Gyurkity Péter

Mindenre elég lenne a szélenergia

Ehhez azonban az óceánokon kellene erőműveket telepíteni, ami nem egyszerű feladat.

A megújuló energia területe igencsak népszerűnek számít manapság, sokan a meglévő és az új fejlesztésektől várják a klímaváltozás problémájának megoldását, bár ehhez nyilván idő és további komoly munka szükséges. Egy új tanulmány szerint a szélenergia egyedül is kielégíthetne minden igényt, ehhez azonban az óceánokon kellene méretes szélfarmokat üzemeltetni.

A Carnegie Institution for Science kutatói tettek közzé most egy új tanulmányt, amely szigorúan elméleti számításokat vesz alapul. Ebben leszögezik, hogy óriási potenciál van az úgynevezett offshore szélfarmokban, amelyek a szárazföldi társaiknál felmerülő több problémára is megoldást kínálnak. Itt egyrészt támaszkodhatnánk az óceánok feletti szelek jóval nagyobb erejére (amelynek révén nemcsak az atmoszféra alsó részéből, de a troposzférából is energiát meríthetnénk, avagy csenhetnénk el), másrészt pedig az általunk emelt épületek és egyéb struktúrák sem jelentenének akadályt, illetve korlátozó tényezőt, hiszen a felsőbb rétegekből lefelé mozgó áramlások megfelelő forrást jelentenének.

A szakemberek számításai szerint egy, az USA közép-nyugati részén felépülő, 2 millió négyzetkilométert lefedő óriási erőmű az amerikai és a kínai igényt is kielégítené, az óceán felszínén lebegő, 3 millió négyzetkilométerre kiterjedő monstrum azonban a teljes emberi civilizációnak elegendő energiát (18 terawattot) biztosítana. A problémát az jelenti, hogy itt nemcsak felépíteni, de védeni és karbantartani is kellene az erőműveket, márpedig az óceánokon uralkodó időjárási viszonyok (és a logisztikai problémák) ezt igencsak megnehezítenék – és akkor még nem beszéltünk a költségekről. A rendelkezésre álló modellek szerint ez ráadásul a klímában is komoly változást okozna, hiszen a sarkvidéken akár 13 Celsius-fokkal is csökkenhetne a hőmérséklet, beláthatatlan következményekkel járva.

Jelen pillanatban még a kísérleti fázisban járunk, hiszen például Skócia partjainál a Statoil nagyjából 100 méter mély vízre telepít egy 15 megawattos farmot. Ezek a turbinák 253 méter magasak, ebből 78 méter a vízfelszín alatti rész, ami nyilván a stabilitást szolgálja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #397
    Dehát azok happy enddel végződtek, nem? Vagy az a poresz verzió volt?
  • NEXUS6 #396
    Nemtom mit vitatkoztok, nyilvánvaló hogy a zatom veszélyes, benne van a Godzila filmekben is.
  • molnibalage83 #395
    Akkor meg minek kérdezted meg, ha irreleváns? Sőt, inkább személyes támadás és nevetséges feltételezés volt. Ha ennyire nem ismersz akkor minek mész bele ebbe? Hm..?

    Csak azt nem értem, hogy ha a négy alapművelttel bizonyítható és a termelési görbével egy gimis 2-os tudással is, akkor honnan van akkora arca Kara Kán és dyra féle idiótáknak...

    Ha még kötelező átvétel lenne is, de piaci alalpú áron vennék át az áramot a naperőművektől, akkor a saját létesítésük költségeit sem termelik ki úgy cirka 20-25 év alatt, hogy 0 karbantartási és üzemeltetési költséggel számolsz, ami egész egyszerűen nevetséges. A szélerőműnél ez az érték kb. 15-17 év.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.11.01. 20:58:48
  • Tetsuo #394
    Látod, megint félreértetted. Nálam nem az a mérce, te jössz ilyen baromságokkal én mégsem kérkedem effélékkel, mert nem ide tartozik.

    Például a #384-ben nekem vágod a német példát, amikor többször leírtam, hogy a "német példa" egy olyan zsákutca, amelyet politikai alapon döntöttek el. Ha nem esett volna le, én nem vagyok "sötétzöld", abszolút az atomerőműveket pártolom, hiszen az a legjobb alaperőmű, amire szüksége van egy villaos hálózatnak a stabilitáshoz. Ezenfelül a megújuló energiák hasznosítása nevetséges hatásfokú. Állami támogatások, áram-átvételek nélkül halott ügy lenne.
    Ezek a kib@szott tények évtizedek óta. Minden alkalommal ötszáz hozzászólás kell ahhoz, hogy kifulladjon az ezen való vitatkozás - na, én ebben nem akartam részt venni.
  • molnibalage83 #393
    Persze, ha azzal akarnál érvelni, hogy idehánysz egy céltalanul bonyás függvényt, hogy deriváljam le és elrontom és erre akarod verni...
  • molnibalage83 #392
    Tudok deriválni, de ezer éve nem volt rá szükség, hogy csináljam. Ahogy a mérnökök 99%-a életében nem ír fel egyetlen diffegyenelet sem, mert nincs rá szükség, de éri a mögötte levő elveket és következményket, mert szükséges a modellezéshez.


    Mutassam referenciáimat? Tanulmányokat is akarsz vagy csak kiviteli tereveket? Esetleg megtudhatjuk, hogy milyen tervező cégeknél dolgoztál és mennyit? Neked mik vannak ...?

    Kurva nagy arcod van a névtelenség hományában faszikám. Rólam mindenki tudja a nickem alapján, hogy ki vagyok...

    Eleve totál nevetséges, hogy az a mérce nálad, hogy tudok-e derviálni. Hogy ne tudnék...? Első féléves anyag az egyetemen, de én már gimiben is tanultam, mert nem sima gimis osztályba járta.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.11.01. 19:07:36
  • molnibalage83 #391
    Téged meg úgy kell kezelni, mint egy okoskodó hülye nagypapit...
  • Kara kán #390
    Molnit úgy kell kezelni, mint egy játékokon felnőtt durcás gyereket. Ez a helyi értéke. :-)
  • Tetsuo #389
    Na, megint. Én nem érveltem úgy sosem, hogy a személyedre hivatkoztam (ráadásul alpári módon) vagy véltem valamit rólad, esetleg önmagamat dícsértem.
    De ha már személyeskedés...
    Napi szinten hivatkozol a mérnöki komptenciádra vagy a "tudományra", mégis úgy néz ki hozzászólásaidból, hogy sok közöd nincs a fizikához és gyanítom, hogy még deriválni sem tudsz.
    Mi lesz a következő? Hogy mennyi a fizetésed, mint a megbecsülés mércéje? :-)


  • Irasidus #388
    "A tárolódban meg nem hiszek. Ígérhetsz te a molnikáddal ma fűt és fát, mert rövid határidőn belül leléptek, már csak a biológiai órátok miatt is, és sza..rtok bele mindenbe, utánatok a vízözön... vagy a tűzözön, vagy valami hasonló."

    Látod ez a baj, hogy nálad ez hit kérdése, és nem tudományos kérdés. Szókarate az egész mondandód lényegében.