Gyurkity Péter

Robothajó erősíti az amerikai haditengerészetet

Az új egység legénység nélkül is hónapokig lehet a tengereken.

A DARPA arról számolt be, hogy az első valóban önálló tengeri egység csatlakozott az amerikai haditengerészet állományához, miután sikeresen teljesítette a több évig tartó tesztprogramot. Innentől kezdve a katonák veszik át az irányítást az egyelőre még fegyverek nélkül szolgálatot teljesítő hajó felett.

A hivatalos közleményből, valamint az ehhez csatlakozó rövid videóból megtudhatjuk, hogy a Sea Hunter névre keresztelt egység az Anti-Submarine Warfare (ASW) Continuous Trail Unmanned Vessel (ACTUV) programot teljesítette, ennek megfelelően a jövőben elsősorban tengeralattjárók ellen vetnék be, mégpedig megfigyelési célokra. Az előnyök között említik a legénység teljes hiányát, aminek következtében akár több hónapon keresztül is mozoghat a tengereken ez a hajó, az aknamezőkön való közlekedés során közvetlenül nem veszélyeztet emberéleteket, míg költségvetési oldalon az alacsony üzemeltetési kiadások és a kedvezőbb fejlesztési kívánalmak jelennek meg fő szempontként – darabonként nagyjából 20 millió dollárt kóstálna ez az új osztály, míg az üzemeltetés napi 20 ezer dollárba kerülne.


Fegyvert egyelőre nem alkalmaznak az új hajón, itt a hangsúly a megfigyelésen, valamint az ezt és az önálló üzemelést lehetővé tévő AI-funkciókon van. Az amerikai fél jól látható módon fókuszál az új IT-platformokra, itt az elkövetkező nagy konfliktust illetően arra számítanak, hogy az első vonalban nagyrészt gépek vívják majd érzelemmentes küzdelmüket, ehhez azonban nagyon komoly fejlesztésekre és munkára van szükség. A DARPA a prototípus átadásával az Office of Naval Research (ONR) illetékeseinek adja most át a stafétabotot, ezzel pedig egy teljesen új hajóosztály jelenhet meg a haditengerészet kötelékében.

A 40 méter hosszú, legfeljebb 27 csomós sebességgel közlekedő hajó radarok és kamerák segítségével deríti majd fel az ellenséges egységeket, az elkövetkező években kiderül, hogy ez mekkora sikerrel valósulhat meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #2
    Gondolom ember is vezetheti szükség esetén. Pl. a kikötőből való kihajózáskor-behajózáskor biztonsági és jogi okokból.
  • ugh #1
    Robothajo?
    A fulke meg ezert kell ra, hogy kilasson mikrobi?
    Utoljára szerkesztette: ugh, 2018.02.15. 09:10:44