Gyurkity Péter

Víz van egy távoli Neptunusz-szerű bolygón

A kisebb méret és a vízgőz jelenléte fontos szempont a kutatók számára.

A napokban egy újabb érdekes tanulmány látott napvilágot a Science magazin oldalán, amely ezúttal betekintést enged egy távoli Neptunusz összetételébe és főbb jellemzőibe. A szakemberek igyekeznek ezen kisebb méretű exobolygókat megfigyelni, hiszen itt az eltérések mellett a kialakulás folyamatának feltérképezése is komoly mérföldkövet jelent.

A tőlünk mintegy 430 fényévre lévő HAT-P-26b több szempontból is izgalmas példány, ez az égitest ugyanis leginkább a Neptunuszhoz hasonlítható, azonban olyan közel kering saját csillagához, hogy egy év mindössze négy földi napig tart. Az élet számára nem éppen ideális környezetet találunk a bolygón, a felszíni hőmérséklet ugyanis eléri a 700 Celsius-fokot, a légköri nyomás pedig olyan óriási, hogy emiatt is szinte azonnal meghalnánk, amennyiben elérnénk a felszínt, mivel azonban a bolygó a mi szemszögünkből nézve éppen áthalad a csillag előtt, itt a teljes tömeg mintegy 30 százalékát kitevő sűrű légkör összetételét is közelebbről szemügyre vehetjük.

A különböző molekulák eltérő hullámhosszokon nyelik el a fényt, így sikerült kimutatni a vízgőz jelenlétét, amiből viszont megbecsülték a szén és az oxigén arányát. A nehezebb elemek aránya alacsonyabb a vártnál, ami arra utal, hogy a bolygó a Neptunusztól eltérő módon, a csillagához közel, netán a csillag életének egy jóval későbbi szakaszában alakulhatott ki, amikor a fagyos törmelék megritkult és már kevésbé érintette azt. A tény, hogy a nehezebb elemek aránya a Naphoz képest alig 4,8-szor magasabb (miközben a Jupiter és a Szaturnusz esetében 5- és 10-szeres, a méretében kisebb Neptunusznál és Uránusznál pedig 100-szoros az eltérés), arra utal, hogy az egyébként gyakran előforduló hasonló bolygók esetében is számos eltérést mutathatunk ki.

A csoport a jövőre fellövendő James Webb űrteleszkóppal is megfigyelné az exobolygót, kifejezetten a szén arányának felmérésére koncentrálva, amelyet további exobolygók légkörének részletes kutatása követ majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!