Az ősrobbanás előtt keletkezett a sötét anyag

Erre a következtetésre jutottak a kutatók, ami viszont további kérdőjeleket eredményez.

A sötét anyag (amelyet nem feltétlenül nevezhetünk anyagnak, hiszen nem tudjuk, pontosan miből áll össze) eredete hosszú ideje foglalkoztatja az Univerzumot kutató szakembereket, itt pedig egyelőre több kérdés van jelen, mint konkrét válasz. Egy új tanulmányban most arra a következtetésre jutottak, hogy az összetevők közvetlenül az ősrobbanás előtt jöhettek létre, ami viszont további érdekes vonatkozásokat is magával hoz.

A John Hopkins Egyetem által közzétett bejelentésben arról olvashatunk, hogy bár az ősrobbanás időszaka (pillanata) továbbra is meglehetősen homályos számunkra, itt lehetséges magyarázatként merül fel, hogy a sötét anyag részecskéi a pillanat töredéke alatt jelentek meg, közvetlenül a kozmikus esemény előtt. Amennyiben az elmélet helyes, ez egyben a galaxisok elrendeződését is befolyásolta, de további következtetéseket vonhatunk le a robbanást megelőző időszakra vonatkozóan, ami mindenképpen hasznos és izgalmas lenne, hiszen maga az esemény is némileg a homályba vész, beleértve a szintén rendkívül gyorsan végbemenő tágulás periódusát is – egyes szakemberek úgy vélik, hogy maga a tágulás is közvetlenül a robbanás előtt ment végbe, bár ennél jóval szélesebb körben elfogadott változatnak számít az eredetileg felvázolt sorrend.

Problémát jelent, hogy a tágulást értelmező és azt leíró elmélet olyannyira rugalmas, hogy ezt kísérletek útján nem is cáfolhatjuk meg, vagyis ennek pontos idejét, illetve végbemenetelét illetően nem áll rendelkezésre konkrét válasz. Az Univerzum anyagának nagyjából 85 százalékát kitevő sötét anyagot szintén több alkalommal írták le az ősrobbanás termékeként, itt viszont a különböző részecskefizikai kísérletekben nem sikerült ennek közvetlen nyomát kimutatni, a most közzétett tanulmányban alkalmazott matematikai modell szerint pedig ez ehelyett a tágulás terméke volt, vagyis a sötét anyag akár a robbanás előtt is keletkezhetett. A Higgs-bozon visszaigazolása ugyan picit segít a sötét anyag kapcsán, ez azonban önmagában nem sokat árul el ennek mibenlétéről, itt tehát további hasonló felfedezésekre (további részecskék visszaigazolására) lesz szükség.

Az Euclid-műhold 2022-re tervezett elindulása után további hasznos információkat kapunk majd a Világegyetem korai időszakáról, annak keletkezéséről, ez tehát konkrét adatokkal egészítheti ki az eddig pusztán elméleti síkon zajló vitát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • TOR-rent #850
  "Gravitáció" , meg "kvantum" "gravitációról" álmodoznak, holott jóval alapvetőbb összefüggéseket nem értenek meg a saját matematikájukban, így nem lehet tőlök elvárni, hogy bármit is megértsenek a dolgok valódi működéséből. Én már belefáradtam, az őrültek házában mindenki okos csak én vagyok a hülye.. várom a választ továbbra is és egyáltalán bámilyen konkrét tippet , ötletet, hogy mi a Setét Anyag és a Setét Energia, de eddig az összes többi megközelítés egy bődületes nagy bullshit tenger volt .
  Utoljára szerkesztette: TOR-rent, 2019.09.15. 20:29:32
 • TOR-rent #849
  Egy szónak is száz a vége, ahogy a topik elején leírtam: egy büdös szó nem sok, annyi nem igaz a jelenleg használt fogalmakból, különösen az ilyen "gravitáció" meg ilyen tündérmese fogalmakkal töltve az egészet, a pontos algebrai definíciók teljes, totális nélkülözésével a dolgok legelején , legalján...
 • TOR-rent #848
  Ezen sokat gondolkodtam én is. Valószínűleg azért nem, mert mindig elhitték azt, ami a könyvekbe le van írva, és nem néztek be kellő mélységig a dolgok mögé. Ezért nem értik most az Univerzumuk -szerintük- 96 (szerintem meg inkább a 100) %-át... Nem egy nehéz dolog az amiről írok. A látszat amint mostmár láthatjuk néha csal. A jelenlegi "fizika" a végére ért ott ahol a maradék 96%-ot is meg kéne magyarázni, ott bizony újra vissza kell menni a legalapokhoz és azokat kell itt-ott nem kicsit a helyére rakni.

  Összegezve 3-4 kritikus ponton tolták el de nem kicsit hanem nagyon az egészet:

  - a pi fogalmának, értékének a megállapítása totálisan helytelen... nem a kör kerülete és átmérője közt lévő hányadost jelenti, hanem az alterek összegét ahonnan van szerencséd egyáltalán körnek látni azt amit mérni próbálsz. Az értéke pedig nem 3.14'" hanem pontosan 2 és pontosan 4 között gyakorlatilag bármi lehet, (és ez a valódi oka bizonyos ún. kvantum-jelenségeknek) és ha pontosan 3 egész térről és 0.14'" időről figyeled a kört, akkor érdekes módon 3.14'" körüli lesz az értéke is.

  - a Végtelen fogalmának és az Univerzum végtelenségének a felNEMismerése, valamint az hogy végtelekEKről beszélni egyáltalán eleve "logikai" öngól...

