Gyurkity Péter

Nem csökkent a kínai metánkibocsátás

Pedig mindenki ezt várta a szigorú szabályozás életbe lépésétől.

A kínai energiaszektor átalakulása kapcsán az elmúlt években számos alkalommal olvashattunk arról, hogy az atomenergia felfuttatásával, a földgáz nagyobb tételben való importálásával és felhasználásával, valamint szigorú szabályozás bevezetésével igyekszik az ország felvenni a harcot a légszennyezés és a környezetvédelem területén. Egy most közzétett tanulmány szerint ez eddig nem sikerült, a szénbányászat révén ugyanis jóval nagyobb mennyiségben szabadul fel a metán, mint korábban.

A John Hopkins által elkészített anyagból kiderül, hogy bár az ázsiai ország még 2010-ben vezette be a szénbányászatra vonatkozó új előírásokat (amelynek értelmében a bányászati tevékenység során felszabaduló metángázt el kell égetni vagy valamilyen módon fel kell azonnal használni), ez a nagy remények és a nemzetközi sajtóban megjelent pozitív vélemények ellenére sem hozott kedvező változást. Mi több, a 2011 és 2015 közötti időszakban minden egyes évben nőtt a szektor metánkibocsátása, annak ellenére, hogy 2015-re már 8,4 milliárd köbméter szénbányászati metán felhasználását írták elő, amelyet 2020-ra egészen 20 milliárd köbméterre növelnének (ez már duplája a Kanada és Ausztrália méretű országok éves felhasználásának).


A csapat a japán űrügynökség által még 2009-ben fellőtt GOSAT (Greenhouse Gases Observing) műhold adataira támaszkodva állította össze a tanulmányt, ennek során most először fókuszáltak egyetlen ország kibocsátási mutatóira, míg korábban, a hasonló munkákban, egész régiókat (így például az indiai szubkontinenst) vettek alapul. A műhold az elsők között szolgáltat kellően részletes információt a felszínen zajló folyamatok felméréséhez, így tudták például kimutatni, hogy az ezen időszak alatt végbement globális növekedés 11-24 százalékát tette ki a kínai emelkedés, amely az említett szabályozás ellenére ment végbe. A 12. ötéves terv előírásai tehát nem sokat használtak, a megújuló energia, a földgáz, valamint az atomenergia terjeszkedése ellenére még mindig a szén viszi a prímet, ez ugyanis továbbra is az ország elektromosáram-előállításának 72 százalékát teszi ki – ennek fényében nem túl meglepő a negatív trend.

A megoldást a technológiai újítások szélesebb körű alkalmazásában, valamint további vezetékek lefektetésében látják – előbbi a metán nagyobb hányadát tudná elkapni, míg utóbbi révén ezt gyorsan eljuttathatnák az erőművekhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • defiant9 #8
  A "fogalmam sincs" volt kb. a semmitmondó beböfögés szintje, aminél jellemzően többre nem is vagy képes.
  Én pedig az voltam aki valós adatok alapján végzett régiós összehasonlítást prezentáltam.
 • ostoros #7
  Ugatni jöttél? Mert az nagyon megy.
 • defiant9 #6
  "fogalmam sincs"
  Hát ez akkor egy jól megalapozott megállapítás volt.
  "ha az ipart nem számítjuk"
  Akkor mit számítunk? Az iparból él szinte mindenki. Csak tolod az ostobaságot minden topicban.
  Egyébként meg a 24 milliós Shanghai vagy a 21 milliós Pekingi körzet egy főre jutó GDP-je(PPP) a magyar felett van, a 'vidéki' Kínáé meg alatta, ez a kettősség az országon belül eléggé közismert tény.
  A Budapest központú magyar régió még picivel felette van a fenti két körzetnek(2016-ban), de mondjuk Hong Kong -tól már jelentősen elmarad.
 • ostoros #5
  A kínaiak még hozzánk képest is szerényen élnek, ha az ipart nem számítjuk, szerintem, bár lehet iparral együtt is, fogalmam sincs.
 • NEXUS6 #4
  Hát igen, az elektromos energia termelés szinte exponenciálisan nő, hiába növelik X-szel a nukleáris kapacitást, ha a fosszilis energiahordozókból történő elektromos áram előállítás növekedése ezt volumenében jócskán meghaladja.

  És aztán vetítsük egy lakosra az ökológiai lábnyomot és azt látjuk, hogy a kínaiak még szerényen is élnek az amcsikhoz képest.
  Úgy tűnik, hogy még mindig statisztikával lehet a legjobban hangulatot kelteni, meg hergelni az embereket! XD
 • Sydra #3
  Kína röhög a markába, hogy mindenki önként versenyelőnyt biztosít neki.
 • ostoros #2
  Az attól függ, honnan nézzük. Ha figyelembe vesszük, hogy a szénbányászat mekkora volumenben növekedett, még örülhetünk, hogy a metán eregetés csak ennyivel növekedett.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.02.04. 20:11:02
 • Macropus Rufus #1
  a kínaiaknak ezek a nagya tervek nem igazán szoktak bejönni. Több évtizede kezdték el azt, hogy egy gyerek kell és az fiú legyen. Nem csökkent a népesség szaporulat viszont vannak tartományok ahol egy lányra vagy 1000 fiú jut. Aztán ugye ott volt Mao okos 5lete a népi kohókkal meg a következményeivel. Most itt van ez. Szerintem igazából senki nem hitte el, hogy érdemben fog bármi is csökkenni náluk.