Gyurkity Péter

Kétségbe vonják az Univerzum létezését

Az űrkutatásról szóló híreket egyesek komplex összeesküvés-elmélettel magyarázzák.

A napokban került sor a SpaceX új űrkapszulájának sikeres tesztjére, amelyet az óceánba való pottyanás, majd pedig az eszköz begyűjtése zárt le. Egyesek szerint azonban ez csak a legújabb hír a hamis beszámolók sorában, ugyanis az Univerzum nem is létezik. Meglehetősen szerteágazó véleményeket igyekszünk itt összefoglalni, amelyek között lehetségesnek tűnő magyarázatok is helyet kapnak.

Az elmúlt hónapokban viszonylag ismertté vált egy újnak számító összeesküvés-elmélet, amelynek követői (hívői) szerint a Föld teljesen lapos, vagyis nem egy geoid alakú égitesten lakunk, hanem egy nagy tányéron, amelynek peremén az Antarktisz, közepén pedig az Északi-sark helyezkedik el. A Föld tehát nem banán alakú, ahogy azt annak idején a Monty Python kiváló filmjében hallottuk, hanem lapos, dacára az elmúlt néhány évszázad ezzel ellentétesnek tűnő tudományos felfedezéseinek és kutatási eredményeinek. Ezzel függ össze azon elmélet, amely már az Univerzum létezését is kétségbe vonja, itt viszont számos eltérő, egymásnak olykor ellentmondó véleményt hallhatunk a potenciális szimulációk létezésétől az élet értelmét a szimpla tagadásban megtalálók ellentmondást nem tűrő kijelentéseiig.

Meglehetősen neves kutatók és egyéb személyiségek is felvetették már annak lehetőségét, hogy valójában egy komplex szimulációban élünk, a minket körülvevő Univerzum tehát pusztán ennek része. Szerintük számítási eltérésekben, valamint a fizika törvényeinek dugába dőlésében találhatnánk meg ennek bizonyítékát, bár az nyilván nem teljesen világos, hogy a bizonyos technológiai szintet elérő civilizációk vajon valóban elpusztítják-e önmagukat, illetve hogy ezek egy idő után feladják-e a komplex szimulációk kialakítására irányuló törekvéseiket (ezek ugyanis két eltérő lehetőséget vázolnak fel számunkra).

Ray Kurzweil annak idején azzal viccelt, hogy az Univerzum talán egy másik Világegyetemben élő középiskolai tanuló kísérlete, mindenesetre azon talán érdemes elgondolkodni, hogy a számítógépek teljesítményének exponenciális növekedésével vajon mi is eljutunk majd-e arra a pontra, ahol már a komplett Univerzumot leszimulálhatjuk – jóval részletesebben annál, mint ahogy azt ma a kisebb rendszerek esetében megtehetjük.

A terület egy kisebb szegletét képezik a holdraszállással kapcsolatos elméletek. Itt az utóbbi időben némileg finomodott a sokak által elfogadhatónak tartott változat, ők ugyanis azt emelik ki, hogy a küldetések megvalósultak, viszont számos, a sajtónak és a közvéleménynek szánt felvételt meghamisítottak, mivel itt egyrészt megsérültek az eredeti képek, illetve minél részletesebben szerették volna ábrázolni a nagy amerikai nemzeti sikert. A jóval bonyolultabb összeesküvésben hívők persze továbbra is tagadják a Hold elérését, szerintük ezt többek között az támasztja alá, hogy egyes űrhajósok később alkoholisták lettek (amit a stresszel és a bűntudattal magyaráznak), de ezen vélemények valószínűleg mindig velünk maradnak majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #62
    Elfaradt a feny mire ideert...
  • Merces2 #60
    Szerintem nem ezt akarták irni , de ez sem teljesen légbölkapott , lehetsz például egy rég meghalt valakinek a mintájára készitett szimulált lény NPC meme rulez :D
  • Sequoyah #59
    Abban egyetertunk hogy a szoveg az egyertelmuen hulyeseg:) A szimulacio az nem idoutazas...
  • maki85 #58
    A lényeg az, hogy a szöveg szerint mi jövőbeli magunk (utódaink) teremtették majd meg () azt a szimulációt amiben mi most élünk.
    Ezt feltételezve el tudod képzelni, hogy visszamész az időben, és megakadályozod, hogy szüleid egymásra találjanak, vagyis, hogy világra jöjj???
  • Sequoyah #57
    A jovobeli emberiseg az nem mi magunk, hanem egy rajtunk kivul allo, jovobeli emberiseg. Ha Sims-ezunk sem sajat magunkkal jatszunk csak egy rank tobbe vagy kevesbe hasonlito figuraval.
    A mi szemszogunkbol tok mindegy hogy embernek nevezik magukat, vagy valamifele alienek...
  • maki85 #56
    Értem én, DE: "a szimuláció alkotói mi magunk vagyunk"
    Tehát nem egy más által alkotott világban élünk.
    Érted???
  • Sequoyah #55
    Ha programok vagyunk, akkor eleg komoly lehetosege van annak, hogy a program nem tokeletes, es logikatlansagok es hibak vannak benne.
    Sajnos eleg nehez megkulonboztetni hogy logikatlansagot/hibat talalunk valahol, vagy csak nem ertjuk a logikat. De adott esetben a hiba bizonyithato lehet (ellentetben azzal amikor nem ertjuk es nincs bizonyitekunk a helyes mukodesre).
    Szoval ELMELETBEN ez nem egy megcafolhatatlan allitas. (szemben pl a mindenhato isten letezesevel, ami elmeletben is cafolhatatlan/igazolhatatlan)

    Persze ez nem jelenti azt hogy tudomanyos minosegben erdemes komolyabban foglalkozni vele, mivel egyreszt nem tunik valoszinunek, masreszt semmilyen olyan jelenseget nem tapasztalunk a vilagban ami igenyelne ezt a fajta magyarazatot, semmifele elorejelzest nem ad nekunk a jovore vonatkozoan, ergo az egvilagon semmi hasznunk sem szarmazik az ezen valo ragodason.
    Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2019.04.04. 15:27:33
  • asgh #54
    Ez a Rick and Morty epizód kb. mindent elmond, amit a szimulált világról érdemes:

    https://www.youtube.com/watch?v=szzVlQ653as

    :D
  • Merces2 #53
    Mivan? Maaaargit :D.........most hülyéskedsz vagy tényleg nem érted? Várjá ledorditom gyökérre: egyesek szerint egy videojátékan vagy ami a multrol szól.
    Utoljára szerkesztette: Merces2, 2019.04.04. 14:23:14
  • Cyberdog #52
    Próbáld meg bizonyítani, hogy nem így van. :)
    Ha csak programok vagyunk, akkor nem fogjuk tudni átlépni a rendszer alkotta korlátokat, azaz nem fogjuk tudni bebizonyítani az ellenkezőjét sem.

    De mi van akkor, ha mi csak a klónföld vagyunk. S az eredeti változataink, bennünket használnak arra, hogy mindenféle társadalmi kísérlettel kiküszöböljék a saját Földjükön a civilizációs problémákat? (lásd: Bakuman - Ashirogi Muto: Futatsu no chikyū - The Two Earths) :)))
    Utoljára szerkesztette: Cyberdog, 2019.04.04. 10:00:09