  - a dimenzió alaptípusainak a felNEMismerése az idő fogalmának a végletekig túlbonyolított, "definíciója" , illetve leginkább annak hiánya eleve nem vezethet semmiféle tudományhoz, ami most van az a tökéletes áltudomány,

  - különböző szimmetriák és geometrizációk külön kezelése, holott egyetlen egy autogeometrizáció létezik egyetlen egy darab abszolút dimenzióval, ehelyett a végletekig túlbonyolított káosz képletek és egyenletek bevezetése és az abban való válasz keresése, holott a fentiek nélkül egy értelmes, kompetens kérdést sem lehet feltenni az Univerzum valódi működésével kapcsolatban.

  Szóval így tömören ennyi volna. És még ha nem is az a végső válasz amiket sejtéseimben írtam, az altérrács-topológiával, de valami ahhoz nagyon közeli megoldás fog választ adni többek közt ezekre a Setét dolgokra (is).
  Utoljára szerkesztette: TOR-rent, 2019.09.15. 18:29:45
 • globint #847
  Igen, ilyesmire gondolok, csak azt nem értem, ez miért nem jön össze az egyetemet végzetteknek?
 • TOR-rent #846
  2x2 dimenziós síkra gondolsz ahol az egyik 2x1 dimenziós síkban egyirányba mozdulnak el két pont a másik 2x1 dimenzióból pedig az egyikben (így összesen a harmadikban) szintén míg a negyedikben pedig külön mozognak.. nincs ebben semmi különös . Vagy fordítva, az "alsó" 3ból az egyikben külön irányban mennek, de a "felső"ben maradnak egyhelyben. Ehhez még csak szükség sincs az én újfajta dimenzió definícióm használatához se, bár azzal kétségkívül érhetőbb minden és egycsapásra érthetővé válnak a dolgok. Mivel az idő az egy sima hajlított tér, a tér meg egy sima Euklidészi tér.

  Mitől "fonódott" "egybe" tehát a két foton? Hát egyszerűen attól, hogy ha 4 dimenziós térben figyeled akkor ott még mindig van egy olyan dimenzió a "sok" közül amelynek mentén még mindig egybe vannak hiába látszik külön mozogni a maradék 3ban.

  Mitöl hajlított tér az idő , hát maga a hajlás folyamata, maga a folyamat az ami az idő, és csak és pontosan kizárólag addig tart, amíg a dimenzió éppen hajlik..... mikor újra kiegyenesült a végtelen másik végén, újra térré változik ahol újra az "idők végezetéig" egyenes marad..
 • globint #845
  Csak kérdezem, ha valaki hülyeségmentes választ ad, örömmel veszem.
  Műszaki rajz, a két dimenziós vetületen "mozgatunk" két egybefonódott tárgyat két eltérő irányban, oly módon, hogy az egyik vetületén nem látszik a kettéválás, a másikon igen. Majd az egyik tárgyra teszünk egy pacát, akkor azon a vetületen látszani fog a paca mindkét tárgyon.
  Ha több dimenzió van mint három, és mi a miénkben azt látjuk, hogy egymástól távolodnak az összefonódott fotonok, attól még a másik dimenzióban nincsenek szétválva, ott továbbra is egyben vannak, amit mi kísérteties távolhatásnak mondunk, holott nincsenek távol a másik dimenziósíkban.
  Szerintem.
  Mit gondoltok?

  Utoljára szerkesztette: globint, 2019.09.13. 13:41:40
 • TOR-rent #844
  https://www.newscientist.com/article/mg24332472-900-bye-bye-space-time-is-it-time-to-free-physics-from-einsteins-legacy/

  Bye-bye téridő ! Neves fizikusok is végső búcsút mondtak, a "tudományuknak"...
 • TOR-rent #843
  Költői kérdés :

  Ha a topik elején még én is erről beszéltem, hogy ezek a Setét Dolgok arrafelé vannak a Fekete Lyuk környékén, nem-e kellene-e mégiscsak futni egy kört mindazzal kapcsolatban, amiket itt "összehordtam", valami értelmes embernek is?

  Utoljára szerkesztette: TOR-rent, 2019.09.11. 12:33:52
 • TOR-rent #842
  "Tudósok" egy csoportja - akik feltehetőleg még nem olvasták itt végig a kommenteket - már a Setét Energiját is belehallucinálta a Fekete Lyukakba.

  Alakul ez, mint pupos gyerek a prés alatt..
 • TOR-rent #841
  Frederic Brown:

  VÉGE

  Jones professzor évekig foglalkozott időelmélettel.
  -- Kulcsegyenletet találtam -- egyszer így szólt lányának. -- Idő egyenlő mező. Gépet csináltam. Íme. Időmezőknek manipulálásához használható. Gépemmel fordíthatjuk előre és hátra, jövőbe és múltba.

  Beszélt. Közben gombot nyomott és folytatta: -- Indul. Most visszafelé megyünk. Időmezőnk

  MEGFORDUL

  Időmezőnk. Megyünk visszafelé most. Indul. -- folytatta és nyomott gombot közben. Beszélt.

  -- Múltba és jövőbe, hátra és előre fordíthatjuk gépemmel. Használható manipulálásához időmezőknek. Íme. Csináltam gépet. Mező egyenlő idő. -- Lányának szólt így egyszer: -- Találtam kulcsegyenletet.

  Időelmélettel foglalkozott évekig professzor Jones.

  VÉGE