pedig a sötét anyag szerepére is rávilágíthatnak.

A Hawaii-szigeteken található Subaru teleszkóp segítségével bukkantak rá az azóta Virgo I névre keresztelt törpegalaxisra, amely a Naptól mintegy 280 ezer fényévre található. Ennek kiterjedése mintegy 248 fényév, vagyis egészen biztosan galaxisról szó, ez azonban az eddig megtalált leghalványabb szatellitünk (kísérőnk), ami további hasonló példányok megtalálásában segíthet. A szakemberek a teleszkóp Hyper Suprime-Cam (HSC) műszerére támaszkodva pásztázták az égbolt nagy részét, igyekezvén megtalálni a csillagok sűrű csoportjait, ezúttal azonban egy rendkívül halvány törpegalaxisra bukkantak, amelynek abszolút fényessége mindössze -0,8.


A fenti szám jelentőségét jól jelzi, hogy a látható tartományban az Androméda galaxis esetében ez -21,77, a Nagy Magellán-felhőnél pedig -18,35. Eddig nagyjából 50 hasonló kísérőről tudunk, amelyek a Tejútrendszer közelében helyezkednek el, problémát jelent azonban, hogy a sötét anyagról alkotott jelenlegi tudásunk szerint több száz szatellitnek kell lennie a szomszédságunkban, tehát vagy erről nem teljes még az ismeretanyagunk, vagy számos további galaxist nem találtunk még meg – a mostani bejelentés viszont egyértelmű módon jelzi, hogy a munka a jövőben könnyebbé válik, hiszen jóval egyszerűbben azonosíthatjuk majd be az újabb halvány kísérőket.

Már a kísérők viszonylag pontos száma is betekintést engedne a sötét anyag szerepébe, itt ugyanis újabb részleteket tudhatunk majd meg a Tejútrendszer kialakulásáról. Az elkövetkező időszakban remélhetőleg további példányokra bukkannak majd, ezzel pedig közelebb araszolhatunk a folyamat megértéséhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • overseer-7 #7
    ha csak 248 fényév fele lenne a tejút.. már réges régóta itt kártyáznánk a földönkívüliekkel.. akkora lenne a zsúfoltság a galaxisban.

    minden porszemet fel kellene osztanunk egymás között
  • mortep #6
    Ú.h. elnéztem, 248 ezer fényévet értettem 248 féyév helyett, bocsesz.
  • NEXUS6 #5
    Ja bocs.
    :)
  • Ravendark #4
    A sugara 124 fé, tehát jó a cikkben a 248...
  • NEXUS6 #3
    Ha jól láttam az eredeti cikk szerint csupán 124 fényév az átmérője!
  • Ravendark #2
    Ez a "kétszer nagyobb mint a Tejút" neked hogyan jött ki? :)
  • mortep #1
    Érdekes, kétszer nagyobb mint a tejút, csak sokkal ritkább...