Gyurkity Péter

Az ősrobbanás előtt keletkezett a sötét anyag

Erre a következtetésre jutottak a kutatók, ami viszont további kérdőjeleket eredményez.

A sötét anyag (amelyet nem feltétlenül nevezhetünk anyagnak, hiszen nem tudjuk, pontosan miből áll össze) eredete hosszú ideje foglalkoztatja az Univerzumot kutató szakembereket, itt pedig egyelőre több kérdés van jelen, mint konkrét válasz. Egy új tanulmányban most arra a következtetésre jutottak, hogy az összetevők közvetlenül az ősrobbanás előtt jöhettek létre, ami viszont további érdekes vonatkozásokat is magával hoz.

A John Hopkins Egyetem által közzétett bejelentésben arról olvashatunk, hogy bár az ősrobbanás időszaka (pillanata) továbbra is meglehetősen homályos számunkra, itt lehetséges magyarázatként merül fel, hogy a sötét anyag részecskéi a pillanat töredéke alatt jelentek meg, közvetlenül a kozmikus esemény előtt. Amennyiben az elmélet helyes, ez egyben a galaxisok elrendeződését is befolyásolta, de további következtetéseket vonhatunk le a robbanást megelőző időszakra vonatkozóan, ami mindenképpen hasznos és izgalmas lenne, hiszen maga az esemény is némileg a homályba vész, beleértve a szintén rendkívül gyorsan végbemenő tágulás periódusát is – egyes szakemberek úgy vélik, hogy maga a tágulás is közvetlenül a robbanás előtt ment végbe, bár ennél jóval szélesebb körben elfogadott változatnak számít az eredetileg felvázolt sorrend.

Problémát jelent, hogy a tágulást értelmező és azt leíró elmélet olyannyira rugalmas, hogy ezt kísérletek útján nem is cáfolhatjuk meg, vagyis ennek pontos idejét, illetve végbemenetelét illetően nem áll rendelkezésre konkrét válasz. Az Univerzum anyagának nagyjából 85 százalékát kitevő sötét anyagot szintén több alkalommal írták le az ősrobbanás termékeként, itt viszont a különböző részecskefizikai kísérletekben nem sikerült ennek közvetlen nyomát kimutatni, a most közzétett tanulmányban alkalmazott matematikai modell szerint pedig ez ehelyett a tágulás terméke volt, vagyis a sötét anyag akár a robbanás előtt is keletkezhetett. A Higgs-bozon visszaigazolása ugyan picit segít a sötét anyag kapcsán, ez azonban önmagában nem sokat árul el ennek mibenlétéről, itt tehát további hasonló felfedezésekre (további részecskék visszaigazolására) lesz szükség.

Az Euclid-műhold 2022-re tervezett elindulása után további hasznos információkat kapunk majd a Világegyetem korai időszakáról, annak keletkezéséről, ez tehát konkrét adatokkal egészítheti ki az eddig pusztán elméleti síkon zajló vitát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • LakatosLajcsi #882
  A Sötét Anyag megértéséhez újra kell gondolni a dimenzió fogalmát is.


 • TOR-rent #881
  Ez úgy gondolom még szorosan a témához kapcsolódik.
 • TOR-rent #880
  Hogy ki itt a MekkMester az már a cikkből is kiderült. Utána a topikban felvetettem 4 pontot, hogy hol és miért MekkMesterek hozzá a "fizikusok". Én továbbra is itt vagyok, és várom a kérdéseket, próbálok rájuk számukra érthető válaszokat adni.
 • globint #879
  MekkMester-vagyKétszer is teszteltelek.
  Mind a két alkalommal elidéntetkedted a lehetőségét, hogy szakértővel beszéld meg a vélekedésedet. Az utolsó a Majoros Zsuzsannával kapcsolatos, ami kimondottan beteg kimenekülésed lett a beszélgetés lehetőségéből.
  Utoljára szerkesztette: globint, 2019.09.22. 19:24:13
 • TOR-rent #878
  "Tudósok" nem általlnak bedobni az egyszer már alaposan megcáfolt tündérmeséiket újra és újra. Most éppen újra az ősi fekete lyukakat hallucinálták bele a setét anyagba.. csak tudnám hogy fogják az 50 naptömegű setét anyag részecskéket megmagyarázni itt a Földön, itt ahol pontosan úgy mint bárhol máshol szerte széles-s Univerzumban 85% kontra 15% az aránya, magyarul 5x annyi van belőle itt és most is átalgosan mint bárhol máshol, mint a "normál" "anyag"-ból...
  Utoljára szerkesztette: TOR-rent, 2019.09.21. 22:55:44
 • TOR-rent #877
  Tanulmányommal arra próbálom felhívni a tudósok figyelmét, hogy a mindenség elmélete, és az általuk keresett "új fizika",valójában a "matematikai" tudásuk alapvető hiányosságaiban rejlik, méghozzá az alább bemutatott pontokon. Ezeket a pontokat kellene megérteni, megvizsgálni ahhoz, hogy megértsék az új fizikát, amit keresnek.
 • Attilawap #876
  Igazából a fekete lyukakról meg a sötét anyagról a tudomány jelenleg nem sokat tud. Vannak elméletek, amiket távcsövek által észlelt eseményekből próbálnak megalkotni. Meg van a részecskegyorsító, amit amikor beüzemeltek 2008-ban, akkor bírósági per is volt amiatt, hogy egyesek azt vélték, ha beindítják, akkor apró fekete lyukakat fognak létrehozni, amik beszippanthatja a bolygót naprendszerestül. Persze azóta sem történt ilyen.
 • TOR-rent #875
  Ez a meccs már cikkben foglalt dolgokkal végére ért a "fizikának" nem én cáfoltam cáfolta az már eleget magát, én csak arra világítottam rá, hogy miért cáfolt és hol. Te sem győztél, mert nem mondtál semmi konkrétat a sötét anyagról, ami még felhozatal volt az elméletemen kívül az a rózsaszín teknősszar 900 hozzászólás óta.
 • TokraFan #874
  Nem kezdjük el elölről elmagyarázni, miért nem cáfoltál meg az ég világon semmit! Ez a meccs már lement, nem Te győztél!
 • TOR-rent #873
  Pl. olyan értelmes emberekre gondolok, akik felfogják az alább bemutatott CÁFOLÁSaimat, amik eleve a nullával teszik egyenlővé a mai ún. "fizikát" és a "matematika" jelentős részét is. Az már félsiker, ha addig ejutsz, hogy ezt (f)elismered.