Az ősrobbanás előtt keletkezett a sötét anyag

Erre a következtetésre jutottak a kutatók, ami viszont további kérdőjeleket eredményez.

A sötét anyag (amelyet nem feltétlenül nevezhetünk anyagnak, hiszen nem tudjuk, pontosan miből áll össze) eredete hosszú ideje foglalkoztatja az Univerzumot kutató szakembereket, itt pedig egyelőre több kérdés van jelen, mint konkrét válasz. Egy új tanulmányban most arra a következtetésre jutottak, hogy az összetevők közvetlenül az ősrobbanás előtt jöhettek létre, ami viszont további érdekes vonatkozásokat is magával hoz.

A John Hopkins Egyetem által közzétett bejelentésben arról olvashatunk, hogy bár az ősrobbanás időszaka (pillanata) továbbra is meglehetősen homályos számunkra, itt lehetséges magyarázatként merül fel, hogy a sötét anyag részecskéi a pillanat töredéke alatt jelentek meg, közvetlenül a kozmikus esemény előtt. Amennyiben az elmélet helyes, ez egyben a galaxisok elrendeződését is befolyásolta, de további következtetéseket vonhatunk le a robbanást megelőző időszakra vonatkozóan, ami mindenképpen hasznos és izgalmas lenne, hiszen maga az esemény is némileg a homályba vész, beleértve a szintén rendkívül gyorsan végbemenő tágulás periódusát is – egyes szakemberek úgy vélik, hogy maga a tágulás is közvetlenül a robbanás előtt ment végbe, bár ennél jóval szélesebb körben elfogadott változatnak számít az eredetileg felvázolt sorrend.

Problémát jelent, hogy a tágulást értelmező és azt leíró elmélet olyannyira rugalmas, hogy ezt kísérletek útján nem is cáfolhatjuk meg, vagyis ennek pontos idejét, illetve végbemenetelét illetően nem áll rendelkezésre konkrét válasz. Az Univerzum anyagának nagyjából 85 százalékát kitevő sötét anyagot szintén több alkalommal írták le az ősrobbanás termékeként, itt viszont a különböző részecskefizikai kísérletekben nem sikerült ennek közvetlen nyomát kimutatni, a most közzétett tanulmányban alkalmazott matematikai modell szerint pedig ez ehelyett a tágulás terméke volt, vagyis a sötét anyag akár a robbanás előtt is keletkezhetett. A Higgs-bozon visszaigazolása ugyan picit segít a sötét anyag kapcsán, ez azonban önmagában nem sokat árul el ennek mibenlétéről, itt tehát további hasonló felfedezésekre (további részecskék visszaigazolására) lesz szükség.

Az Euclid-műhold 2022-re tervezett elindulása után további hasznos információkat kapunk majd a Világegyetem korai időszakáról, annak keletkezéséről, ez tehát konkrét adatokkal egészítheti ki az eddig pusztán elméleti síkon zajló vitát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zola2000 #20
  Ezt az elméletet olyanok dolgozták ki, akik tagadják azt hogy a föld lapos :)
 • maki85 #19
  Okoskodás ez esetben úgy vélem még mindenkinek megengedett, hiszen mindent elsöprő tudományos bizonyítékkel még nem rendelkezik az emberiség.
  Sőt lehet, hogy soha nem is fog.
  Neves tudósok állítanak fel különböző téziseket az ősrobbanással kapcsolatban.
  "Előtte" a semmi volt, volt előtte valami, előtte csak tiszta energia létezett és társai.
  Én személy szerint elfogadhatónak talán a tiszta energiát vélem, mely valamilyen fizikai törvény által anyagiasult, s mindezt villámgyorsan. Ez az átalakulás természetesen nem tökéletes, hiszen a mai világunk sem létezne, ha nem rendelkezne továbbiakban is tiszta energiával.
  Egy kérdés, ahol a tiszta energia a főszereplő, ott ugye a térnek és időnek ugye semmi jelentősége sincs??
 • Macropus Rufus #18
  és mi van ha a robbanás előtt csak a tér az idő és a sötét anyag létezett. Ez utóbbi hozta létre a robbanást, és lett belőle a látható univerzum?
  (persze ez nem magyarázza azt, hogy akkor a tér az idő és a sötét anyag mikor jött létre de ezt elfogadhatóan a mostani elméletek sem magyarázzák meg. Pláne a sötét anyagot)
 • noland #17
  Ez igy hülyeség. Ha elméletileg elfogadjuk, hogy az ősrobbanás előtt nem létezett a világunk, akkor abból csak az következik, hogy az ősrobbanáskor előbb jött létre a sötét anyag, majd abból alakult ki a látható.
 • Cyberdog #16
  Számos elmélet létezik. Vannak kevésbé ismertek, s vannak elterjedtebbek.
 • duke #15
  Igy akkor mar az osrobbanas nem is osrobbanas, ha azt feltetelezik hogy mar elotte is volt valami. Es nem logikatlan, mert igazabol az mindig is zavaro elkepzeles volt, hogy a semmibol egyszercsak osrobbanas tortent, es lenyegeben a semmibol keletkezett minden.
 • TokraFan #14
  Na látom, a sok ezós megint kitesz magáért itt! Tombol a hülyeség...
 • ostoros #13
  Bár lehet, inkább "láthatatlan anyagnak" kellene hívni, mert nem látjuk, csak a hatását mérjük. Csak az nem hangzik olyan királyul, ezért így nevezték el. :)

  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.08.16. 21:04:11
 • ostoros #12
  Sötétben minden tehén fekete. :D
 • maki85 #11
  JA, még hogy néger lenne????