Ötvös Tibor

Kihalás fenyegeti a kígyókat

Az Ophidiomyces ophidiodiicola gomba okozta fertőzés miatt kihalás fenyegeti a világ összes kígyóját.

A kígyó, mint motívum szinte végigkíséri az emberiség történetét. A Paradicsomból is miatta űzetett ki az ember, de a legtöbb vallásban is komoly tisztelet övezi e teremtményeket. Idővel az ember megértette a viselkedésüket és manapság már kimondott divat lett a tartásuk. Ám egy fertőzésnek köszönhetően elképzelhető, hogy a világ összes kígyófaja belátható időn belül kihal. A Science Advances oldalain megjelent tanulmány szerint ugyanis az Ophidiomyces ophidiodiicola gomba által okozott fertőzés minden fajt érint, nincs egyetlen kivétel sem. Mindegy, milyen körülmények között él, milyen a genetikája vagy éppen milyen fizikai jellemzőkkel bír.

Először egy seb jelenik meg az állat bőrén, majd pár nap múlva már az egész testét beborítják. Majd mintegy védekezésként beindul a vedlési folyamat, de ez csak nagyon kis százalékban segít az állaton. Először is, mivel többet kell a napon töltenie a vedlési folyamat miatt, így nagyobb veszélynek van kitéve. Másodszor pedig az Amerikai Természettörténeti Múzeum tanulmánya szerint a többség nem éli túl a vedlési folyamatot. A beszámolók szerint a tengerentúlon 23 fajnál fedeztek fel fertőzött egyedeket és a keleti parton már százalékokban mérhető az egyedszám csökkenése.A legnagyobb probléma azonban, hogy a fertőzés már átterjedt Európába is és még mindig nem tudják a tudósok, miként is terjed a betegség. A legvalószínűbb, hogy érintkezéssel adják át egymásnak az állatok, ám az is elképzelhető, hogy a gyakran látogatott helyek is megfertőződtek és ott szedik fel a még egészséges egyedek a betegséget. Mindenesetre a kígyók kipusztulása előre be nem látható következményekkel járna, hiszen egy egészen fontos szereplő esik ki a táplálékláncból és nélküle biztosan sok károkozó szaporodna el - főleg Ázsia és Ausztrália területén.

A kutatók most a kormányhoz fordulnak, hogy változtassanak a törvényeken és tegyék lehetővé a vadonban élő fertőzött egyedek izolálását és vizsgálatát, mert jelen pillanatban ez tűnik az egyetlen megoldásnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #14
  Amikor a biodiverzitás drasztikusan csökken, az ökológiai katasztrófa már önmagában is, ezenfelül indukálhat újabbakat.
  Az önző ember számára természetesen a lényeg, hogy az emberiségnek okoz-e kárt az adott változás. A hirtelen változások mindig kárt okoznak.
 • dregnarr1 #13
  Idővel a tápláléklánc minden szintje alkalmazkodik majd a kezdeti hiányhoz/túlzsúfoltsághoz, és ugyanúgy megpróbál egyensúlyba kerülni, így nem sokáig lesz egy láncszem kiesése után elárasztás.
  Utoljára szerkesztette: dregnarr1, 2017.12.27. 15:26:24
 • stremix #12
  Kígyók nélkül a patkányok (na meg egyéb rágcsálók, madarak...) pillanatok alatt túlszaporodnak. Ha bekövetkezik, akkor nem csak felzabálnak mindent, de brutál járványok is jönnek.
 • Tetsuo #11
  Ezt senki nem vitatta. ;-) A cikk arról szól, hogy ez nem olyan jó dolog.
 • zola2000 #10
  like
 • gosub #9
  Ilyen az evolúció. Drasztikus, hirtelen kihalás és új fajok jelennek meg.
 • wraithLord #8
  Egy gombától nem hal ki egy egész hüllő alrend. Legrosszabb esetben az amúgy is veszélyeztetett fajoknak ez adja meg a kegyelemdöfést.
 • thomasbear #7
  zoee általában vad és vicsorgó, erősen ki kell kötözni, nem úgy, mint zombea, aki érzékien húscafatos és szelidebb példány.
 • thomasbear #6
  A következő lehetne az ember. Kivéve engem, én lennék a világ egyetlen immunis személye, mindenki más zombivá változna. Aztán elkapnék pár 18 alatti zombi lányt, éjjelenként vadásznék rájuk, sötét pincében kísérleteznék velük nappal, a gyógymódot szexuális úton lehetne átadni. Nevük is lenne, zoee és zombea.
 • globint #5
  Mondjuk a rovarok a beporzásban nagyon fontosak, és sajna már alig vannak, talán a rovarirtó szerek egyre durvább használata miatt......