Gyurkity Péter

Megmutatta magát a James Webb űrteleszkóp 


A Hubble űrteleszkópot leváltani hivatott James Webb összeszerelését és annak aktuális állapotát folyamatosan figyelemmel kísérhetjük, hiszen a NASA Goddard központjában felszerelt webkamerák mindenkinek bepillantást biztosítanak a munkálatokba. A napokban a JW megmutatta magát, a tesztek előtt ugyanis az elkészült tükör a kamerák felé fordult.

A 18 különböző szegmensből álló, többek között berillium felhasználásával elkészült, 6,4 méter széles ultrakönnyű szerkezet teljes valóságában pózolt a webkamerák előtt, a Twitteren közölt rövid videóban pedig még az épület belsejét is némileg megmutató tükröződést is szemügyre vehetjük. A NASA emberei joggal büszkék az elkészült szerkezetre, amelynek 18 szegmensét korábban egyenként tesztelték le, most azonban a Johnson Űrközpontba szállítják majd át azt, hogy immár összeszerelt állapotban vessék alá a különböző kísérleteknek, amelyek során arra igyekeznek majd választ kapni, hogy a fellövés alatt jelentkező komoly vibráció után, valamint az abszolút nullához (−273.15 Celsius-fok) közeli tartományban sem lesz probléma az üzemeléssel.


Erre az év végén kerítenek majd sort, addig az interferométeres tesztet még az átszállítás előtt is elvégeznék, hogy ezután ezt a Johnson Űrközpontban is megismételjék. Ennek köszönhetően az űrteleszkóp hamarosan ismét megfordul, hogy az erre kijelölt műszer felé nézzen, bár a webkamerákat követő felhasználók ebből még sokat látnak, hiszen itt egy meglehetősen lassú, vontatott folyamatról van szó. A NASA legutóbbi, még a nyár folyamán közölt helyzetjelentése szerint a program nem szenved majd késedelmet, továbbra is elérhetőnek tartják a 2018 októberi rajtot, ehhez azonban az kell, hogy a tesztek alatt se forduljon elő semmilyen probléma.

A tesztek után a Northrop Grumman cég csapata veszi át a stafétabotot, ők a kinyitható napvédő ernyőt, valamint rendszerintegrációs feladatokat végzik majd el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jkedzs #4
    EPIC!!
  • tom_pika #3
    izgalmas... csak ne legyen galiba a fellövésnél!