Gyurkity Péter

Naptej-hó hullik egy exobolygón

Egy forró Jupiter légkörében nem várt folyamatokra bukkantak a csillagászok.

Részletes tanulmány jelent meg a The Astronomical Journal lapján egy exobolygóval, pontosabban annak légkörével kapcsolatban, amelyet az ilyenkor szokásos közlemény kísér. Ezekből kiderül, hogy igencsak érdekes példányról van szó, amely még a szakemberek számára is meglepetéssel szolgált.

A Kepler-13Ab névre keresztelt hatalmas gázóriásról van szó, amely nevének megfelelően még a Kepler űrtávcső révén, 2011-ben került be a katalógusba. A szakemberek most a Hubble révén is megfigyelték a tőlünk mintegy 1730 fényévre lévő, a forró Jupiterek kategóriájába sorolt exobolygót, amely mindig ugyanazon oldalát mutatja csillaga felé, és ráadásul rendkívül közel kering ahhoz (aminek köszönhetően az egyik legforróbb ismert bolygónak számít, hiszen a nappali oldalon akár 2760 Celsius-fokra is felmehet a hőmérséklet). Érdekes módon itt a légkör felsőbb rétegeiben némileg hűvösebb a klíma, mint az alsóbb rétegekben, ami egyáltalán nem jellemző az ilyen égitestekre. Erre valószínűleg az ottani időjárás a magyarázat, amit rögtön ki is fejtenek nekünk.

Az ehhez hasonló exobolygókon ugyanis a felső rétegekben felgyülemlő titán-dioxid elnyeli a beérkező napfényt, ezt az energiát pedig hő formájában sugározza ki. Ennek megfelelően a felsőbb rétegeknek kellene még forróbnak lenniük, itt viszont ez fordítva van, amire az lehet a megoldás, hogy az erős szelek az éjszakai oldara viszik át a titán-dioxidot, ahol ez kondenzálódik, vagyis felhők képződnek, és a Földön többek között a naptejekben használt összetevő hó formájában hullik a légkör alsóbb rétegeibe. Ebben persze az ottani gravitáció is szerepet játszik, vagyis nemcsak azt kell felmérni, hogy mekkora forróság uralkodik a légkörben, de azt is érdemes megfigyelni, hogy a gravitáció milyen befolyással van a folyamatokra.

Ezt a mechanizmust korábban nem figyelték meg az ehhez hasonló exobolygókon, a folyamat jobb megértése pedig egy nap akár a Földön lejátszódó trendek pontosabb leírásához és azok előrejelzéséhez vezethet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VolJin #4
    A titán dioxid a fehér festékek összetevője.
  • gaszton421 #3
    Nana! Ezt azért nem mondanám, az idióta cmek versenyében azért vannak igéretes indulók más portálokon is!
  • Cyberdog #2
    Legalább nem égünk le, mielőtt megsülnénk. :)
  • subotal #1
    Ilyen elcseszett, idióta címet is csak az SG-adhat!
    Szánalmas...