Gyurkity Péter

Spirálgalaxist fotózott a Hubble

A Tejútrendszerhez hasonló példányt minden eddiginél részletesebben láthatjuk.

A Hubble űrteleszkóp újabb eredményéről számoltak be a különböző ügynökségek, erre pedig maga a NASA is saját oldalán hivatkozik. Egy, a miénkhez hasonló spirális galaxist vehetünk most szemügyre az új felvételen, annak teljes pompájában.

Az NGC 3344 névre keresztelt galaxisról van szó, amely tőlünk mintegy 20 millió fényévre helyezkedik el. Ezt a Hubble segítségével lefotózták, így a csillagászok megvizsgálhatták annak belső szerkezetét, a most közzétett felvétel azonban (amely valójában több különálló fotóból állt össze) minden korábbinál részletesebben, szemből mutatja majd nekünk kozmikus szomszédunkat, amely több szempontból is a Tejútrendszerre hasonlít. Tekintettel arra, hogy a Hubble több eltérő hullámhosszon is megfigyelheti a számára kijelölt célpontot, az egyes területek jól kivehető módon jelennek meg az új kompoziton, igaz, a kép bal oldalán megjelenő, jóval fényesebb csillagok valójában saját galaxisunk tagjai, ezek kérés nélkül lopakodtak fel a képre, hogy megakadályozzák a tökéletes eredményt.


Emberi szemmel nem kaphatunk ilyen részletes és ragyogó képet, ehhez azonban némi magyarázatot is mellékelnek, a félreértések elkerülése érdekében. A kék színnel megjelenő területeken aktív csillagképződés zajlik, itt a magasabb hőmérsékletek eredménye a kék pöttyök együttese. A vörös színbe boruló részeken por- és gázfelhők helyezkednek el, ahol további alkotóelemek állnak rendelkezésre a folyamat folytatásához, a galaxis szélein, annak peremén elhelyezkedő csillagok kapcsán azonban megjegyzik, hogy ezek pontos mozgását még nem igazán értik a szakemberek.

A Tejútrendszertől eltérően az NGC 3344 nem a mi csoportosulásunk tagja, ez ugyanis a Virgo szuperklaszterbe tartozik, más galaxisok ezreivel együtt. Szépsége miatt emelkedik ki ebből a mezőnyből, ami persze saját eszközeink korlátaival is magyarázható, hiszen nem mindegyik példányról tudunk ilyen szép képeket készíteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sequoyah #6
  Par evvel ezelott megszuntettek a bentlakasos pszichiatriakat. Azota az utcan maszkalnak. Ez nem vicc...
 • gforce9 #5
  Tényleg kell valamit kezdeni a magyarországi egészségügy helyzetével... a pszichiátria őrzése nem megfelelő....
 • ZenMillitia #4
  uncsi a NASA. mar reg baratkozni kene az idegen civilizacio elolenyeivel, nem morzsakat dobalni a sapienseknek.......
 • Sequoyah #3
  Sokan nem tudjak, hogy peldaul az Andromeda galaxis latszolagos merete sokkal nagyobb a holdnal. Foleg az lepodik meg, aki maga is lefotozza, es olyan pici.
  Ezen a kepen jol latszik, hogy miert. A galaxis magja nagysagrendekkel fenyesebb, mint a spiralok, es amator fotokon csak ez latszik.
 • ZSORRO #1
  Amúgy elég érdekesek ezek a cikkek lehetne belőlük sokkal több is!
  Utoljára szerkesztette: pedrohsi, 2018.02.27. 18:33:43