Felvázolják a sötét anyag és sötét energia eloszlását

Két új eszközről is befutottak az első képek, amelyek révén jobban megértjük majd az Univerzumot.

A csillagászok (és sok laikus) számára továbbra is komoly fejtörést okoz, hogy nem ismerjük a Világegyetem pontos összetételét, a látható anyag ugyanis ennek csak egy kisebb részét teszi ki. A szakemberek most, csaknem egyszerre, két új eszköz első képeit is megkapták, ezek révén pedig idővel eljuthatunk oda, hogy részletesen is felvázolhatjuk majd a sötét anyag és a sötét energia pontos eloszlását.

Német kutatók jelezték a napokban, hogy megérkeztek az eROSITA névre keresztelt új űr-obszervatórium első felvételei, amelyek egyrészt a szomszédos Nagy Magellán-felhő, valamint az igencsak távoli, tőlünk mintegy 800 millió fényévre lévő, A3391/3395 néven jelzett klaszterek rendszerét, annak szerkezetét mutatja meg nekünk. Fontos részlet, hogy az eszköz ezúttal röntgensugarakkal operál, ezek pedig nemcsak a galaxisok középpontjában lévő szupermasszív fekete lyukakat, hanem a forró gáz eloszlását, valamint az SN1987A-hoz hasonló szupernóva-maradványok lenyomatait is látványosan ábrázolják. A tervek szerint 4 évig tartó, közös orosz-német küldetés esetében a klaszterek jelentik a fő célpontot, itt a szakemberek azt remélik, hogy akár 100 ezer ilyen rendszert, valamint aktív fekete lyukak milliót figyelhetjük majd meg, ezzel pedig magát az Univerzumot is jobban megértjük majd.

Október második felében a Dark Energy Spectroscopic Instrument (DESI) első fotói is megérkeztek, ezek azonban már az arizonai Mayall-teleszkóp révén készülhettek el. Nevének megfelelően ez az eszköz nemcsak a galaxisok közötti távolságot, hanem a sötét energia eloszlását is felvázolja majd nekünk, ezzel pedig a Világegyetem szerkezetét is részletesebben megismerhetjük. A fény spektrumának, valamint a kémiai elemek lenyomatának vizsgálata nagyon körülményes munka, és bár itt a Sloan Digital Sky Survey (SDSS) révén több mint egymillió galaktikus vöröseltolódást térképeztünk már fel, ezek azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy az úgynevezett sötét energia jóval nagyobb arányban van jelen. A DESI a maga részéről több tízmillió ilyen vöröseltolódást vázol majd fel nekünk, akár 10 milliárd fényéves távolságban, ezzel pedig egy jóval részletesebb és pontosabb térképet kapunk majd.

Az adatok révén elméletileg választ adhatunk majd arra a kérdésre, hogy vajon a sötét energia egy kozmológiai állandó, vagy esetleg egy változó érték, itt pedig számos, a gravitációval kapcsolatos elméletet negligálhatunk majd, ezzel egy időben visszaigazolva Einstein általános relativitáselméletét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • defiant9 #27
  Olyan egyszerű hogy azt már maga sem érti hogyan működhet:)
 • Sequoyah #26
  Az a hulyegyerek meg azutan sem fogta be, hogy bevallotta, hogy egyetlen kiserlet sem letezik amivel a hulyesegeit igazolni lehetne, de meg csak meg sem tudja magyarazni vele a vilagegyetem mukodesenek legalabb 99%-at:D
 • rebekakocsis #25
  Ugyanaz. Csak a ban után visszajött.
 • Macropus Rufus #24
  hmmm. Gravitoni véleménye, stílusa nagyon emlékeztet engem egy másik fórumozóra, aki pl. képtelen volt megérteni, hogy mik azok a dimenziók, és amiért pl. egy 2 dimenziós teret megtekersz 3d-be attól a 2d-s tér nem lesz 3d-s... nagy a hasonlóság a két ember közt (ha két ember és nem egy, két névvel). Na neki is teljesen felesleges volt bármit is mondani, mert meg volt győződve, hogy itt a földön mindenki hót hülye a szakterületéhez, csak ő trolli busz. Az egész fórumot szét szedte a hülyeségeivel, és a végén az uccsó kb. 100 hozzászólás mint az ővé volt, kvázi kinyírta a topicot. Na gravitációs barátunk is pontosan ezt csinálja, elég ha csak benéz valaki ide: https://sg.hu/forum/tema/1569252390
  Hasonló stílus, hasonló érvelés rendszer (minden fajta grafikákkal képekkel meg ilyesmi). Ez a topic elesett... :) felejtős.


  Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2019.11.13. 15:53:39
 • Sequoyah #23
  Pont forditva. Eppenhogy nagyon is lathato es merheto.
  Es az egvilagon semmi nincs amit ezzel probalnanak magyarazni, mint a meresek eredmenyet, vagyis azt amit latunk.


  Ezek alapjan nem tudom hogy mit varsz. Latunk valami furcsasagot a vilagban es ne is akarjuk megmagyarazni? Ertem en hogy van akit ez nem erdekel, de akkor mit keresel egy tudomanyos forumban. A tudomany lenyege eppen az hogy magyarazatokat keressunk az altalunk latottakra.
 • CrazyAchmed #22
  Ez a hozzászólás így szimpatikus nekem
 • Gravitoni #21
  Félreértés ne essék bár a hangvételen néhol élces, én magam a nagy tisztelője vagyok a jelenleg általam ugyan kezdetlegesnek , "fapadosnak" vélt "tudomány"-nak és a tudósoknak, akik a tudás alapjai NÉLKÜL hoztak létre bámulatos dolgokat, azonban nekik is el kéne mélyen töprengeni mindazokon amikről itt beszéltem...

  A sötét anyag leírása egybevág mindazzal , amit én állítok:

  én azt állítom, hogy a sötét anyag az egy és ugyanaz a jelenség a sötétség nevű jelenséggel, és az a hely ahol a dimenziók száma a PI alá zuhan, ezáltal a mi számunkra a jövőben helyezkedik el, a mi jelenünk a sötét anyag múltja. A tömege persze húzza maga felé a mi jelenünket a saját jelenje felé, a sötét energia szintén a PI alatti altérrácsokon helyezkedik el, de 3-1 helyett 1-3 -mas altérrács elrendezésben, ezáltal nem csak egy dimenzió tengely mentén húzza előre a múltat a jövő felé, hanem egyszerre három tengely mentén.

  Semmi egyéb trükk nincs, ennyire egyszerű a magyarázat, már csak bizonyítani kell.
 • Gravitoni #20
  A jelenleg "elfogadott" elméletek egyetlen következtetése, hogy a normál anyag , sötét anyag és sötét energia szentháromságból a 96%- nyi részt nemhogy algebrai pontossággal , de még egy absztrakt ábrázolással sem tudja felvázolni ehelyett én döbbenetes, alap algebrai összefüggésekre mutatok rá amik nélkül egy tapottat sem lehet tudomány címszó alatt tovább haladni.
 • CrazyAchmed #19
  Na, akkor üdv itt is! :) A kérdésem a következő, hogy az általad felvázolt modell miben több, mit mond a jelenlegi elfogadott elméletek következtetéseire? Az a gond, hogy amíg nincsen konkrét válaszod igazából semmire, addig az elméleted értéktelen. Én továbbra is csak a pökhendi (pl. a 8. kommented) okoskodást látom.
  A 18. kommented ebből a szempontból számomra teljesen értelmezhetetlen, nem következik belőle semmi.
 • Gravitoni #18
  Alább a gravitáció nevű jelenséget szemléltettem, amikor az idő előre fele halad . Azonban az idő ténylegesen egyszerre három irányban halad többé-kevésbé hasonlóan. Itt a többé-kevésbén van a hangsúly, ez végülis a valóság amit megtapasztalunk. Aztán van olyan hogy fordítva nézzük ezeket a mi mihez képesteket és kijön, hogy nem 4 és pi hanem pi és 3 közé megy a történet, ez lenne a jövőnk , persze sötétség néven van lehetőségünk bepillantást nyerni kisebb és gyorsabb foton kis bummok mikrofeketelyuk nagy reccsébe zuhanásakor, egy huszad másodperc alatt a mi "időnkön" ...a 3.06 dimenzió környékén lévő sötét energiamező veszi körül