Balázs Richárd

A sötét anyag pusztította el a dinókat?

Első hallásra a sötét anyag kifejezés kissé vészjóslóan hangzik, pedig az asztrofizikai értelmezése szerint szó sincs semmi baljós dologról. Egy új kutatás szerint azonban elképzelhető, hogy a sötét anyag mégis a pusztuláshoz köthető, legalábbis a Föld történetében.

Ennek a rejtélyes szubsztanciának az egyik magyarázata egy olyan forgatókönyvhöz vezet el, ami alapján a sötét anyag okolható a dinoszauruszok kihalásáért, vagy legalábbis hozzájárulhatott néhány kósza üstökössel az őshüllők végzetéhez. Bár az eseménysorozat, ami a dinoszauruszokat összekapcsolja a sötét anyaggal, vagy akár az üstökösökkel, kellően pengeélén táncol, többen figyelemre méltónak tartják, mivel összehoz két nagy nyitott kérdést: a sötét anyag mibenlétét, és azt, hogy a Földet elérő üstökösökben van-e valamilyen rendszer?

A csillagászok gravitációs vonzásából következtetnek a sötét anyag létezésére, ami hatást gyakorol a galaxisok mozgására, azonban nem ismert, mi is ez valójában. Tavaly Lisa Randall és Matthew Reece a Harvard Egyetemen előálltak egy modellel, ami vékony, láthatatlan sötét anyag korongok létezésére utalt, melyek a galaxisokon belül rejtőznek, enyhe szögben megdőlve.

Ahogy a Naprendszer kering galaxisunk, a Tejút közepe körül, körülbelül 70 millió év alatt zár egy ciklust. Ez azt jelenti, hogy 35 millió évente áthalad egy ilyen sötét anyag korongon. Randall és Reece kiemelte, hogy ez a ciklus emlékeztet az üstökös becsapódások egy korábbi elemzésére, melyek látszólag 35 millió évente tetőződnek. Bár a hiányos kráter elemzésekből nehéz egyértelmű sémát kivenni, a kutatópáros kíváncsi volt, van-e kapcsolat az üstökös becsapódások és a Naprendszer áthaladása között a sötét anyag korongon.

Elvileg amikor ez bekövetkezik, a korong erősebb gravitációs vonzást fejt ki a Naprendszerre. Egy ilyen esemény megbonthatja az Oort-felhőt, a Naprendszert körülölelő fagyott anyaghalmazt, üstökösöket indítva el, mint például az ISON, ami tavaly okozott némi felbolydulást, miközben a Nap felé haladt. „A korong sűrűbb, ezért a gravitációs árapály erő hatása nagyobb“ - magyarázta Randall.

Ezután szemügyre vették a Föld 20 kilométernél nagyobb krátereit, melyek az elmúlt 250 millió évben keletkeztek. Koraikat a 35 millió éves ciklussal összevetve, bebizonyosodott, hogy egyes esetekben a becsapódások megszaporodásánál szoros átfedés van a korongon való áthaladás között, más esetekben azonban nincs. Összességében azonban az elemzés azt sugallja, hogy a sötét anyag elméletet jobban alátámasztja a kráterek gyakoriságában megfigyelt sémát, mint egy egyenletes kráterképződési ütem.


Kijelenthetjük, hogy ha csak közvetve is, de a sötét anyag okozta a dinók végzetét? A 66 millió évvel ezelőtti kihaláshoz társított Chicxulub-kráter képződésének időpontja nem teljesen esik egybe a Naprendszer áthaladásával a sötét anyag korongon, Randall szerint azonban elegendő bizonytalansági tényező van ahhoz, hogy mégis lehet kapcsolat. „Meglehetősen közel esik hozzá, nem tökéletes az egyezés, de ez egy lehetőség“ - mondta.

Ugyancsak bonyolítja a dolgokat, hogy a kráterek üstökösök és aszteroidák becsapódásaiból keletkeztek, de csak az üstökösök eredeztethetők az Oort-felhőből, és csak ezek esnek kellően kívül ahhoz, hogy a fekete anyag eltérítse. A csapat reméli, hogy a jövőben különbséget tudnak tenni a két becsapódási típus között, hogy pontosíthassák elemzésüket.

