Gyurkity Péter

Jön a harmadik generációs GPS

Ez pedig már jóval nagyobb védelmet élvezne a kibertámadásokkal szemben.

Az okostelefonok és egyéb hordozható kütyük elterjedésével hozzászokhattunk a GPS mindennapos jelenlétéhez, a globális rendszer azonban számos egyéb szempontból nélkülözhetetlenné vált, ezért nemcsak az amerikai fél, de gyakorlatilag mindenki számára fontos, hogy a rendszer megújuljon és még nagyobb pontossággal, még nagyobb biztonsággal álljon rendelkezésünkre. Ezt garantálná a harmadik generáció, amelynek bevezetése már megkezdődött.

A GPS III névre keresztelt program megfelelő módon történő előrehaladásáról a Lockheed Martin hivatott gondoskodni, a cég, valamint az amerikai légierő illetékeseivel pedig a napokban készült friss interjú, amelyben kitértek a fontosabb részletekre. Ebből kiderül, hogy bár a rendszer eredetileg katonai célokra jött létre, ma már csak a felhasználók egy apró töredéke jön valamilyen katonai szervezetből, bár ez persze nem jelenti azt, hogy a légierő feladta volna befolyását a terület felett. A rendszer azonban korosodik, itt a legidősebb műhold már 26 éves, vagyis öregebb, mint az ezeket felügyelő technikusok egy része, a kibertámadások elterjedésével pedig kiemelt szemponttá vált, hogy a nagyobb pontosság mellett a védelmi szintet is növeljék.

A rendszert célba vevő támadóknak ugyanis nincs szükségük hatalmas rakétákra, hogy ezekkel vegyék célkeresztbe magukat a műholdakat, ennél jóval egyszerűbb és olcsóbb megoldás az aktatáska méretű zavarók bevetése, amelyek jeleivel elárasztható az éter, ezzel pedig megakadályozható, hogy a helyi vevőállomások megfelelő módon kommunikáljanak a műholdakkal. Ideális esetben egyébként 4 ilyen műhold segítségével lőhetjük be aktuális pozíciónkat, ilyenkor nagyon hasznos, ha ebből 1 éppen felettünk jár, a másik 3 pedig a horizonton elhelyezkedve segít a koordináták megadásában, bár itt a telefonok és egyéb kütyük mellett az ATM-ek, a tőzsdék, az internetes szerverek, az elektromos hálózat, vagy akár a benzinkutak is részesülnek ebből, hiszen ezen területeken szintén nagyon fontos a pontos időzítés és/vagy helymeghatározás. A teljes rendszerben 4 további műhold áll készen, ha valamilyen meghibásodásra kerül sor, itt ugyanis nincs lehetőség az azonnali fellövésre és a helyszíni szervizelésre.

A harmadik generációs műholdakból egyelőre 2 rajtolt el, az első példány éppen egy évvel ezelőtt, a második idén nyáron. 2034-ig a teljes állományt lecserélnék, addigra az összes példány új változat lenne – itt 24 darab a minimum, bár az utóbbi években 31 műhold keringett felettünk, nem számítva a nyugdíjazott, illetve tartalék példányokat. Az illetékesek ennek révén háromszor nagyobb pontosságot ígérnek, valamint nyolcszor nagyobb védelmet a zavarással szemben. Eközben persze az európai, az orosz, valamint a kínai rivális rendszer is épülget, ezek azonban gyakorlatilag a „futottak még” kategóriába tartoznak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • xrt #13
  "Igen egyszerűen belátható 2D-ben: Vegyél fel csak két referenciapontot és húzz köréjük kört a referenciapont és a te távolságoddal. Látni fogod, hogy a körök 2 azaz kettő pontban metszik egymást , akkor te most melyikben állsz? ...."

