Gyurkity Péter

Felvázolják a sötét anyag és sötét energia eloszlását

Két új eszközről is befutottak az első képek, amelyek révén jobban megértjük majd az Univerzumot.

A csillagászok (és sok laikus) számára továbbra is komoly fejtörést okoz, hogy nem ismerjük a Világegyetem pontos összetételét, a látható anyag ugyanis ennek csak egy kisebb részét teszi ki. A szakemberek most, csaknem egyszerre, két új eszköz első képeit is megkapták, ezek révén pedig idővel eljuthatunk oda, hogy részletesen is felvázolhatjuk majd a sötét anyag és a sötét energia pontos eloszlását.

Német kutatók jelezték a napokban, hogy megérkeztek az eROSITA névre keresztelt új űr-obszervatórium első felvételei, amelyek egyrészt a szomszédos Nagy Magellán-felhő, valamint az igencsak távoli, tőlünk mintegy 800 millió fényévre lévő, A3391/3395 néven jelzett klaszterek rendszerét, annak szerkezetét mutatja meg nekünk. Fontos részlet, hogy az eszköz ezúttal röntgensugarakkal operál, ezek pedig nemcsak a galaxisok középpontjában lévő szupermasszív fekete lyukakat, hanem a forró gáz eloszlását, valamint az SN1987A-hoz hasonló szupernóva-maradványok lenyomatait is látványosan ábrázolják. A tervek szerint 4 évig tartó, közös orosz-német küldetés esetében a klaszterek jelentik a fő célpontot, itt a szakemberek azt remélik, hogy akár 100 ezer ilyen rendszert, valamint aktív fekete lyukak milliót figyelhetjük majd meg, ezzel pedig magát az Univerzumot is jobban megértjük majd.

Október második felében a Dark Energy Spectroscopic Instrument (DESI) első fotói is megérkeztek, ezek azonban már az arizonai Mayall-teleszkóp révén készülhettek el. Nevének megfelelően ez az eszköz nemcsak a galaxisok közötti távolságot, hanem a sötét energia eloszlását is felvázolja majd nekünk, ezzel pedig a Világegyetem szerkezetét is részletesebben megismerhetjük. A fény spektrumának, valamint a kémiai elemek lenyomatának vizsgálata nagyon körülményes munka, és bár itt a Sloan Digital Sky Survey (SDSS) révén több mint egymillió galaktikus vöröseltolódást térképeztünk már fel, ezek azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy az úgynevezett sötét energia jóval nagyobb arányban van jelen. A DESI a maga részéről több tízmillió ilyen vöröseltolódást vázol majd fel nekünk, akár 10 milliárd fényéves távolságban, ezzel pedig egy jóval részletesebb és pontosabb térképet kapunk majd.

Az adatok révén elméletileg választ adhatunk majd arra a kérdésre, hogy vajon a sötét energia egy kozmológiai állandó, vagy esetleg egy változó érték, itt pedig számos, a gravitációval kapcsolatos elméletet negligálhatunk majd, ezzel egy időben visszaigazolva Einstein általános relativitáselméletét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • LakatosLajcsi #208
    Ennyit a tudományodról.


  • SODRAAS #207
    Jelenlegi nevedben benne van a valasz ;)
  • envagyokaz2 #205
    ...mint ahogy teszi most pontosan ezt a "tudományod" .... nagyba adományozzák egymásnak a Nóbel díjakat, a nagy semmire, miközben fingjuk nincs a dolgok működéséről, és igen , "bizonyításnak" meg "elméletnek" nevezik a jelenleg futó agymenéseket.. miközben az eszüket alsóhangon se használták a legelején.. se füle , se farka nincs az egész "tudományodnak" nincs benne egy épeszű gondolat sem.

    "Gravitáció" nevű fogalom, a definíció nélkül az egyik "alapja" , tündérmese habbal..

    A másik "alapja" meg egy Archimedes óta tökéletesen cáfolt fogalom: a "hosszúság"

    A harmadik "alapja" meg az idő, amiről halvány fogalmad sincs, és rizsázol róla 20 oldalt.. a wikipédinán nincs róla még egy absztrakt ábrázolás se a "tudományodban" miközben masszívan használod.. nemhogy pontos rövid algebrai definíciód nincs róla, de halvány lövésed se...
  • KisEmir #204
    Mennyivel viccesebb lenne ha épp egy laborban elégedetlenkednél, miközben próbálod a mérési eredményeiket rekonstruálni ezzel alátámasztva vagy épp cáfolva következtetéseiket, mint azok az általad lenézett "tudósok" akik épp ezt teszik. Ja! Erre te képtelen vagy, és csak annyira futja, hogy hasadra csapsz majd a legközelebbi asztalra szarsz elégedetten és elnevezed "eredménynek" "bizonyításnak" "elméletnek" azt az ölnyi fekáliát.
  • defiant9 #203
    Végre egy korrekt megállapítás. Természetesen mi itt mindannyian tudjuk hogy ki az aki nagyon hülye.
  • envagyokaz2 #202
    Itt valaki nagyon hülye. Vagy én , vagy a "tudósok", de nincs középút. Ennél biztosabb pedig, semmiben nem vagyok.
  • envagyokaz2 #201
    https://en.wikipedia.org/wiki/X17_particle

