Gyurkity Péter

Tesztelték a galaktikus GPS-t

Ez pedig jól szerepelt, bár további finomításokra lesz szükség.

Az űrkutatás, valamint a távolabbi jövőben tervezett hosszabb küldetések szempontjából kiemelten fontos, hogy rendelkezésünkre álljon egy megfelelő navigációs rendszer, amely lehetővé tenné a félig-meddig önálló helymeghatározást. A NASA tesztje sikeres volt, így elérhetőnek tűnik a galaktikus GPS létrehozása.

Az amerikai ügynökség illetékesei a napokban tartottak beszámolót a november első felében végrehajtott tesztről, amelyre a Nemzetközi Űrállomáson került sor. Ennek során az 52 kisebb röntgen-teleszkópot alkalmazó, egy mosógép méreteivel vetélkedő NICER, valamint a szükséges szoftvert ehhez társító SEXTENT dolgozott együtt, hogy egy 10 mérföldes hibahatáron belül meghatározzák az ISS pozícióját. Ez 8 óra alatt sikerült is, a hibahatárt pedig a teszt hátralévő részében nem is lépte túl a rendszer, így a jelek szerint valóban létrejöhet a GPS galaktikus változata, amely azonban távoli pulzárokra, vagyis gyorsan pörgő neutroncsillagokra, pontosabban az általuk kibocsátott fényre támaszkodik.

A SEXTENT eredetileg még a SpaceX Dragon kapszulájával utazott az ISS-re tavaly júniusban, ezt követte a novemberi teszt, amely igazolta, hogy valóban alapozhatunk a néhány milliszekundum periódussal forgó pulzárokra. Ezekből mintegy 200 áll rendelkezésünkre, a nagy előny pedig az eddig használt DSN és az európai ESTRACK csaknem teljes kiváltása, vagyis nem lenne akkora szükség a felszíni antennák kiterjedt hálózatára, a folyamatos kommunikációra, ezzel egy időben pedig megvalósulhatna a nagyjából önálló navigáció, hiszen a pulzárok fényére támaszkodva, háromszögeléssel meghatározható az űrben nagy sebességgel közlekedő objektum pozíciója, ami később nagyban segíthetné a Naprendszer benépesítését, vagy legalábbis a jóval gyakoribb közlekedést.

A szakemberek a közeljövőben szeretnék még tovább pontosítani a rendszert, 5 mérföldre szorítva le a hibahatárt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • takysoft #9
  "galaktikus GPS"

  GPS: global positioning system, vagyis globális helymeghatározó rendszer.

  a globális jelentése pedig hogy földi... vagyis nem galaktikus :D

  de azért értjük, mire akar kilyukadni, csak hülyén hangzik, na :D
 • VolJin #8
  Neked kellene cikket írnod az SG-nél! :-)
 • kvp #7
  8 oraba telt, hogy bekalibraljak az egyebkent rontgentavcsokent hasznalt muszert a pozicio meghatarozasara es onnantol mar folyamatosan stabil adatokat adott, sot meg pontosabbakat is mint amit elvartak. Kalibracios referencianak eloszor a fedelzeti GPS-t hasznaltak.

  A muszer hasznalata egyebkent jelenleg a naprendszeren belulre es annak kozvetlen kornyezetre van limitalva, de jelenleg ez boven eleg. Hasonloak voltak a sima csillagmegfigyelo navigacios megoldasok is, de azokkal csak nagyon pontatlanul lehetett merni, mig ez a muszer akar 3 merfodes pontossagra is kepes, barhol a naprendszerben. (mig a GPS csak foldkoruli palyan jo, mar a Holdrol se hasznalhato rendesen)
 • VolJin #6
  8 óra alatt az űrállomás többször megkerüli a földet. Úgyhogy valami gixer van a fordításban. Illetve ez nem galaktikus gps...
 • VolJin #5
  Szerintem mindenkinek világos volt, hogy arra gondolt, hogy nem a jelent látjuk, hanem a múltat, és más részén a galaxisnak megint eltérérő időpontját látjuk egy pulzárnak..
 • Irasidus #4
  Féreglyukon át éppen, hogy nem változik az idő csak az idő. Kivéve persze, ha időalagútról van szó...
 • bunny #3
  Nem igazán, ez nagy távolságokra nem működik. Ugye ne feledjük amit most látunk az ezelőtt indult fény vagy sugárzás, minél távolabbi annál régebbi (ugye az a fránya fénysebesség). Ha nagy távolságot utazunk pl. féreglyukon át, az azt jelenti a most érzékelt csillagos égbolthoz képest időben is utazunk. Ez max itt szűk környezetben működhet, mondjuk a naprendszerben ezzel el lehet navigálni, de már ott is megfelelő korrekciók kellenének a pontossághoz.
  Utoljára szerkesztette: bunny, 2018.01.20. 09:07:03
 • gforce9 #2
  Az alapötlet zseniális :) Ilyen cikkeket érdemes leközölni. Lehet közvetlenül nem befolyásolja a kattintásszámot, de az oldal színvonalát emeli. Ami azért mégiscsak emeli a kattintásszámot.
 • globint #1
  Ha lett volna egy ilyen kütyüje Arthur Dent-nek, a Galaxis útikalauz stopposoknak történetben, mennyire könnyebb lett volna neki!!!