Gyurkity Péter

2019-re csúszik a James Webb űrteleszkóp startja

Az integrációs feladatok és a tesztelés miatt halasztják el a rajtot mintegy 6 hónappal.

Bár arról már 2016 második felében olvashattunk, hogy gyakorlatilag elkészült a NASA következő generációs űrteleszkópja, ennek összeállítása, illetve a részletes tesztelés a tervezettnél hosszabb időt vesz igénybe, így minden bizonnyal semmi nem lesz a 2018-as indulásból. A start ehelyett csak 2019 első felében kerül majd sorra.

Az amerikai ügynökség hivatalos közleményben számolt be a várható csúszásról, rögtön leszögezve, hogy nem a rendkívül értékes (és a remények szerint legalább ennyire hasznos) eszköz építése során akadtak problémák, és nem is annak alkatrészeivel vannak gondok. Itt mindössze arról van szó, hogy a korábbi tapasztalatok alapján hosszabbra nyújtják a tesztelési fázist, a vibrációs teszteket például hoszabb időtartamúra alakítják át, hogy meggyőződjenek a konstrukció életképességéről, de azért megemlítik, hogy az egyes komponensek integrációja sem éppen könnyű feladat, ezért tehát ez is a kelleténél több időt vesz igénybe.

Szerencsére a NASA-nak már külön megállapodása van az Európai Űrügynökséggel arról, hogy egy nagyjából 1 évre kiterjedő időszakot határozzanak meg a fellövésre. Az amerikai illetékesek igyekeztek pontosan felmérni a hátralévő feladatok időigényét, az integrált komponensek teljesítményét, valamint a környezeti hatásokat tanulmányozó tesztek eddig eredményeit, így jutottak arra a következtetésre, hogy inkább 2019 márciusa és júliusa között kellene sort keríteni a fellövésre. A mostani halasztás nem lenne befolyással a tervezett megfigyelésekre, ezekre mind időben, a tervezett módon tudnának sort keríteni – természetesen csak akkor, ha valóban nem nyújták már tovább a rajtot.

A James Webb az üzembe helyezést követően a legerősebb űrteleszkóp lesz, amivel az Univerzum távoli részeit figyelhetjük majd meg minden korábbinál részletesebb módon, jobb betekintést nyerve annak korai időszakába.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sequoyah #12
  Azert tesztelik ennyit, mert draga, es azert ilyen draga, mert sokat tesztelik. Beleestek egy ordogi korbe.
  Persze maga a technika se olcso...

  Mindenesetre amennyit ez all a tesztpadon, annyi ido alatt a kocsim elavul, elrohad es ujat kell venni:)
 • duke #11
  "2019-re csúszik a James Webb űrteleszkóp startja ""
  Tudtam, tudtam, megmondtam, hogy ugyse fog mukodni.
 • Kara kán #10
  Ún. német alapossággal kell dolgozni: 3-szor mérsz, és egyszer megcsinálod, nem fordítva.
 • gaszton421 #9
  Pedig tényleg igaz, pontosan ez az oka, eddig több mint 8 milliárdot költöttek rá, borzasztó malőr lenne ha a végén valami piti ügy miatt olyan problémába ütköznének mint a Hubble esetében. Itt nehéz lenne utólag kijavítani.
 • Kissssss0 #8
  "Azért halasztják, mert csak egy dobásuk van"

  nem mondod... tyű de egy észkombájn vagy!
 • IMYke2.0.0.0 #7
  Amióta bejelentették a távcsövet, azóta várok rá...

  Kb. ezóta hergelődöm.
 • molnibalage83 #6
  Egyetértek.
 • SanMaster #5
  Sok kárörvendő barom! Azért halasztják, mert csak egy dobásuk van, remélem minél előbb fellövik.
 • Kissssss0 #4
  szerintem lesz ebből még 2022-es fellövés is...
 • Kara kán #3
  Nem a faszba?