Gyurkity Péter

Az állatokat is figyelik majd az ISS-ről

Az állatok vándorlásától a konténerek mozgásáig minden követhető lesz.

Az International Cooperation for Animal Research Using Space (ICARUS) névre keresztelt kezdeményezés révén hamarosan elérhetővé válik a különböző tárgyak, valamint az állat- és növényvilág űrből történő megfigyelése. Erről tartottak ismertetőt a napokban az illetékesek, ebből pedig fényt derült a program bizonyos részleteire.

A csoport által kifejlesztett eszköz jövőre, egészen pontosan 2017 júniusában jut majd el a Nemzetközi Űrállomásra, ahol az orosz modul részeként dolgozik majd. Ez lehetővé teszi a regisztrált tagok számára, hogy az erre kijelölt tárgyakat és élőlényeket figyelemmel kísérjék az űrből, ami számos esetben leegyszerűsítheti a kutatási és monitorozási feladatokat. Itt felmerül az állatok vándorlási útvonalának pontos felvázolása, a kényes, netán illegális árut (így például dinoszaurusz csontokat) szállító konténerek mozgása, de akár az erdők és az egyes fák növekedésének figyelemmel kísérése is, amely a kutatók számára szintén elsődleges fontosságú lehet.


Ehhez természetesen szükség lesz a követést biztosító apró címkék (implantátumok) széleskörű alkalmazása, ezért már jelenleg is folyik ezek árusítása, elsősorban a megfigyelési programokban érintett kutatók körében. A valóban apró, mindössze 1-2 grammot nyomó címkék szinte bármilyen élőlényre vagy tárgyra ráakaszthatók, ezek ára azonban nem éppen alacsony, hiszen a csoport az 550 és 775 dollár közötti tartományban gondolkodik, amelyet az adatközpont által megszabott díj egészít ki.

Amint a modul működésbe lép az ISS-en, egyszerre több program profitál majd a pontosabb megfigyelésből, itt nyilván bőven lesz miről beszámolni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!