Gyurkity Péter

Új űrteleszkópot fejleszt az ESA

A sorrendben harmadik bolygóvadász két másik után, 10 év múlva rajtolhat majd el.

Az exobolygók kutatása kapcsán mostanában inkább a NASA fejlesztéseiről írunk, hiszen itt a Kepler hamarosan esedékes búcsúzása mellett a TESS jövő hónapra tervezett fellövése, majd pedig a James Webb jövőre induló küldetése számít fontos fejleménynek. Az európai ügynökség is készül azonban új fejlesztésekkel, mégpedig egyszerre hárommal.

Az ESA a napokban jelentette be, hogy 2028-ban indul majd útnak az Atmospheric Remote‐sensing Infrared Exoplanet Large‐survey (ARIEL), amely 10 éven belül a harmadik ilyen próbálkozás lenne. A fő cél exobolygók százainak vizsgálata, hogy a légkör és a csillag összetétele közötti esetleges összefüggéseket kutassák, minél több vizsgálati alany bevonásával. Ez számít ugyanis a következő logikus lépésnek, hogy még jobban megértsük ezen bolygók keletkezését és lassú evolúcióját, ami egyben a Föld kapcsán is további részletekre világíthat rá. Az ESA nem most először próbálkozik ilyen eszközzel, hiszen a COROT annak idején, 2007 és 2012 között dolgozott, több értékes felfedezést mutatva fel, de az indulásig hátralévő időben is két másik fejlesztés állhat szolgálatba.

A Characterizing Exoplanets Satellite (CHEOPS) még az év vége előtt útnak indulhat, ez a jövőben azon példányok pontosabb átmérőjét mérné fel, amelyek tömegét már nagyjából ismerjük. Ennek révén megtudhatjuk, hogy az adott példány szilárd felülettel rendelkezik-e, avagy inkább gázóriásnak minősül. 2026-ra irányozzák elő a PLATO (Planetary Transits and Oscillations of Stars) névre keresztelt küldetést, amely már kifejezetten azon szilárd planétákat venné szemügyre, amelyek akár az életnek is otthont adhatnak, miközben a 2013-ban elindult Gaia-műhold szép lassan több mint 1 milliárd csillagot és akár több száz exobolygót helyezhet fel galaktikus térképünkre.

Az említett űrteleszkópok mindegyike a csillagja előtt áthaladó exobolygókra vadászik majd, az ARIEL azonban a csillaghoz közel elhelyezkedő példányokra koncentrálna, a Földtől 1,5 millió kilométeres távolságban, legalább 4 éven keresztül vizsgálódva. A víz, a metán, valamint a szén-dioxid mellett egzotikus összetevőket is szeretnének majd kimutatni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • overseer-7 #6
    Én is ezt gondolom amit ti.
    Sajnos.
  • molnibalage83 #5
    Szeret túlozni és az űrmeghódccsíráról álmozodni. Ennyi.
  • wraithLord #4
    Van jövője, max. nem ebben a mai formájában. De mint ahogy a történelem is mutatja, minden birodalomnak egyszer vége, így a jelenlegi "globális birodalomnak" is egyszer (talán a közeli jövőben) vége lesz. Szóval nincs új a nap alatt, amennyiben így is történik.
  • esztyopa #3
    "Véres volt az emberiség történelme? Majd nézd meg a jövőt."
    Az emberiségnek NINCS jövője !
    Hiába okosak az egyes emberek,a *tömeg* - ostoba !
    Semmi előrelátás,semmi megfontolás,semmi ésszerűség.Mint ha fogalmunk sem lenne,hogy minek mi lesz a következménye.
    Csoda,hogy eddig kihúztuk...
    A legpozitívabb forgatókönyv,hogy valami nagy balhé után megmaradunk egy maroknyian /a barlangban/
    Azután egy okos emberke feltalálja...a tüzet.
    És az egész kezdődik előlről...
  • gaszton421 #2
    Keesem de nem igazán találom hogy miről jutott eszedbe a hidegháborús űrverseny a bolygókutatásról, mert Kína és hidegháború az nincs benne. Amúgy van igazság abban amit mondasz, sok más esetben , (akár itt megjelent korábbi híreknél is) jogos lenne ennek felvetése, például úgy általában a hordozóeszközök piacán lezajló átrendeződés vagy a különálló GPS hálózatok és telekomunikációs hálózatok kapcsán, de pont az exobolygó kutatásnak nem nagyon van köze hozzá.
  • overseer-7 #1
    Most, hogy kína is beszállt az űrbuliba.. egyre érdekesebb dolgok fognak történni az űrkutatás területén.

    Kezd kirajzolódni egy óriási hidegháborús űrverseny lehetősége a két nagyhatalom között.

    Fegyverkezésre már így is elképesztő erőforrásokat költenek.
    Az űrkutatás, űripar és a fegyver ipar.. politikai értelemben rokonszakmák, nagyon hasonló tulajdonságai vannak ennek a két területnek, politikai értelemben.

    Első sorban erőfitogtatás és a katonai konfliktus elkerülésére szolgál, mint elrettentő eszköz. Az űripar és a fegyveripar is.

    Politikailag nem azért gyártunk tankokat, hogy mert ilyen őrülten vágyjuk a gyilkolászást és a pusztítást.
    Félelmünkben teszünk így, egy jobb, konfliktus mentes jövő érdekében.
    Paradox módon ez okozza leginkább, hogy hosszútávon bizonytalanná és pokollá tesszük fajunk életét.

    Ha MA tankot gyártok, HOLNAP biztonságban vagyok.
    Holnapután viszont valaki más épít tankot, mert fél az én tankomtól.
    Erre válaszolnom kell, mert csökkent a hosszútávú jövőm biztonsága.
    Beindul egy ördögi kör.

    A történelem teli van fegyverkezési versenyekkel a nagyhatalmak között.
    Egyiptom feltalálja a harci szekeret és ezzel legyőzi a hettitákat.
    Nagy Sándor korában feltalálják a több soros lándzsa falanx harci teknikát.. 10 m es lándzsákkal, és minden területen tarolnak, az akkori fél világot elfoglalják.
    Rómaiak szintén újítottak.
    Most az atombombánál tartunk, és még nem ért véget a történelem.

    Véres volt az emberiség történelme? Majd nézd meg a jövőt.