Gyurkity Péter

1,1 milliárd csillag az ESA galaktikus térképén

Az Európai Űrügynökség szondája szorgalmasan katalogizálja a távoli csillagokat.

Az Európai Űrügynökség közzétette az eddigi legnagyobb és legrészletesebb galaktikus térképet, amely immár több mint 1,1 milliárd csillagot tartalmaz. A Gaia névre keresztelt műhold segítségével egy még nagyobb változaton dolgoznak, az eddig összegyűjtött adatok révén azonban már most rekordot döntöttek.

A cél az eddigi legnagyobb háromdimenziós térkép megalkotása, amely a Tejútrendszert mutatná meg nekünk soha nem látott részletességgel. A közlemény megjelenéséig összesen 1142 millió csillag pontos pozícióját rögzítették a műhold segítségével, ezt pedig több mint kétmillió esetben a szóban forgó csillagok távolságának és azok mozgásának meghatározása egészíti ki. Az illetékesek szerint már most meghaladtunk minden korábbi eredményt, ez azonban csak egy újabb állomást jelent a hosszú munkában, először nyújtva némi bepillantást az órási adathalmazba, amely teljesen átalakítja majd a csillagok elhelyezkedéséről és azok csoportosulásairól alkotott jelenlegi képünket.


A Gaia csaknem három évvel ezelőtt startolt el, a hivatalos bejelentés a küldetés ezredik napján jelent meg a világhálón. A tudományos munka 2014 júliusában indult meg, a most közzétett első kiadás a 2015 szeptemberéig tartó 14 hónapos fázis eredményeit összegzi. Az eredménnyel természetesen nagyon elégedettek az ESA háza táján, annál is inkább, mert a műhold továbbra is tökéletesen üzemel, itt egymilliárd fontos adat után sem találtak semmilyen problémát. A nyers adatokat a felszínen egy páneurópai összefogás révén, mintegy 450 csillagász és szoftvermérnök bevonásával dolgozzák fel, ami egy évtizedes előzetes munka eredményeként vált valóra.

Nagyjából kétmillió csillag már a két évtizeddel ezelőtti Hipparcos-küldetés révén katalogizálva volt, így vált lehetségessé, hogy már az első év alatt meghatározzák azok pontos mozgását – a Hipparcos-katalógushoz képest egyébként a mostani változat kétszer pontosabb és hússzor több csillagot tartalmaz. Ha minden jól megy, akár egymilliárd csillag pontos távolságát és mozgását is felmérhetjük majd, amivel a Tejútrendszer nagyjából 1 százalékát térképeznénk fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Irasidus #2
    Utómunkával, a nyers képet még fel kell dolgozni, ekkor leszedik a zajt, beállítják a fehéregyensúlyt és még millió dolgot.
  • norbre #1
    biztos én nem értek valamit.. letöltöttem az ESA weboldaláról egy 80 megás png-t, a legnagyob felbontású képet, és azt látom hogy iszonyatosan zajos, hiányoznak részek.. ebből a képből hogy "térképeznek" és katalogizálnak?