Gyurkity Péter

A Tejútrendszer fele származhat máshonnan

Erre a következtetésre jutottak csillagászok az új modellek alkalmazásával.

Az amerikai Northwestern University tanulmánya szerint a Tejútrendszer akár fele is más galaxisokból származhat. A kutatók új számítógépes modellek és algoritmusok révén jutottak erre a következtetésre, amely alaposan átrajzolja a galaxisok keletkezéséről alkotott képünket.

A CIERA (Center for Interdisciplinary Exploration and Research in Astrophysics) szakembereiből álló csoport számítógépes szimulációk és új algoritmusok révén a galaxisok realisztikus, háromdimenziós modelljével állt elő, ez pedig lehetővé tette számukra, hogy felmérjék, miként szerzik be az egyes galaxisok az őket kitevő anyag nagy részét. A magyarázat szerint az Ősrobbanás utáni időszakban némiképp eltérő módon fejlődtek a galaxisok, mint ahogy azt korábban gondoltuk, ugyanis az Univerzumot betöltő egységes gázban keletkező perturbációk, majd pedig a gravitáció ereje révén egyre jobban kirajzolódó csomók nem egyszerűen egymástól távol lévő galaxisokat hoztak létre, mivel ezek között meglehetősen nagy volt az anyag áramlása.

A szupernóva robbanások nagy tömegben löktek ki anyagot az egyes galaxisokból, így könnyen előfordulhat, hogy a nagyobb példányok (így például a Tejútrendszer) esetében a galaxist alkotó anyag akár fele is máshonnan, szomszédos, vagy akár egymillió fényévre lévő más galaxisokból származhat. Ez arra utal, hogy mi magunk is más galaxisokból származunk, itt ugyanis a Tejútrendszerben lévő atomok feléről van szó, tehát viszonylagos magabiztossággal jelenthetjük ki, hogy mi magunk is idegen galaxisokból jövünk (legalábbis részben). Az anyagot továbbító galaktikus szelek ugyan másodpercenként több száz kilométert tesznek meg, a nagy távolságok miatt azonban ez a folyamat valószínűleg több milliárd éven keresztül ment végbe.

A munka folytatódik, a Hubble és egyes felszíni állomások segítségével most a főbb következtetéseket igyekeznek visszaigazolni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #6
    Vajon ha fele helyett 2/3-ot írtak volna, akkor többen kételkednének benne?
    Most nem fideszezni akartam. XD
  • Astrojan #5
    A Tejútrendszer meglehetősen régóta háborítatlan és csak kisebb galaxisok ütődhettek hozzá. Spirálkarok csak viszonylag békés környezetben alakulhatnak ki. Most is vannak a környezetünkben apróbb galaxisok pl Barnard, SMC, LMC, de egy Andromédával való ütközés jócskán összekócolná a spirálkarokat.

    Az "A" galaxisközpontok ezért elliptikusak, mert már több galaxist is magukévá tettek pl Virgo A, Kentaur A, Perseus A. Némelyikben még látszik is a másik galaxis hullája.
  • Amergin #4
    Persze, meg a levegő, amit belélegzünk, azt már sokan mások is belélegezték, akik előttünk éltek...
    Nyár van, meleg van, nincsenek hírek, gyártunk pár hülye, semmitmondó baromságot a tudomány rovatba.
    Jóazaparasztnak!
  • Sequoyah #3
    Es a testunk is korabbi elolenyek elrothadt, elbomlott anyagabol allt ossze:)
  • Kara kán #2
    A DNS-ünk is összekukázott, állítólag, erre jön ez a hír, hogy a Tejút is a turkálóból van. Borzasztó! :-D
  • Sequoyah #1
    Kicsit trivialisnak hangzik a cikk... Tekintve hogy az univerzum evolucioja arrol szol, hogy eloszor kis anyagcsomok alakultak ki, aztan azok folyamatosan egyesultek kialakitva egyre nagyobb es nagyobb galaxisokat, igy nem is igazan tudom hova tenni a "masik galaxis" fogalmat. Nem is igazan "masik"-rol van szo, hanem tobb kozos os-galaxisrol, amik egyesultek.
    Inkabb az az erdekes, hogy a testunk egyes atomjai talan teljesen mas os-galaxisbol szarmaznak, mint testunk mas atomjai.