SG.hu

Jó üzlet Tajvanon földrengésekre figyelmeztető appot fejleszteni

Megugrott a földrengésekre figyelmeztető okostelefon-alkalmazások népszerűsége megugrott Tajvanon, mivel az emberek mindent megtesznek, hogy néhány másodperccel több időt kapjanak a védekezésre. Az elmúlt hónapban több mint 1300 utórengés rázta meg a szigetet egy nagy földrengést követően.

Tajvan keleti partvidékét április 3-án egy 7,2-es erősségű rengés rázta meg, amely 17 ember halálát okozta. Az azóta bekövetkezett gyakori utórengések - köztük az április 22-én kezdődő 24 órás időszak alatt több mint 200 rengés - sokakat elbizonytalanítottak. Bár a kormánynak van egy automatikus rengésjelző rendszere, amely SMS üzeneteket küld, illetve hangszórókkal is figyelmeztetnek néhány másodperccel a rengés kezdete előtt, ez a rendszer nem mindig működik megfelelően. A fővárosban, Tajpejben az április 3-i rengés előtt nem hangzott fel figyelmeztetés, ami kritikát váltott ki a rendszerrel szemben.

Ez, valamint a közelgő földrengésekről való tájékozódás iránti növekvő igény hozzájárult a magánfejlesztésű földrengésjelző alkalmazások népszerűségének növekedéséhez. "Mi személyre szabott földrengés-előrejelzést kínálunk, amiben megadhatjuk a saját küszöbértékünket” - mondta Kuo Chen-yu, a Disaster Prevention Information Platform 20 éves társalapítója. A szoftver felhasználói száma az elmúlt hetekben közel 370 000-re ugrott a korábbi 3000-ről. Lin Ruei, a 2022-ben indult alkalmazás másik társalapítója elmondta, hogy alkalmazásuk több mint 130 szeizmikus érzékelőből származó jeleket dolgoz fel, melyeket csapatuk a sziget egész területén telepített, hogy korai figyelmeztetést adjon a felhasználóknak. Elmondása szerint az applikáció akár 30 másodperccel korábbi figyelmeztetést is adhat a népesebb nyugat-tajvani részen élő embereknek a keleti partvidékről érkező rengésekről. (Tajvan szigete 394 km hosszú.)


A hivatalos, kormány által működtetett figyelmeztető rendszer csak azokon a területeken jut el a telefonhasználókhoz, ahol 4-es vagy annál erősebbre becsült intenzitásúnál nagyobb földrengések várhatóak, amelyek a hatóságok szerint elég erősek ahhoz, hogy elmozdítsanak néhány bútort, repedéseket okozzanak a falakon vagy megzavarják az áram- vagy vízellátást.

Wu Chien-fu, a Központi Időjárási Hivatal Szeizmológiai Központjának igazgatója elmondta, hogy bátorítják az alternatív eszközök fejlesztését, amelyek innovatív eszközöket biztosítanak a katasztrófaelhárításhoz, és hozzátette, hogy a hatóságok tisztában vannak a hivatalos riasztási küszöbértékek csökkentésére irányuló felhívásokkal, de a rendszert a nagyobb rengésekre tervezték, amelyek nagyobb valószínűséggel okoznak károkat. "Megfontoljuk, hogy a nagy földrengések esetén egész Tajvanra kiadjunk-e figyelmeztetést” - mondta Wu.

Sokakat vonzanak a magánfejlesztésű alkalmazások extra funkciói, mint például a zseblámpa automatikus bekapcsolása a rengés kezdete előtt, az első rengéshullámokig visszaszámláló időzítő, vagy a kisebb rengésekről szóló figyelmeztetések, amelyek egyébként nem váltanak ki kormányzati figyelmeztetéseket. Ez megnyugtató lehet azoknak, akik a gyakori rengések miatt szeretnének éberebbek maradni. "A 30 másodperces visszaszámlálás elég időt adott arra, hogy mentálisan felkészüljek, felkapjam a túlélőkészletemet, és a gyermekem szobájába rohanjak” - írta az egyik felhasználó a Taiwan Earthquake Quick Alert értékelésében. A szoftver jelenleg az egyik legtöbbet letöltött alkalmazás iPhone-ra Tajvanon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!