Gyurkity Péter

Elindult útjára a lopakodó romboló

A hadrendbe állást követően most startolt el az első éles időszak, kiegészítve egy látogatással.

Az utóbbi hónapokban nem számoltunk be a U.S.S. Zumwalt (DDG-1000) rombolóval kapcsolatos további hírekről, a hallgatást azonban most törte meg az amerikai haditengerészet hivatalos bejelentése. Eszerint elindult az első éles bevetési időszak, ami nagyjából 2 évvel a hadrendbe állítás és a gyorsan szükségessé vált javítás után következett a sorban.

A hajó hivatalos Twitter-hírfolyamán további fotókat és rövid bejegyzéseket találunk, amelyek ugyan nem sok részletet közölnek az úttal kapcsolatban, eközben viszont kanadai források arról adtak hírt, hogy az első látogatásra a Vancouver-szigeten lévő haditengerészeti bázison kerül majd sor. A csaknem 2 évig tartó szünet tehát csak most ér véget, az egység parancsnoka azonban erről nem beszélt, mindössze annyit említett meg, hogy a hadrendbe állítás után a legénység elvégezte a karbantartási és felülvizsgálati munkálatokat, bár ezt a fejlett fegyverrendszerek integrálása egészítette ki, vagyis további képességekre tettek szert, amire mindenképpen szükség lesz, hiszen az amerikai haditengerészet által támasztott igények az utóbbi időben alaposan kibővültek.


Az elkövetkező időszakban a biztonságos üzemelésre fókuszálnak majd, ahogy a legénység lassan de biztosan szert tesz a szükséges tapasztalatra és éles körülmények között foglalkoznak majd a felmerülő problémákkal és akadályokkal. A Zumwalt egyébként nagyjából 30 méterrel hosszabb, mint az Arleigh Burke-osztály képviselői, meghajtásáról két, a Rolls-Royce által leszállított turbina gondoskodik, amelyek 78 megawattos (105 ezer lóerős) teljesítményükkel az új elektromos fegyverrendszereket is kiszolgálják majd. Ehhez 2 gépágyú, valamint összesen 80 rakéta csatlakozik, az említett elektromos fegyverrendszerek pedig később egészítik majd ki a kínálatot, ahogy ezen platformokat lassan tökéletesítik.

Arról még nincs szó, hogy a kanadai látogatás után mi következik a menetrendben, de itt nyilván a hagyományos szolgálat és annak főbb feladatai jönnek majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sequoyah #10
  Az a baj, hogy a jelen allas szerint az amerikaiaknak a fejlettebb eszkozeibol is tobb van.
  Szoval nagy es eros fegyverek amibol sok van, versus olcso eszkozok amikbol keves van...

  Egyebkent pedig ahogy egy szenatusi dontessel csokkentettek a megrendelt darabszamot ugy egy szenatusi dontessel emelhetik is, ha tenyleg szukseg lenne ra. Mai allas szerint a hadiipari letesitmenyek szamat es fejlettseget tekintve csak dontes kerdese hogy ugy felporgessek hogy nem 3, hanem 30 ilyen hajo alljon szolgalatba par even belul.
 • kvp #9
  "A kérdés az, hogy a "másik oldal" mennyiért tud hadrendbe állítani olyan fegyverrendszert amivel semlegesíti."

  Az amerikaiaknak nincs penzuk a loszerre, ezert azt szenatusi dontessel toroltek. Kap helyette hagyomanyos raketakat, meg meg ami van. Es osszesen 3-at epitenek (2 megvan, 1-et befejeznek), mert tul draga arra amire kellene.

  A kinaiaknak olcso raketas katamaranjaik vannak. Az az elv, hogy ha eleg helyrol tuzelnek, akkor elobb-utobb biztosan tulterhelik a vedelmet. A lathatatlansag a felszini radarokra vonatkozik, repulorol konnyebben kiszurjak, mint ahogy szerintem muholdrol is, de nem a radarjel miatt, hanem a turbinak hutorendszere altal huzott melegvizcsik alapjan. (az utobbi a nagyfelbontasu infra muholdakon jol latszik)

  Ez nagyon hasonlo a draga es eros nemet tankok versus az olcso, de sok van belole szovjet tankok masodik vilaghaborus konfliktusahoz. Ezt hivjak az RTS-ek vilagaban zerging-nek. A kinai es a szovjet allam gyalogsagi rohamoknal is eloszeretettel alkalmazta a multban.
 • Csatabika #8
  Egy ilyen hajó ára kb. 4 000 000 000 USD.
  Egy LRLAP lövedékkel való tüzelés ára min. 800 000 USD.
  Ennyiért már biztos tud valamit ... ;-)

  A kérdés az, hogy a "másik oldal" mennyiért tud hadrendbe állítani olyan fegyverrendszert amivel semlegesíti.
  Utoljára szerkesztette: Csatabika, 2019.03.21. 10:21:23
 • Sequoyah #7
  -Kozlegeny, nem lattam magat a rejtozkodes gyakorlaton!
  -Koszonom az elismerest uram!
 • Prof William #6
  Majd háború esetén könnyű lesz kimagyarázniuk magukat.

  - Miért nem voltak ott a támadásnál?
  - Jelentem ott voltunk! :)
 • molnibalage83 #5
  Ennyi marhaságot egy kommentben...
 • end3 #4
  Ezekre a hajókra az ellenoldalról sok rakéta van folyamatos követő módon ráirányozva, talán már földkörüli pályákról is. Nem szeretnék a kiszolgáló személyzet helyében lenni. Nap-mint-nap fejük felett lebeg Damoklész kardja. (Szerintem egy induló világméretű konfliktus esetén már az első fél órában a tengerfenéken végzi 80-90 százalékuk.)
 • quatlander #3
  Kár volt bejelenti, így már nehéz lesz "elbújnia".
 • gothmog #2
 • Tetsuo #1
  ...Csak senki nem vette észre.
  Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2019.03.19. 23:05:14