Gyurkity Péter

Búcsúzik a Kepler-űrteleszkóp

Néhány hónapon belül elfogy az üzemanyag, így jön a küldetés vége.

A Kepler, amelynek révén februárban további 100 exobolygó létezését erősítették meg, pályafutása vége felé jár. A NASA szakemberei szerint néhány hónapon belül kifogyhat az üzemanyag, így utoljára fordítják majd az eszközt a Föld felé, hogy visszaküldjék a frissen rögzített adatokat.

Az ügynökség hivatalos közleményben számolt be arról, hogy mindössze becsléseik vannak a tőlünk mintegy 150 millió kilométeres távolságra lévő távcső üzemanyagának mennyiségéről, ezért tovább figyelik a fontos mutatókat (a tartályban uralkodó nyomás, valamint a kommunikációhoz szükséges pozíciómódosítás sebessége), hiszen garantálni szeretnék, hogy egy utolsó alkalommal is megfelelő módon vissza tudják majd küldeni az adatokat, mielőtt végleg el kell búcsúznunk az értékes eszköztől. Mivel utántöltésre nincs lehetőség, a tudományos megfigyelést folytatják, itt a remények szerint további fontos eredményeket kapunk majd, még a komolyabb figyelmeztető jelek befutása előtt.

A Kepler korábban több problémába futott bele, itt a reakciós kerekek meghibásodása miatt 2013-ban maga a küldetés is veszélybe került. A K2-küldetés keretein belül folytatódott a munka, így ezt követően sem volt hiány a további exobolygókból. A szakemberek a K2 indulásakor még úgy becsülték, hogy további 10 kampányra lesz elegendő idő és üzemanyag, az űrtávcső azonban a napokban sorrendben 17-ik ilyen megfigyelési kampányát kezdte meg, ami óriási eredmény – és egyben reményt ad arra, hogy az üzemanyaggal kapcsolatban is hasonlóan konzervatív becslésekkel rendelkezünk, amelyeket az élet cáfold majd meg.

A Kepler elbúcsúzásával természetesen nem állnak le a megfigyelések, hiszen a TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) április 16-án indul majd útnak, hogy az égbolt nagy részét monitorozza, a hozzánk közelebb eső, 300 fényéven belüli csillagok fényéből következtessen az ottani esetleges bolygók jelenlétére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Irasidus #7
    Kit érdekel? Ez csillagászat!
  • fonak #6
    Jelenleg nem, de pár évszázad távlatában ki mernéd zárni? Persze az utas nem ember lesz, hanem csak robotszondák lennének, addigra már lehet hogy ma elképzelhetetlen képességű MI-vel. Persze lehet addigra már nem is lesz mai értelemben vett emberiség, hanem egy transzhumán civilizáció lesz.
  • VolJin #5
    Nem elérhető számunkra technológiailag a többi csillag!
  • Sequoyah #4
    Egyetertek, a jovoben szukseg van egyreszt a foldmeretu kozetbolygokra erzekenyebb teleszkopokra, es tovabbmenve olyanokra, amik effektiven tudjak elemezni azok legkoret. Par evtizeden belul mar pontosan kellene ismernunk a kornyekunkon levo, elheto legkorrel rendelkezo bolygokat, amikbe mar erdemes lenne penzt fektetni, hogy valamikor a jovoben meglatogassunk. Sot, elviekben az elet alapveto jelei is kimutathatoak.
    Technologiailag minden eselyunk megvan a fentiekre, es szerintem igencsak megvaltoztatna az urkutatas fekveset, ha lenne vegre egy konkret cel.
  • gaszton421 #3
    Leginkább az volt a cél hogy minél több ilyen bolygórendszert és ha lehet minél tbb kissebb kőzetbolygóval, a klssszikus gravitációs Doppler módszer erősen túl reprezentálta az óriás jupiter szerű bolygókat, a fotometriai módszer viszont bizonyíthatta hogy a kis közetbolygók aránya jóval nagyobb, tehát a földszerő bolygók nem anomáliák, van belőlük jócskán. Ezt a feladatot tényleg teljesítette. Lesznek rövidesen újabb bolygókereső szondák és folytatódhat a hajsza....
  • molnibalage83 #2
    A Kepler igazolta azt a hipotéztis, hogy gyakori az, hogy egy csillag(rendszernek) vannak bolygói. Ez volt a cél tudtommal és nem több. Ezt sikeresen teljesítette, de ezután más prioritások lesznek szerintem, további Naprendszer szondák.

    A mennyisége összehasonlításod rossz, mert az összes műhold vs. egy specifikus kutatóműhold arányát nézed a kutató holdak arányhoz képest...
  • overseer-7 #1
    Több Keplerhez hasonló távcsőre lenne szükség az űrben.
    Több ezer féle eszköz kering fent, de bolygóvadász csövekből nagyon kevés van.