Gyurkity Péter

Felmondhatja az USA a párizsi klímaegyezményt

Erre utalnak bizonyos kijelentések, bár a következményeket illetően megoszlanak a vélemények.

2015 végén nagy fanfárral számolt be a sajtó az újabb klímaegyezmény megkötéséről, amely a szakemberek által még elfogadhatónak tartott 2 Celsius-fokos emelkedés betartásához járulna hozzá. Ez ugyan önmagában nem elegendő (még akkor sem, ha minden ország önkéntes alapon betartja az általa vállaltakat), most azonban ismét az Egyesült Államok részéről jelentkezik ellenállás.

Az elnökválasztási kampány során már sejthettük, hogy Donald Trump győzelme esetén alapvető változások mehetnek végbe az USA által követett politikában, az utóbbi hetekben pedig ez igazolódott vissza, hiszen az új elnök valóban eltörölt néhány korábbi intézkedést – többek között a gáz- és olajtermelő cégek erőfeszítéseit korlátozó szigorú szabályozásokat. Most az EPA új vezetője tett olyan kijelentéseket, miszerint a párizsi megállapodás részletei hátrányosak az USA-ra nézve, ezért mindenképpen felül kell majd vizsgálni azokat. Az illetékeseket elsősorban az zavarja, hogy a felemelkedőben lévő ázsiai óriásokat 2030-ig nem köti semmi.

Bár időközben olyan véleményeket is hallani, miszerint a minisztérium adminisztrációja leginkább Trump ellen dolgozik, hátráltatva a készülőben lévő intézkedések véglegesítését és azok hatályba lépését, a kijelentések alapján arra gondolhatunk, hogy itt valóban sor kerül majd néhány komoly változtatásra. A Kína és India esetében alkalmazott, előbb említett speciális kitétel azt jelenti, hogy az USA-nak már most meg kell felelnie az egyezmény előírásainak, miközben az első helyre törekvő Kína és a mögötte szintén felemelkedőben lévő másik óriás egy teljes évtizedet kap (igaz, a 2030-as kötelezettség betartásához már most meg kell tenniük bizonyos lépéseket).

Sok múlhat azon is, hogy az elnök lánya, Ivanka Trump mekkora befolyást gyakorol majd a döntéshozói folyamatra, ő korábban állítólag a szíriai bombázás esetében is nagy hatással volt, itt azonban még a tanácsadókat is meg kell először hallgatni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • esztyopa #4
  ...az unokáink meg...dögöljenek meg - /ha nem tudnak segíteni Magukon/
 • NEXUS6 #3
  Hát a fejlődés pedig úgy néz ki, hogy elég nehéz egyből a rizsföldről átmenni a Mekdonalcba, kultúrálisan és gazdaságilag is. Ennek a hátterét fel kell építeni, a két országot tekintve jelenleg olyan 1,8 Mrd ember számára.

  És az emberek halálát a gyorsított ipari fejlődés hatására bekövetkező környezet-szennyezés faktorok közül nem a CO2 okozza milliószámra, szal nekik nem a klímaváltozás a legnagyobb gondjuk. Másrészt ha nem lenne ilyen fajta fejlődés, akkor meg ugyan így milliók halnának mondjuk éhen, meg olyan betegségek miatt, amit a rossz körülmények okoznak. Az, hogy a Világ két legnépesebb országa megkockáztatja a klímaváltozás erősödést azért jelzi az ő prioritási sorrendjüket, aminek valszeg a végén van csak a klímaváltozásos szempont.
  1. Szegénység/elmaradottság felszámolása.
  2. Közvetlen környezeti károk felszámolása, amit az eröltetett fejlesztés okoz.
  3. Hosszútávú klíma szempotok.

  Ha azt nézzük, hogy ezek a dolgok hány ember életét érintik/fenyegetik közvetlenül, akkor az első tényező 100 milliók életét rövidíti/érinti most is, a második 10 milliókét, a harmadik max néhány millióét valamikor évtizedek múlva.
 • Kara kán #2
  Annyira azért nem, de elég... hebrencs politikát folytat Donald bácsi.
  Nincs világos irányvonal, ment a nagyotmondás a kampány alatt, most meg itt állunk üres kezekkel, és ide-oda kapkodunk. Lásd: a szíriai bombázás.
  Elég kár, hogy ide jutott az USA. A Clinton-féle „demokratákat” én - ha amerikai szavazó lennék - a hátam közepére sem kívánnám, de a buta konzervatívok sem kívánnivalók. Intelligens (IQ>130) vezetőkre lenne szükség, nem szónokló paprikajancsikra vagy sunyi korruptakra (akár bal, akár jobb, akár libsi, akár elvtelen oldalon), és ez érvényes Európára is.
  Ami a klímaegyezményt illeti: abban viszont egyet tudok érteni Donald bácsival, hogy mire fel kapjon Kína és India 10 éves türelmi időt? Úgy akarnak felzárkózni, hogy nem tanulnak semmit a Nyugat hibáiból, ugyanazokat a „bűnöket” el akarják követni? Ez nem okés!
 • tom_pika #1
  Azt akarják elhitetni velem, hogy Ivanka kezében a világ sorsa?
  Hát én nem hiszem...