Gyurkity Péter

20 érdekes exobolygóra bukkantak

A Kepler segítségével azonban egy távoli csillag üstökösét is megtalálhatták.

A Kepler űrtávcső K2 névre keresztelt küldetésének fontosabb fejleményeiről időről-időre mi is beszámolunk, az elmúlt napokban pedig egyszerre két érdekes bejelentés is felbukkant a világhálón. Az egyikben további exobolygókra, a másikban pedig egy távoli üstökösre hívják fel a figyelmet.

A csillagászok által közzétett részletes tanulmány szerint újabb 20 exobolygóval bővült a meglévő katalógus, így a Kepler saját adatbázisában már összesen csaknem 4500 jelölt található, amelyek közül több mint 2300 létezését vissza is igazolták. Mi több, ezen új égitestek a lakhatóság szempontjából is érdekes példányoknak bizonyulnak, bár egyikük mindössze 18, egy másik pedig 395 nap alatt kerüli meg saját csillagát. Különösen ez utóbbi számít izgalmas „leletnek”, hiszen a bolygó a Föld méretének 97 százalékát teszi ki, a felszínén uralkodó klíma pedig az előzetes megfigyelések szerint a tundrai körülményekhez fogható, ami éppen elég meleg ahhoz, hogy akár folyékony víz is megmaradjon ott. A közeljövőben a Hubble űrtávcsővel figyelik majd meg ezen bolygókat, hogy még részletesebb adatokat kapjunk róluk.

Egy másik megfigyelés szerint egy, tőlünk mintegy 800 fényévre lévő csillag üstökösét találhatták meg, pontosabban annak létezésére következtettek a csillag fényének apró változásaiból. Ez az első alkalom, hogy egy ilyen kis objektum létezésére mutatnak rá ezzel a módszerrel, aminek jelentőségét jól jelzi, hogy a csillag felől beérkező fény alig egytized százalékát takarta ki az üstökös csóvája, azt is mindössze néhány pillanatig. Bár maga a megfigyelés a Kepler révén áll rendelkezésünkre, ennek kielemzése egy amatőr csillagászhoz fűződik, aki a Yale Egyetem által létrehozott Planet Hunters csoport tagjaként futott végig az adatokon, igyekezvén kiválogatni az érdekesebb példányokat.

A KIC 3542116 fényének apró változásából következtettek az üstökös áthaladására, ezt követően pedig további 3 alkalommal figyelték ezt meg, visszaigazolva az eredeti feltételezést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kara kán #1
    Örülünk, Vincent!