13
 • xrt
  #13
  "Igen egyszerűen belátható 2D-ben: Vegyél fel csak két referenciapontot és húzz köréjük kört a referenciapont és a te távolságoddal. Látni fogod, hogy a körök 2 azaz kettő pontban metszik egymást , akkor te most melyikben állsz? ...."

  Nem tudtam hogy jelezni kell.
  Hmmm 3 térbeli objektum összesen két pontot határozhat meg azonos időben, ha nem veszünk semmi anomáliát. Mondjuk hogy a Föld sem egy érthető választás a kettő közül...
 • _svd_
  #12
  Erre a kérdésre nincs egyértelmű válasz
  A GPS3 megnövelt pontosságát elsősorban a nem polgári célú felhasználók fogják élvezni.
  Egy mai jobb telefon vagy más helyzetmeghatározó eszköz optimális esetben, már ma is 3 méteren belüli pontossággal képes meghatározni a pozíciót. Ehhez az európai, orosz és kínai helyzetmeghatározó műholdakat is használják az eszközök. A GPS3-tól javulhat a pontosság. Ám a többi rendszer is folyamatosan épül, amitől szintén javul a helyzetmeghatározás Európában.
 • Yodafon
  #11
  De ez vajon mit jelent a mostani eszközökkel? Kompatibilisek lesznek? Azokon is növekszik a pontosság? Vagy ehhez totál új GPS eszközt kell venni?
 • Csaba161
  #10
  Ez valóban igaz, hogy ÁLTALÁBAN három referencia pont is elég, de sajnos ÁLTALÁNOS esetben nem, és fel kell arra is készülni. Már csak azért is, mert az elsődleges GPS műholdak a Föld felszínéhez közel keringenek, csak a kiegészítő műholdak vannak GeoStac pályán...
 • defiant9
  #9
  A műholdak viszont nem teljes gömb felültet sugároznak csak a földfelszín irányába, így a geostac pályán túl az űrben lévő pontok kizárhatóak az erdeményhalmazból.
  Persze lehet olyan szélsőséges horizontális műhold konfigurációt felállítani ahol a két pont is a Föld felszínén van, csak a gyakorlat nem ez, hanem az hogy a fejünk felől jövő néhány jelet fogunk csak, vagy sokat.
 • Csaba161
  #8
  4 pont kell! még ha a fejed tetejére állsz is. 2D-ben pedig három!

  Igen egyszerűen belátható 2D-ben: Vegyél fel csak két referenciapontot és húzz köréjük kört a referenciapont és a te távolságoddal. Látni fogod, hogy a körök 2 azaz kettő pontban metszik egymást , akkor te most melyikben állsz? (Persze szerencsés estben csak egy pontban érinti egymást a két kör, de az igen valószínűtlen.) Ezért kell egy harmadik referencia pont is, hogy immár csak egy pont legyen az a síkban, amelyen MINDHÁROM kör átmegy. Így lesz egyértelmű, hol is vagy! Ugyan így 3D-ben 4 azaz négy pont és az azt körülvevő négy gömb kell, hogy egyértelműen meghatározd, hol vagy a térben. Az ilyen koordináta-rendszerben megadott helyzetet hívják homogén koordinátáknak, amikor is egy referencia pontrendszerhez képesti távolságok adják a koordinátákat. Ilyenkor tehát mindig egyel több referenciapont kell, mint amennyi a tér dimenziója!

  Utoljára szerkesztette: Csaba161, 2019.12.14. 09:52:12
 • xrt
  #7
  "...3D-ben 4 pont kell a homogén koordináták meghatározásához!"

  Igen, 4 pont kell, mert kell egy viszonyítási pont, de 3 műhold elég hozzá... Mer' ugye az érzékelési pont a negyedik...


  Tudom, mindig a szkeptikus álláspontot képviselem, de ha már így, ez a másik:

  "Ez pedig már jóval nagyobb védelmet élvezne a kibertámadásokkal szemben."

  Azt nem veszi figyelembe szinte senki, hogy az emberi tényező a legnagyobb támadási felület. Már csak a jelszóhasználatot is tekintve. Persze egyik véglet sem jó.
 • Tetsuo
  #6
  LoL Azért az egyik megoldás mindig valószínűsíthető.
 • Csaba161
  #5
  Nem! 2 dimenzióban három, 3D-ben 4 pont kell a homogén koordináták meghatározásához!

  http://aries.ektf.hu/~hz/pdf-tamop/pdf-01/html/ch04.html
 • And37
  #4
  "a biztonsági réseket az felhasználók általi hibák okozzák" - lehet hogy általában igen, de itt nem erről van szó, hanem ha jól értem, arról, hogy a rendszer nem igazán védett a kamu adókkal elkövetett támadásokkal szemben: A Kreml környékén néha megbolondul a GPS
  Utoljára szerkesztette: And37, 2019.12.13. 13:33:17
 • encleadus
  #3
  illetve 3 is eleg lenne ha vevoben is egy ugyanolyan pontos atomora lenne :d Technikailag 4 kell.
 • encleadus
  #2
  4 szukseges minimum en ugy tudom. muhold es a vevohoz beerkezo jel idoszakasz hossza is ismeretlen. Harom muhold amugy is ket megoldast ad gombre, a negyedik ezt is megoldja.
 • xrt
  #1
  "Ez pedig már jóval nagyobb védelmet élvezne a kibertámadásokkal szemben."

  Ez mind szép és jó, de a biztonsági réseket az felhasználók általi hibák okozzák (nem írok százalékot, úgyis túl soknak tartaná mindenki).


  "... Ideális esetben egyébként 4 ilyen műhold segítségével lőhetjük be aktuális pozíciónkat, ..."
  Javítson ki valaki, nem elég három? Nőtt még egy dimenzió a meghatározáshoz? Tudom közel analfabéta vagyok, de az első helymeghatározó kütyük három műhold jeleit fogadva adták a pozíciót...