  Nem tudtam hogy jelezni kell.
  Hmmm 3 térbeli objektum összesen két pontot határozhat meg azonos időben, ha nem veszünk semmi anomáliát. Mondjuk hogy a Föld sem egy érthető választás a kettő közül...
 • _svd_ #12
  Erre a kérdésre nincs egyértelmű válasz
  A GPS3 megnövelt pontosságát elsősorban a nem polgári célú felhasználók fogják élvezni.
  Egy mai jobb telefon vagy más helyzetmeghatározó eszköz optimális esetben, már ma is 3 méteren belüli pontossággal képes meghatározni a pozíciót. Ehhez az európai, orosz és kínai helyzetmeghatározó műholdakat is használják az eszközök. A GPS3-tól javulhat a pontosság. Ám a többi rendszer is folyamatosan épül, amitől szintén javul a helyzetmeghatározás Európában.
 • Yodafon #11
  De ez vajon mit jelent a mostani eszközökkel? Kompatibilisek lesznek? Azokon is növekszik a pontosság? Vagy ehhez totál új GPS eszközt kell venni?
 • Csaba161 #10
  Ez valóban igaz, hogy ÁLTALÁBAN három referencia pont is elég, de sajnos ÁLTALÁNOS esetben nem, és fel kell arra is készülni. Már csak azért is, mert az elsődleges GPS műholdak a Föld felszínéhez közel keringenek, csak a kiegészítő műholdak vannak GeoStac pályán...
 • defiant9 #9
  A műholdak viszont nem teljes gömb felültet sugároznak csak a földfelszín irányába, így a geostac pályán túl az űrben lévő pontok kizárhatóak az erdeményhalmazból.
  Persze lehet olyan szélsőséges horizontális műhold konfigurációt felállítani ahol a két pont is a Föld felszínén van, csak a gyakorlat nem ez, hanem az hogy a fejünk felől jövő néhány jelet fogunk csak, vagy sokat.
 • Csaba161 #8
  4 pont kell! még ha a fejed tetejére állsz is. 2D-ben pedig három!

  Igen egyszerűen belátható 2D-ben: Vegyél fel csak két referenciapontot és húzz köréjük kört a referenciapont és a te távolságoddal. Látni fogod, hogy a körök 2 azaz kettő pontban metszik egymást , akkor te most melyikben állsz? (Persze szerencsés estben csak egy pontban érinti egymást a két kör, de az igen valószínűtlen.) Ezért kell egy harmadik referencia pont is, hogy immár csak egy pont legyen az a síkban, amelyen MINDHÁROM kör átmegy. Így lesz egyértelmű, hol is vagy! Ugyan így 3D-ben 4 azaz négy pont és az azt körülvevő négy gömb kell, hogy egyértelműen meghatározd, hol vagy a térben. Az ilyen koordináta-rendszerben megadott helyzetet hívják homogén koordinátáknak, amikor is egy referencia pontrendszerhez képesti távolságok adják a koordinátákat. Ilyenkor tehát mindig egyel több referenciapont kell, mint amennyi a tér dimenziója!

  Utoljára szerkesztette: Csaba161, 2019.12.14. 09:52:12
 • xrt #7
  "...3D-ben 4 pont kell a homogén koordináták meghatározásához!"

  Igen, 4 pont kell, mert kell egy viszonyítási pont, de 3 műhold elég hozzá... Mer' ugye az érzékelési pont a negyedik...


  Tudom, mindig a szkeptikus álláspontot képviselem, de ha már így, ez a másik:

  "Ez pedig már jóval nagyobb védelmet élvezne a kibertámadásokkal szemben."

  Azt nem veszi figyelembe szinte senki, hogy az emberi tényező a legnagyobb támadási felület. Már csak a jelszóhasználatot is tekintve. Persze egyik véglet sem jó.
 • Tetsuo #6
  LoL Azért az egyik megoldás mindig valószínűsíthető.
 • Csaba161 #5
  Nem! 2 dimenzióban három, 3D-ben 4 pont kell a homogén koordináták meghatározásához!

  http://aries.ektf.hu/~hz/pdf-tamop/pdf-01/html/ch04.html
 • And37 #4
  "a biztonsági réseket az felhasználók általi hibák okozzák" - lehet hogy általában igen, de itt nem erről van szó, hanem ha jól értem, arról, hogy a rendszer nem igazán védett a kamu adókkal elkövetett támadásokkal szemben: A Kreml környékén néha megbolondul a GPS
  Utoljára szerkesztette: And37, 2019.12.13. 13:33:17