Gyurkity Péter

Javításra szorul az új amerikai romboló

Máris gondokkal küszködik a USS Zumwalt, ezért visszavontatják a bázisra.

A múlt hónapban adták át az új amerikai rombolóosztály első tagját, amely a USS Zumwalt (DDG 1000) nevet kapta. Még a hosszabb teszteket megelőző első útja sem zajlott problémamentesen, a felmerült gondok miatt pedig vissza kellett vontatni.

A beszámolók szerint a hajó a Panama-csatorna alsó felén haladt éppen át, amikor a belső erőműben valamilyen zavar keletkezett, az itt szükséges hőcsere leállása révén pedig megszűnt az áramszolgáltatás. Ennek következtében sem a meghajtásról, sem pedig az érzékelők további működtetéséről nem lehetett szó, így a bajba jutott egységet először egy volt haditengerészeti bázisra vontatták, ahol felmérték a javítási munkálatok várható időigényét, a számára megszabott menetrendet pedig továbbra is lazára engedik, hogy garantálják a biztonságos visszatérést San Diego kikötőjébe, amely jelen pillanatban a hajó kijelölt otthona.

A harmadik flotta parancsnoka úgy döntött, hogy a Rodman (korábban Balboa Naval Station) állomáson segítik ki az egységet, ez helyezkedik el ugyanis legközelebb a Miraflores zsilipekhez, ahol át kellett vontatni a hajót, hogy a csatorna csendes-óceáni kijáratához érjenek. Azt még nem tudni, hogy pontosan mi okozta a fennakadást, ezt nyilván nem is fogják majd az orrunkra kötni, de azt érdemes ehhez hozzátenni, hogy már szeptemberben, a szolgálatba állítás előtt megjelentek beszámolók, amelyek kisebb technikai problémákról (így például a tengervíz szivárgásáról) szóltak, ezt pedig október folyamán további malőrök követték, immár egy floridai haditengerészeti bázison.

Egyes vélemények szerint mindez teljesen természetes egy vadonatúj egység esetében, így jó eséllyel további problémák felbukkanására kerül majd sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #16
    Roviden felforrt a hutovize. A kerdes miert es mit lehet tenni hogy ne forduljon elo tobbet. Azt hiszem ez a hajo is tengerviz huteses, azaz ha beallnak valami kis medencebe (dokk vagy zsilip), akkor 78 megwattal pillanatok alatt felforralja maga alatt a vizet. Ha ez igaz, akkor le kelett volna allitani a generatorokat a zsilip elott es vegig vontatni. A szovjeteknek a sarkkori nuklearis jegtoroikkel volt hasonlo gond, az egyenliton csak vontatva tudtak atmenni, mert a hutokorok hidegebb tengervizre voltak meretezve.

    A hajo egyebkent tenyleg magas, de a felepitmeny felso resze az muanyag, hogy a mogotte levo radarokat ne zavarja, szoval tomege az nem sok van, viszont a szel az zavarja ha jo szogben kapja el.

    ps: Mekkora melegviz csikot hagyhat ez maga utan? Latszik vajon egy rendesebb katonai muholdrol?
  • sárkánylovag #15
    Nekem csak az böki a szemem hogy milyen magas ez a hajó, nem tűnik túl stabilnak.
    elég komoly mérete lehet a víz alatt.
  • SirBubu #14
    remélhetőleg az osztály következő tagjának neve Zum Welt lesz :DD
  • esztyopa #13
    Mindig megnyugtat,amikor azt olvasom,hogy milyen újabb klasszisok fogják színesebbé,és szórakoztatóbbá tenni az esetleg bekövetkező világégést
  • DonC #12
    emeld már ki a marhaságot pls :) értékeljük a tudást! :))
  • molnibalage83 #11
    Nosza, osszad az észt... Nem tudok mindenről 30 oldalt írni, mert arra nincs időm...
  • Kelta #10
    mennyi fotelhuszár szakértő
    nagyon vicces marhaságokat olvasok itt :)))
  • DonC #9
    Molni az új CVN-nél van annyi tapasztalat, hogy meg tudják oldani a problémát. amúgy ott az elektromágneses katapultszarral van baj főképp. A többit azért szépen lassan megoldják. A virginia annyira ütősre sikerült, hogy SSN vonalon nagyjából odabasznak mindenkit a világon jelenleg. Az SM-6 lesz az igazi aduász ott, csak nem látom hogy mi lesz a platform. Talán Burke Fight III? A Ticok eléggé korosak már, de a szükség nagy úr, max modernizálják őket.

    A Zumwalt meg az LCS felejthető. Utóbbit egy komolyabb SAG-ban is csak Burkeok védőernyője alatt lehetne üzemeltetni. Vagy esetleg halászni róla kalifornia partjainál. Egyszerűen az a hajó egy zsákutca szerintem.
  • DonC #8
    Ott az új Ford osztály CVN-ek terén, tehát nem hiszem, hogy nagyon kéne erőlködniük a következő 40+ évben. A Zumwaltban az lett volna a pláne, hogy moduláris és viszonylag könnyen lehet a képességeit alakítani. De az USN nem ezt az egy hulladékot csinálta mostanában, a másik az LCS ami teljes mértékben használhatatlan bármire is..

    Egyébként egy Fight II / IIA Burkéhoz hasonlítva nem nagy előrehaladás ez a hajó, legalábbis nem nagyon látom, miben lenne az gyengébb.
  • molnibalage83 #7
    Igen, a hidegháború lendülete vitte őket is annyira nem voltak faszok, hogy az Ticonderogákkal és az Arleigh Burke osztállyal gyökeresen elbasszanak mindent.

    A nagyobb programok közül a sikeresebbek kb. a Virgina osztály, a Super Hornet és az AB osztály fejlesztése és a SM-6 + E-2D ugrik be. Erre jön X-47B-vel történtő faszakodás - a végén még tanker lesz belőle... - a LCS és végül a Zumwalt. Ez a két osztály akkora fostaliga, hogy az valami vicc... Az új CVN-nel nagyon komoly bajok vannak egyelőre.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.11.24. 23:07:42