Gyurkity Péter

Légkört találtak egy exobolygón

A gázóriás azonban egy nagyon forró sztratoszférát vonultat fel.

Érdekes eredményről számolt be csillagászok egy csoportja, amely a NASA hivatalos oldalán is megjelent. Eszerint egy távoli exobolygó légkörrel rendelkezik, itt pedig először sikerült megbízható módon kimutatni a sztratoszféra jelenlétét.

A hivatalos közlemény szerint a kutatók a Hubble űrteleszkóp infravörös spektrográfját használták fel a bolygó megfigyeléséhez, ami óriási segítséget jelentett. Kiderült, hogy a tőlünk mintegy 880 fényévre elhelyezkedő csillag kísérője saját légkörrel rendelkezik, ebben fényesen izzó vízmolekulák találhatók, ez utóbbiak lenyomata pedig arra utal, hogy a légkör felső rétegeiben egyre magasabb a hőmérséklet, míg a troposzférában a magasság csökkenésével a hőmérséklet is mérséklődik. Meglehetősen kellemetlen körülményekről beszélhetünk, hiszen a felső rétegekben akár 2500 Celsius-fokot is elérheti a hőmérséklet.


A WASP-121b névre keresztelt bolygó egy úgynevezett „forró Jupiter”, amely éppen kétszer nagyobb méretes szomszédunknál. A hatalmas gázóriás nagyon közel kering csillagához, azt mindössze 1,3 nap alatt kerüli meg, ezért is figyelhették meg az említett extrém hőmérsékletet. A rövid pálya, valamint a tény, miszerint a bolygó a mi szemszögünkből pont áthalad a csillag előtt, nagyon megkönnyíti a megfigyelést, de itt a nagy méret is a segítségünkre van, hiszen a kutatók számára ez könnyebb feladatot jelent – mint ahogy az exobolygók megtalálásánál is egyszerűbb a hatalmas gázóriások detektálása. A most kapott eredményekkel visszaigazolták, hogy valóban ki tudjuk mutatni az exobolygók légkörét és azok bizonyos jellemzőit, vagyis szép lassan sorra kerülnek majd a kisebb, szilárd felszínnel rendelkező példányok is.

Korábban a forró Jupitereknél csak sejtettük a légkör jelenlétét, a mostani eredmény azonban az eddigi legmegbízhatóbb adatot jelenti. A jövőre útnak induló James Webb, valamint a következő évtizedben szolgálatba állítandó GMT, E-ELT és TMT újabb esélyt kínálnak majd az optimalizálásra és az eredmények javulására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!