Gyurkity Péter

Fekete lyukakat vizsgálna az új kínai teleszkóp

A most fellőtt új eszköz a neutroncsillagokat és gamma-kitöréseket is megfigyelne.

Az állami hírügynökség számolt be arról, hogy az első kínai csillagászati műhold már úton van a számára kijelölt pozíció felé, a sikeres fellövést követően pedig a teleszkóp hamarosan munkába állhat. Fontos célokat tűztek itt ki az illetékesek, az eredményeket a teljes csillagásztársadalom izgatottan várja.

A beszámoló szerint a Hard X-ray Modulation Telescope (HXMT) névre keresztelt, sokszor azonban csak az „Insight” néven emlegetett műhold gond nélkül rajtolt el a Hosszú Menetelés 4B típusú rakéta segítségével. A Góbi-sivatagban végrehajtott fellövés azt jelenti, hogy az értékes eszköz hamarosan pályára állhat, itt pedig 550 kilométeres magasságban figyeli majd azon távoli események által generált röntgensugarakat, amelyeket a felszínről nem tudnánk regisztrálni és megvizsgálni – ehhez ugyanis a légkör szűrőhatása miatt magasba emelkedő ballonokat vagy űrteleszkópokat kell igénybe vennünk. Négy éven keresztül zajlik majd a megfigyelés, ezt pedig egy még újabb teleszkóp követi majd.

Ahogy említettük, a HXMT fekete lyukakat, gamma-kitöréseket és pulzárokat figyel majd, a remények szerint pedig több ezer új forrást rögzítenek a munka során. A csillagászközösség máris üdvözölte a fellövést, amit többek között azzal magyaráznak, hogy ezen jelenségek, valamint a mögöttük álló folyamatok még részletes felderítésre várnak, itt sok még az ismeretlen részlet. A kínai fél számára egyébként gondot jelent, hogy az ötéves tervek egy-egy meghatározott összeget irányoznak elő az adott időszakra, aminek eredményeként egyszerre több projektet kell elrajtoltatni és részleteiben kidolgozni egy jóval rövidebb periódus, nagyjából másfél év alatt, ez pedig visszaveti a hatékonyságot – itt többször elhangzott már, hogy jobban járnának a rövidebb időközönként kiutalt összegekkel, amelyek specifikusan egy-egy projektet érintenek, de változás egyelőre nem történt ezen a téren.

Az érintettek mindenesetre örülhetnek annak, hogy az újabb ötéves terv keretében is megkapják a támogatást, itt további négy küldetésre kerül majd sor 2020 és 2022 között. Ezek között szerepel majd a HXMT utódja is, amely többek között a mostani küldetés eredményeire építene.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!