Gyurkity Péter

Kevesebb a sötét anyag, mint gondoltuk 

Egy új mérés alapján galaxisunkban a sötét anyag aránya jóval alacsonyabb a korábban gondoltnál.

A sötét anyag és sötét energia kérdése, ezek megoszlása a Tejútrendszer, valamint a teljes Univerzum tekintetében is megosztja a területtel foglalkozó tudósokat, most azonban egy új méréssel gazdagodott tudástárunk, amely ez eddigiektől eltérő eredményt közöl, legalábbis a sötét anyag tekintetében. A készítők szerint ennek aránya jóval kisebb az eddig gondoltnál.

Prajwal Kafle, a Nyugat-Ausztrália Egyetem nepáli születésű szakembere a napokban jelentette be, hogy kutatásuk révén sikerült megmérniük a galaxisunkban megtalálható sötét anyag tömegét, ez pedig saját adataik szerint mintegy fele a korábban becsült értéknek. Munkájuk során egy egyáltalán nem új, mi több, immár csaknem 100 éves technikát vettek alapul, amit annak idején még James Jeans brit csillagász dolgozott ki, a sötét energia felfedezése előtt, az eljárás azonban az új terület kutatásában is kétségkívül hasznos bizonyult.

A csapat tagjai a Tejútrendszer szélét vizsgálták, amely a Földtől mintegy 500 billiárd km-re, vagy nagyjából 50 ezer fényévre található. A galaxison belül lévő csillagok mozgásának sebességéből, ennek elemzésével arra a következtetésre jutottak, hogy a sötét anyag 800 milliárdszorosa a Nap tömegének, ami egyben azt is jelenti, hogy aránya 25 százalékra tehető. A csillagok, a csillagközi por és minden egyéb látható anyag (beleértve minket is) aránya mindössze 4 százalék, az Univerzum fennmaradó része pedig a sötét energia lenne. Ez egyben a többek között a galaxisok elhelyezkedését és az univerzum gyorsuló tágulását leírni hivatott Lambda-CDM elméletet is kikezdi, mivel ez utóbbi alapján egy tucatnyi, úgynevezett szatellit-galaxis helyezkedne el a Tejútrendszer közelében, márpedig ezeket nem látni.

"A galaxisképződés és fejlődés elmélete, az úgynevezett Lambda-CDM modell (Lambda hideg sötét anyag) szerint a Tejútrendszert sok nagy kísérőgalaxis veszi körül, olyanok, amelyeket akár szabad szemmel is lehet látni, ám környékünkön mindössze három csillagváros található. Ezek a Nagy Magellán-felhő, a Kis Magellán-felhő, valamint a Sagittarius törpegalaxis. Ám ha a sötét anyag tömegére vonatkozó számításainkból indulunk ki, minden a helyére kerül, hiszen mindössze három kísérő galaxisra futja, s ezek itt sorakoznak a Tejútrendszer körül" - magyarázta Prajwal Kafle.

A vita természetesen ezzel nem zárul le a kutatók között, az új adat azonban érdekes megvilágításba helyezi eddigi tudásunkat. Geraint Lewis asztrofizikus, a Sydneyi Egyetem professzora, aki részt vett a projektben, arra hívta fel a figyelmet, hogy a kutatásoknak köszönhetően kidolgozták a Tejútrendszer holisztikus modelljét. Ennek segítségével egy egész sor dolgot lehet mérni, például ki lehet számítani azt a sebességet, amellyel meg lehet szökni galaxisunkból, ehhez másodpercenként 550 kilométeres sebességet kell elérni. Összehasonlításképp: a Földről felbocsátott űrhajónak másodpercenként 11 kilométeres sebességre van szüksége, hogy leküzdje bolygónk gravitációs vonzását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • stationx #19
    Mi? Értelmezd már amit írtam. Mi ez a szómágia?
  • Ragnaar #18
    Ez esetben jelentős szerepe van mérés pontosságának elvileg. Nem ? Ha a sötét anyag létezését is mérési eredmények és számítási eredmények különbözősége alapján feltételezik..
    Utoljára szerkesztette: Ragnaar, 2014.10.19. 14:22:24
  • Irasidus #17
    Nem. A Tejútrendszerben, és annak is csak a halóján belül kevesebb a sötét anyag. De ez még nem biztos.
  • Windwalker #16
    Hurraaaaaa. .
  • Ragnaar #15
    Tehát jelenleg az ősrobbanás az első pillanat, a robbanás előtti esemény vagy állapot nincs, és nincs is értelme feltételezni bármit, mivel az ősrobbanás is csak elméleti síkon létezik, és nem bizonyított ?
    Utoljára szerkesztette: Ragnaar, 2014.10.18. 17:47:55
  • SirBubu #14
    akkor az, hogy kevesebb a sötét anyag, azt jelenti, hogy az Univerzum széjjelrepül? vagy azt, hogy összeesik (a)/(egy újabb) szingularitásba?

    vagy mi?
  • Irasidus #13
    Ebből a cikkből nem is csodálom ha nem érted, tele van ordas hibákkal. Az eredeti tanulmány lényege, hogy első alkalommal vizsgálták meg a Tejútrendszer permén lévő úgynevezett haló csillagok mozgást, úgy, hogy nem csak degeneratív paramétereket használtak, hanem a Tejútrendszert három részre bontva vizsgáltál. Ezt azért, mert három különböző gravitációs hatás éri a csillagokat, a korábbi vizsgálatoknál ezeket nem mérték, az értékeket adottnak vették.

    Szóval ez csupán a Tejútra vonatkozó mérés, más galaxisok esetében nem lehet ilyen típusú mérést elvégezni, úgyhogy a többinek a tömege ettől nem változott meg. De az sem biztos, hogy a mostani tanulmányban szereplő mérés jó, vagy pontos. Ez még csak egy publikáció, várjuk meg a többit, legalább egy évet, vagy hármat. Egyébként a cikk amiből fordított az illető, is tele van hibákkal, a tanulmány teljesen másról szól.
  • stationx #12
    Nekem ez már ott érthetetlen, hogy egy gombostűfejnyi anyagból keletkezett az univerzum . Aha és előtte mi volt, honnan került oda az az anyag, és hová ?


    A kettőnek mi köze egymáshoz? A fizika nem filozófia. Az ősrobbanás elmélete csak addig megy el amíg ellát. Jelenleg ez az elmélet a legvalószínűbb. Hogy mi volt előtte arra nem tud és nem is akar válaszolni. Ez nem a mindentudás elmélete.
  • Ragnaar #11
    Azt nem tudjuk pontosan, hogy gombostűfejnyi, lehet, hogy kicsit nagyobb vagy kisebb volt. De hogy hogy került oda ha még nem volt semmi ? Egyébként néha nekem is az isten sztori tűnik hihetőbbnek jelenlegi tudatlanságomban. :)
    Utoljára szerkesztette: Ragnaar, 2014.10.17. 13:50:59
  • Nemzsidó #10
    Ragnaar!
    Nekem az is furcsa a kérdésedet továbbgondolva, hogy hová lett az az immár fej nélküli gombostű, kinek a tűje lehetett, mielőtt e fejetlenségbe korcsult univerzumunk kialakulhatott fejéből... ?
    Szerintem megszúrhatta magát az isten, s odabas... odateremtett egyet annak a tűnek, hogy alkotóira robbant :)