SG.hu

Felfegyverzett robotkutyákat tesztel az amerikai tengerészgyalogság

Az Egyesült Államok Tengerészgyalogságának Különleges Műveleti Parancsnoksága (MARSOC) a Ghost Robotics által kifejlesztett robotkutyák új generációját vizsgálja. A négylábúak automatikus célzási rendszerrel rendelkeznek, de a tüzeléshez emberi felügyeletre van szükség. A fegyverrendszert az Onyx Industries védelmi technológiai vállalat gyártja.

Bár a MARSOC a Ghost Robotics négylábú pilóta nélküli földi eszközeit (röviden „Q-UGV-knek” nevezik őket) különböző alkalmazásokhoz, többek között felderítéshez és megfigyeléshez próbálgatja, a legnagyobb figyelmet az a lehetőség vonhatja magára, hogy fegyverekkel is fel lehet őket szerelni. De ez nem példa nélküli: az amerikai tengerészgyalogság korábban már tesztelt rakétavetőkkel felfegyverzett robotkutyákat is.

A MARSOC birtokában jelenleg két felfegyverzett Q-UGV van tesztelés alatt. Az Onyx Industries munkatársai elmondták, hogy fegyverrendszerük mesterséges intelligenciával rendelkező digitális képalkotó rendszerrel rendelkezik, és képes automatikusan felismerni és követni az embereket, drónokat vagy járműveket, jelentve a potenciális célpontokat egy távoli emberi kezelőnek, aki a világ bármely pontján tartózkodhat. A rendszer a tüzelési döntések meghozatalához ember általi irányítást tart fenn, és nem tud önállóan dönteni a tüzelésről.


A MARSOC nyilatkozata szerint a fegyveres hasznos teher csak egy a sok felhasználási eset közül, amelyeket értékelnek. A parancsnokság hangsúlyozza, hogy tisztában van az autonóm fegyverekre vonatkozó összes védelmi minisztériumi irányelvvel, és betartja azokat.

A felfegyverzett robotkutyák tesztelése tükrözi a katonai felhasználásra szánt kisméretű robotizált pilóta nélküli földi járművek iránti növekvő érdeklődést. Míg a pilóta nélküli légi járművek (UAV-k) legalább két évtizede távolról, emberi irányítás alatt alkalmaznak halálos erőt, az olcsó robotnégylábúak - némelyik már 1600 dollárért kapható - megjelenése a hátukra szíjazott fegyverekkel való kísérletezés felfutásához vezetett. 2022 júliusában a közösségi médiában elterjedt egy videó, amelyen egy Unitree robotkutya hátára egy puskát erősítettek. Az eset arra késztette a Boston Roboticsot és más robotgyártókat, hogy ígéretet tegyenek arra, hogy robotjaikat nem alakítják fegyverré (a katonai célú felhasználás jelentette kivételektől eltekintve). Nemrég pedig egy olyan Unitree Go2 robotkutya futott nagyot a neten, amelynek hátára egy lángszórót erősítettek, és amelyet a nagyközönség számára árusítottak.


A fegyveres robotkutyák bevetésének kilátása, még ha emberi felügyelet mellett is, jelentős kérdéseket vet fel a hadviselés jövőjével, valamint az egyre inkább autonóm fegyverrendszerek lehetséges kockázataival és etikai következményeivel kapcsolatban. Az is aggodalomra ad okot, hogy a rendszerek idővel egyre autonómabbá válnak. "Bár a MARSOC fegyverrel felszerelt robotkutyái használatának részletei még korlátozottak, az ilyen típusú képességek bevetése valószínűleg elkerülhetetlen ezen a ponton. Ahogy a mesterséges intelligenciával támogatott drónok autonómiája egyre inkább fegyverré válik, egyre inkább kérdéses, hogy az ember meddig marad a döntési láncban, még a kinetikus cselekmények esetében is, függetlenül a hadsereg és az ipar egyes képviselőinek biztosítékaitól.”

Bár a technológia még a tesztelés és értékelés korai szakaszában van, a Q-UGV-k potenciálisan képesek olyan felderítési és biztonsági képességeket biztosítani, amelyek csökkentik az emberi személyzet kockázatát veszélyes környezetben. A fegyveres robotrendszerek további fejlődésével azonban döntő fontosságú lesz az etikai aggályok kezelése és annak biztosítása, hogy használatuk összhangban legyen a kialakult politikákkal és a nemzetközi joggal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Kotomicuki #9
  Türelem, az autonóm üzemelésűeket még csak tesztelik. Miután szolgálatba/üzembe helyezték őket, meg már fölösleges - bármiért - is aggódni...
 • Zsoltee_a_bator #8
  Nezd meg: Black Mirror - Metalhead (4. szezon, 5. resz)

  az emberi ellenseges katonat preferalnam :)
 • manypet #7
  Ne abból indulj ki, hogy csak robotkutyák fognak harcolni. Sokkal inkább úgy képzeld el, hogy egy szakaszban van 2-3 rajnyi kutya, meg mögöttük pár száz méterre egy emberekből álló 1-2 raj, akik irányítják és felügyelik őket. A kutya megtisztítja a területet, likvidálja az ellenséget, majd az emberek bemennek.

