Berta Sándor

Megérthető az állatok testbeszéde

Az állatok érzelmeinek megértésében áttörést hozhat egy új program megalkotása.

Dr. Steve North, a Nottinghami Egyetem Vegyes Valóság Laboratóriumának munkatársa; dr. Mandy Roshier anatómiai szakértő; dr. Carol Hall, a Nottingham Trent Egyetem kutatója és dr. Clara Mancini tudós közösen fejlesztették ki a Horse Automated Behaviour Identification Tool (HABIT) nevű megoldást. A HABIT lehetővé teszi egyrészt az állatok gondolatainak, másrészt érzelmeinek és testbeszédének a precíz elemzését, majd emberi nyelvre való lefordítását.

Clara Mancini elmondta, hogy eljutottunk egy olyan pontra, ahol a technológia már annyira elterjedtnek számít a társadalomban, hogy az állatok is ki vannak téve a hatásainak. Ennek ellenére még mindig nagyon az elején tartunk annak a folyamatnak, amelynek keretében olyan technikát alkothatunk meg, amely biztosíthatja az állatokkal, mint felhasználókkal való kommunikációt.

A projektben többek között az állatok viselkedését kutató tudósok, informatikusok és más szakemberek közösen fejlesztették ki az új szoftvert, amely nem csupán felismeri az egyes állatok viselkedését, de az emberek számára le is fordítja azt. A rendszert jelenleg lovak bevonásával tesztelik, az eszköz a folyamat során a négylábúak testbeszédére összpontosít. A jellemzőket egy adatbázisban gyűjtötték össze és részletesen feljegyezték. Lehetővé vált az is, hogy bizonyos viselkedési mintákat tároljanak el, valamint azokat összekössék az adott viselkedést kiváltó okokkal. A szoftver az elvégzett elemzések után megmutatja a felhasználóknak, hogy mik az egyes viselkedések jellemzői és ezeknek mi a jelentőségük. A számítógép az embernél pontosabban tudja elemezni az állatok viselkedését, továbbá azt hozzátársíthatja a különböző diagnózisokhoz is.

A HABIT számos terület alkalmazható, például mezőgazdasági üzemekben, állatkertekben, de az állattulajdonosoknak és az állatorvosoknak is hasznos lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #4
    "Dr. Steve North, a Nottinghami Egyetem Vegyes Valóság Laboratóriumának munkatársa"

    Brit tudosok..egyeb kerdes? :D (mondjuk most beutott a szoporoller, mivel a K&F-re UK tobb penzt kapott, mint ami "jart" volna es ez most veszelyben van a brexit miatt...Egek, a vegen nem lesznek "brit tudosok" hirek?:S:D)
  • NEXUS6 #3
    Akinek számítógép kell egy állat érzelmeinek megfejtésére az ne menjen állatok közelébe.

    Nem tudom, nekem volt kutyám, macskám, halam, akármim, előbb éreztem meg, hogy mire gondol, minthogy a tudatosítottam volna ennek testi jeleit.

    Az embernek nincs farka (50%-uknak biztos nincs), füle, szőre, de azok a jelek, amivel az emberek is testbeszélnek az állatoknál is nagyon hasonlók (hang, mimika, szem mozgás, testtartás).
  • Ender Wiggin #2
    Ebből az idomárok profitálhatnak maximum...
  • Archenemy #1
    "Megérthető az állatok testbeszéde"
    De sztem aki eddig ezzel foglalkozott, eddig is megértette. Pl. kutya ha vicsorog, akkor mérges, ha csóválja a farkát, akkor boldog, ha behúzza a farkát, akkor fél. Nyilván ennek ezer árnyalata van, egy kutyás megmondhatja, de annyira azért nem bonyi ez.

    Meg ugye más állatoknál mást jelentenek az egyes kifejezések, pl. macskánál a farokcsóválásból is többféle van (és egyik sem feltétlen a boldogság), a szembe nézés is mást jelent, stb.

    De tényleg nem értem, minek ehhez szoftver, max. ha egy laikus akarja eldönteni, hogy mikor a majom "vigyorog" (alsó fogsorát mutatja), akkor mit gondol (dühös).

    De mindegy amúgy, remélhetőleg majd felhasználhatóak lesznek ezek az eredmények valahol.