    Már ötödik erőt hallucinálnak, miközben még az első négyüket se értik... de nem baj, majd a 77ediknél már talán rájönnek, hogy másképp működnek a dolgok...

    Az ötödik az a Mindenható Erő:

    https://starwars.fandom.com/hu/wiki/Az_Er%C5%91



    Ilyen "alapokkal", én csodálkoznék, ha bármilyen valódi összefüggést is megértenének
    ahol a végtelen Univerzumban "részecskék" hozzák viszik az erőket

    Úristen !! Nem tudom eldönteni, hogy sírjak-e vagy nevessek, mert ezek olyan h*lyék helyből, mint más nekifutásból.
    A józan észt sutba dobva beszélnek itt mindenféle ökörségről.. szegény William Ocham forog a sírjában, a logika és a logikus gondolkodás az annyira távol áll tőlük, mint Makó Jeruzsálemtől.
    Ha idegen lények idetévednének, azok hanyatt-homlok , fejvesztve menekülnének el innen, a "tudomány" sötét középkorából... ahol csak egy ilyen "Standard" "Modell" agymenései mentén beszélő , lehet csak "tudós"...

  • xrt #200
    "Nincs semmiféle erő, se kölcsönhatás, se eneriga, se anyag, se idő, se tér, se részecskék, különösen nem legkisebb belőlük.. ezek ódivatú elnevezések, egy nem létező , sosem volt tudomány immár halott fogalmai."

    "Mindig" is mondtam, a Mátrix c. film a valóság és csak azért készült hogy felkészítse az embereket a valóságra. :xD
  • Steel #199
    Már megint új reggel?? Érdekes, hogy mindenféle bemutatkozás nélkül úgy teszel, mintha mi sem tőrtént volna...
    Tényleg nincs hova menned, nincs mit tenned ezen a fórumon kivül?

    Nincs semmiféle erő, se kölcsönhatás, se eneriga, se anyag, se idő, se tér, se részecskék, különösen nem legkisebb belőlük.. ezek ódivatú elnevezések, egy nem létező , sosem volt tudomány immár halott fogalmai.
    Őszintén szólva nem nagyon tudom, mostanában miket irogatsz, kb. 2 hónapja nem követem már. De gondolom ugyanazokat a hülyeségeket próbálod terjeszteni, csak más köntösben.
    Ez a #198 is simán lehetne tor-rent egyik első hsz-e, még a felbukkanásának idejéből. Ugyanazt szajkózod, és ugyanúgy nem tudod mitől működik a gép, amin ideirogatsz. Nyilván a levegő hajtja, mert kölcsönhatás meg részecske ugye nincs, tudomány meg sose volt.

    Na nem baj, fel a fejjel, majd a nyolcadik ban után talán elkotródsz.
    Jut eszembe, a Harvard-on meg a BME-n tudtommal nem ismerik a hatalmas elméleted. Nem próbálod meg őket??
  • JohnHuan #198
    Alább igazából már ki lett fejtve. A sötét energia egyszerre három tértengelyen húzza maga felé a többi altérrácskonfigurációt , ezért ha nagyméretű akkor univerzális méretben, és körbe vesz minket, ha kisméretű akkor mikroszkopikus fekete lyuknak hívják. Ha még kisebb és sokvan belőlük látszólagosan egy "helyen" akkor simán sötétség a neve.

    A sötét anyag ezzel szemben egyszerre csak egy tértengelyen húzza maga fele a mögötte lévő altérrácskonfigurációkat.

    Az idő múlását az manifesztálja, hogy a végtelen dimenzió csökken a zéró irányába, ezáltal halad előrefele az idő, jelen univerzumban a 4-től kezdődő és a 3.14-ig tartó altérrácskonfigrációs összegeket látjuk , múltbeli és jelenkori eseményként , a 3.14 és 3 közé eső jelenségeket pedig jövőnek , vagy fekete lyuknak, vagy sötétségnek nevezik.

    Nincs semmiféle erő, se kölcsönhatás, se eneriga, se anyag, se idő, se tér, se részecskék, különösen nem legkisebb belőlük.. ezek ódivatú elnevezések, egy nem létező , sosem volt tudomány immár halott fogalmai.