Gyurkity Péter

Drónhordozó terepjárókat mutatott be Kína

A hadsereg nagy napján számos eszközt mutattak be, a beszédekben pedig figyelmeztettek.

Sor került Kínában a Népi Felszabadító Hadsereg nagy eseményére, amely egyben a megalapítás 90. évfordulója is volt. Ennek során számos fejlesztést mutattak be a nagyközönség előtt, de beszédekből sem volt hiány – ez utóbbiakban pedig többek között az is elhangzott, hogy immár a háborúkra is készülni kell.

Külső források jóvoltából számos kép és egyéb információ látott napvilágot a rendezvényről, ezeken pedig szárazföldi és légi eszközök egyaránt felbukkantak. Látható volt például a hadsereg új tankja, valamint a J-20 típusú lopakodó vadászgép is, miközben máshol további drónokat szemlélhettek meg az érdeklődők. A kínai elnök a pulpituson arról beszélt, hogy országa ugyan békeszerető, ám a függetlenség és önrendelkezés terén szemernyit sem engednek, eközben azonban a pekingi Katonai Múzeumban olyan terepjárókat vehettek szemügyre a látogatók, amelyek gyalogság helyett már drónokat és egyéb eszközöket hordoznak – ez utóbbi pedig egyéb szempontból is érdekes lehet.


Megtekinthető volt például egy olyan négykerék-meghajtású jármű, amely a CH-901 drón hordozójaként funkcionál. Ez egy rövid távon bevethető minidrón, amely akár 140 km/h-s sebességgel is utazhat, elektro-optikai kamerájával pedig felderíthet, illetve a számára kijelölt célpontba csapódhat, robbanófejével megsemmisítve azt. Az említett terepjáró összesen nyolc csőből indíthat ilyen drónt, további négyből pedig felderítő társaikat lőheti fel, ez a megoldás várhatóan kétéltűek, illetve a különleges egységek támogatására szolgál majd.


Egy másik terepjáró a hátsó ajtó kinyitása után varázsolja elő három nagyobb hexakopterét, amelyek 1,3 méter magasak, szárnyfesztávolságuk mintegy 2 méter, törzsükön pedig kamerát hordoznak. Ez a változat már a JSSG típusra hasonlít, így valószínűleg 10-15 kilométeres hatótávról, legfeljebb ezer méteres repülési magasságról, 80 km/h-s sebességről, illetve 1 órán át használható akkumulátorról beszélhetünk, vagyis századok és zászlóaljak szolgálatában áll majd, megkönnyítve a folyamatos felderítést és kommunikációt.


Egy harmadik platformot is bemutattak, amely viszont forgatható rotorja révén függőleges felszállást és hagyományos repülési módot kínál, további taktikai információgyűjtési célokból. Ez valószínűleg egy harmadik terepjárón kapna helyet, a tágabb cél pedig a személyi állomány lefaragása, illetve az alcsonyabb rendfokozatú tisztek feladatkörének és önállóságának kibővítése lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!