Gyurkity Péter

Készül a kínai háromtestű fregatt

Jövőre indulna meg az új hajó építése, amely egy amerikai megoldást másol le.

A China Shipbuilding Trading Company ezúttal is jelen volt a Dubai IDEX kiállításon, amelyen a világ számos fegyvergyártó cége felsorakozott saját fejlesztéseivel. A kínai gyártó egy érdekes hajó modelljét mutatta be, amelyet kifejezetten a haditengerészetnek szánnak.

Az új típus a maga háromtestű, más néven trimarán kivitelével mintha az amerikai Independence-osztály példányaira hajazna, a fontosabb jellemzők listáján azonban több komoly eltérést is látunk. Tekintettel arra, hogy a gyártás 2018-ban indulna csak el, itt természetesen előzetes becslésekről van szó, de annyit nagy vonalakban már kijelenthetünk, hogy az amerikai változat gyorsabb (sebessége 50 csomó, szemben a kínai rivális 35 csomójával), viszont kevesebb fegyverrendszert hordoz, amit ezek cserélhető jellegével igyekszik kárpótolni. A kínai fél számára előrelépés, hogy a hajót kifejezetten harci feladatokra szánják, szemben a jelenleg rendelkezésre álló háromtestű példányokkal.


A trimarán kivitel révén ezen fregatt esetében szélesebb fedélzet jut a helikopterek és a függőleges felszállásra képes drónok kiszolgálására, a sebesség pedig pont elegendő ahhoz, hogy a kisebb Type 022 csónakok és Type 056 korvettek számára támogatást nyújtson, ami a szigetekkel és zátonyokkal tarkított régióban gyors reagálást tesz lehetővé. A 76 mm-es ágyú mellett helyet kaptak itt hajók és repülők elleni rakéták, de ezeket szárazföldi célpontok ellen szánt példányokkal is kiegészíthetik. A 2450 tonna vízkiszorítású, csaknem 142 méter hosszú hajó integrált elektromos meghajtásra épül, hangárjában több helikoptert szállíthat, ami tovább bővíti a funkciók listáját.


Elég gyors ahhoz, hogy lépést tartson a kisebb korvettekkel, azoknak légi támogatást nyújtva, illetve speciális egységek bázisául szolgálhat

Mivel egyelőre kizárólag a modellt láthatta a közönség, arról nincs szó, hogy a típus mikor állna majd szolgálatba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • felemelő #2
    Az első japán fényképezők és kocsik is szimpla koppintások voltak. Aztán jobbak lettek mint az eredetik.
    Most már kínában is erős az innováció és vannak kínai fejlesztések, amik gyakran akár le is pipálhatják az 'eredeti' fejlesztő céget.
  • fonak #1
    A kínaiak nem tartják szégyennek a másolást, sőt büszkék rá, ha jól sikerül.