  "pszichológiailag a robikutyus vajon bír-e ilyenekkel"
  Ha a robikutyi kinyír egy rakás embert, egyből lesz pszichológiailag is hatása, nem is kevés.

  "mi akadályozza meg az egyszeri polgárt, vagy vicces hülyegyereket, hogy az erkélyről ráborítson egy födör festéket"
  A másik robotkutya, amelyik egyből szitává lövi a támadót. Utána a civilek látnák, hogy nem érdemes szórakozni a kutyákkal, mert harapnak. Csak programozás meg emberi döntés kérdése, hogy egy robotkutya mit tehet meg adott helyzetben.

  Egyébként anno a németek meg az oroszok is eléggé nevetségesnek találták a Goliath járműveket. Utána mikor látták, hogy a rajta lévő 100 kg robbanóanyag mire képes, már nem volt annyira nevetséges sem.
 • Cat #6
  Egy tanknál se akadályoz meg semmi abban, hogy az erkélyről rádobj egy benzines palackot.
 • NEXUS6 #5
  Nem kekeckedni akarok, de a háború az minden csak nem normál eset. Vannak ugyan a háború megvívására vonatkozó nemzetközi szabályok, de azok kb csak arra jók, hogy lemérjük, hogy melyik fél van hátrányban, mert általában a veszítésre álló fél elkezdi őket megszegni. Nem direkt, csak épp próbálja a lehetőségei határait még jobban kihasználni, mert neki muszáj. A győzelemre álló fél mindíg megteheti, hogy kegyet gyakoroljon, gyak betartsa ezeket a szabályokat, amivel magát korlátozza.

  Azonban akkor ezt a gondolatmenetet folytatva, úgy fogalmazhatjuk meg a robikutyus problematikáját, hogy az vajon maga mennyire jogképes, de legalább mennyire jelenik meg akár az általad említett távirányított eszközként is a nemzetközi jogban? Hát jelenleg ez kb zéró, amennyire én tudom.

  Másrészt folytatva a felvetett problematikát a háború pszichológiai aspektusát kiemelve: a járőröző ember (lásd Afganisztánban) szituációját, a kérdés az, hogy amíg a katona, mint a nemzetközi jog alanya és adott civilek között a megjelenése (fegyver, egyenruha) miatt egyfajta tekintéllyel rendelkező alanyként rendelkezik egyfajta elrettentő, és adott hatalmat kivetítő jelleggel. Ugyanakkor pszichológiailag a robikutyus vajon bír-e ilyenekkel, és mi akadályozza meg az egyszeri polgárt, vagy vicces hülyegyereket, hogy az erkélyről ráborítson egy födör festéket, ezzel gyak megbénítva a szenzotait a gépet hatástalanítva?
 • kvp #4
  "Ha megjelenik néhány bóklászó blöki, az ugyan ezt jelenti?"

  Normal esetben a frontvonal kozeleben nem maradhatnak civilek, mert atnevezik oket jarulekos vesztesegnek.

  Egyebkent meg amit a robot hangszorojabol beszelo katona mond az van, egyebkent lonek.

  Viszont vicces, hogy par eve hogy kiborult a boston dynamics amikor egy muveszcsapat egy taviranyithato jatekpuskat szerelt az egyik kutyajuk hatara. Eddig tartott az otlet gyakorlatba ultetese.
 • NEXUS6 #3
  A gond az, hogy vajon egy ilyen robiblöki alkalmas-e arra, hogy egy adott területet deklaráltan elfoglaljon?
  Értsd amikor egy raj/szakasz katona megjelenik a faluban, kiszorítva az ellenséget, akkor az emberek elhiszik, hogy az egyik fél győzött.

  Ha megjelenik néhány bóklászó blöki, az ugyan ezt jelenti?
 • Gabbbbbbbbbbbb #2
  Jobb, mint árkokban darálni a húst.
 • Frekvency #1
  "de a tüzeléshez emberi felügyeletre van szükség."


  jajóvan, akko megnyugodtam bazmeg...hitte bárki is hogy nem fog eljönni ez a pillanat??