Luigi Foschini, a milánói Brera Csillagvizsgáló tudósa szerint érdemes lenne alaposabban megvizsgálni az elméletet. „Úgy vélem mindig érdemes a lehető legtöbb hipotézist felállítani“ mondta, ugyanakkor óvatosságra int, mivel sem az üstökös becsapódások gyakoriságának mintája, sem a korongelmélet nincs megerősítve.

Jó hír, hogy a korongról hamarosan többet is megtudhatunk. A nem régiben felbocsátott Gaia távcső fel fogja térképzenit a Tejút milliónyi csillagának mozgását. Mivel a sötét anyagnak hatással kell lennie erre a mozgásra, a csillagok megfigyelése a korong feltételezett területén segíthet igazolni, hogy valóban több sötét anyag van abban a régióban, vagy esetleg valahol máshol.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vol Jin #102
    "Úgy nézek ki, mint akinek sok türelme maradt? :P"

    Mint akinek sok volt. Lehet, hogy egy idő után elfogyott, de igen tisztességes időintervallum kellett ehhez.
  • Vol Jin #101
    "Amúgy te Zero7th mondanivalóját tényleg érted, és szerinted amit ír az jó, vagy csak viccelsz?"

    Tök világos volt. Erről írt, hogy egy szimpla lineáris tényezőt, azaz egy paramétert kell illeszteni a rendszerbe, hogy az egyenlet működjön. Mert a számolt tömeggel szétesne a galaxis. Ez a paraméter pedig egy tízes szorzó a tömegnél.
  • Vol Jin #100
    Ritkán fordul elő, de akkor nem lesz nekem vesefájdalmam tőle.

    Amúgy baromira egyértelműen fogalmaztál, csak hülyeséget.

    Idézlek:
    *********************************
    "Viszont a lényeg ez: Ugye arról hallottál már arról legalább fél füllel, hogy a sebességgel nő a tömeg és a tömeg energiává alakul? Itt óriási sebességről van szó és hatalmas tömegről. Egy 180km átmérőjű kráterrel számolva 4,2 x 10 23 J energia szabadult fel..."
    **********************************
  • Zero 7th #99
    Én azt gondoltam, hogy ilyen hülye ember nem létezhet, és csak trollkodsz, de ez most... ez ütött...

    Tényleg nem fogtad fel? Nem jut el az agyadig amit írok?

    Csak mondom, hogy egyszerűbben és szájbarágósabban nem LEHET leírni, amit próbálok két napja beléd verni, több megközelítés sincs. Ha nem vagy KÉPES felfogni, akkor én a helyedben elmeorvoshoz fordulnék, mert ilyesmit 10 éves gyerekek megértenek. Felnőttkorban ez már súlyos kognitív deficit.
  • Zero 7th #98
    Eeeeaaargh. Na most esett le, ki ez. Találkoztam már vele, de teljesen kiment a fejemből. Nem tartok fejben minden hülyét. Aztán a napokban mondott értelmeset is itt a fórumokon, valamit amit éppen sikerült felfogni a wikiből, és megvezetett...
  • Zero 7th #97
    Úgy nézek ki, mint akinek sok türelme maradt? :P
  • Irasidus #96
    Amúgy te Zero7th mondanivalóját tényleg érted, és szerinted amit ír az jó, vagy csak viccelsz?
  • Irasidus #95
    Pedig arra gondoltam, de kösz, hogy kitalálod mire gondolok. Tény nem fogalmaztam jó, előfordul, emberek vagyunk - a lényeg jó kiderült. Ettől még a mondanivalóm nem változott. Csak egy kérdés, te hányszor ismerted be a hibádat itt a fórumon? Elég rég vagyok itt, és egyszer sem láttam. ;)
  • Vol Jin #94
    Engem szórakoztatott. :-)
  • Vol Jin #93
    Pedig nem arra gondolt. Azért zártad ki fejben ezt a lehetőséget, mert értelmetlen ostobaság, és inkább fogalmazási pontatlanságra gyanakodtál. De ez optimizmus volt a részedről.