Gyurkity Péter

570 millió éve éltek a legősibb állatok

Erre a következtésre jutottak egy tanulmányban, amely a pontosabb besorolásra koncentrált.

Az Ausztrál Állami Egyetem kutatója hosszas munkával azonosította be azon élőlényeket, amelyek pontos kategorizálásáról eddig megoszlottak a vélemények. Ennek alapján kijelenthető, hogy az 540-570 millió évvel ezelőtt élt Dickinsonia valóban az állatok közé sorolható, ezzel pedig egyben a legrégebbi állatokat is sikerült beazonosítani.


A közlemény szerint a meglehetősen kicsi, jellemzően néhány centiméteres, a kambriumi robbanás előtt mintegy 20 millió évvel létezett, ovális alakú élőlények az állatok közé sorolhatók, legalábbis erre utalnak a most megtalált zsírmolekulák. Tekintettel arra, hogy ezek a puhatestű élőlények nem túl gyakran fosszilizálódtak, ezzel pedig nem gyakran vizsgálhatunk hasonló maradványokat, a kutatók dolga meglehetősen nehéz, azonban az általuk előállított egyszerűbb molekulák részletes vizsgálatával betekintést nyerhetünk az azokat előállító lények jellemzőibe. A Fehér-tenger magas szikláiból előkerült maradványok körül zöld algára utaló molekulákat, valamint a Dickinsonia által előállított példányokat is találtak, ez pedig megadta a szükséges lökést.


Korábban egyes szakemberek úgy vélték, hogy valójában nagyobb méretű egysejtűekről van szó, esetleg baktériumkolóniákról, vagy a szárazföldön élő zuzmókról. Mások azt sejtették, hogy az első állatokról beszélhetünk, amelyek később a kambriai robbanás jóval komplexebb példányainak alapjait teremtették meg, erről azonban nem volt konkrét eredményünk. Mivel a DNS és a fehérjék nem maradtak ránk, kénytelenek voltak egy komplexebb alternatíva után nézni, a zsírmolekulákból pedig sikerült levonni az erre vonatkozó következtetéseket. Ez azt jelenti, hogy az Ediakara-fauna legrégebbi életközösségei között ezek az állatok képezték az első lépcsőt, bár a pontos életmódot még nem ismerjük.

A most közzétett tanulmányt többnyire pozitívan fogadták, ezzel egy jó ideje tartó vita végére tehetünk hamarosan pontot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ugh #13
  Attenborough filmek is fraktalis allatoknak emlitik.
  A felepitesuk is full a fraktalokra hajaz.
 • Sydra #12
  ez vagy a történelem legbénább állatnévválasztása vagy egy ultimate trollkodás ... nem csoda, hogy a kommentek le vannak tiltva a videónál :D
 • dyra #11
  Az élet nem tudjuk mennyi idős. A legrégebbi földközetekben már ott van a nyoma. Viszont nincs minták 4,5 milliárd évről. Ha már ennyire hamar jelen volt akkor esélyes, hogy nem itt alakult ki.
 • Irasidus #10
  Igazad van, én is láttam, de nem tudok javítani rajta már. Ez van, így marad az utókorra. Remélem most jól írtam mindent... :) Kösz, és pipa!
 • coyote55 #9
  Nem akarok nyelvtannáci lenni, de az Álszövetes egy "l". A többit most hagyjuk (tRollkorall és egyebek :) )
  A gondolatmenet egyébként szerintem hibátlan
  Utoljára szerkesztette: coyote55, 2018.10.03. 18:39:24
 • Irasidus #8
  Radiális szimmetriájú állatokra gondolt, csak nem tudja a biológiai szakszavakat. Amiről itt a vita folyik, az a Valód szövetes állatok, és az Állszövetes állatok közti különbség. A Valódi szövetes állatok között ez a legősibb megtalált forma, az Állszövetes állatok közül, medúza, szivacsok, korongállatkákat, stb. - vannak régebbi fosszíliák is. (Egyébként valószínűleg, a tengeri trollkoralokra gondolt...)


  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2018.10.03. 18:01:34
 • WoodrowWilson #7
  Szerintem meg az alatta megszólaló állított faszságot, és neki van igaza.

  Amúgy mi a here az a fraktális állat?
 • ugh #6
  Szerintem meg pont faszsag amit allitassz es igaza van az alattad megszolalonak.
 • ugh #5
  Igen.
  Fraktalis allatok mar 2 milliard eve is leteztek.
  Az ivaros szaporodas ami megjelent cirka 5-600 millio eve.
  Utoljára szerkesztette: ugh, 2018.10.03. 11:41:35
 • gosub #4
  Csak részben ide tartozó, hogy az elmúlt fél milliárd évben kb hány faj élt a Földön? 5-10-50-100millió? Jelenleg mekkorára becsülik a most élő fajok számát?