Gyurkity Péter

Megáll a szélerőművek terjedése

A tengerentúlon a kormányzati támogatás lejárta vetheti vissza a szélerőművek terjedésének ütemét.

Az Egyesült Államokban az illetékes hatóság (Energy Information Administration, EIA) még június végén közölte, hogy a szélerőművek szegmensében legnagyobb részesedéssel bíró Texas államban ismét rekordot döntöttek az energiatermelés terén, ezzel pedig a csúcsidőszakban felállított új legmagasabb érték már 10 ezer megawatt felett jár. A több mint két évtizeden át érvényben lévő kormányzati támogatás lejárta miatt azonban alaposan lecsökkenhet az építési kedv.

Texas kiemelt helyzetben van a szélenergia termelése terén, hiszen ebben az államban összpontosul a teljes amerikai kapacitás egyötöde. Országos (szövetségi) szinten a szélerőművek április folyamán a teljes energiatermelés mintegy 5 százalékát biztosították - a megújuló energia 14 százalékkal volt itt jelen -, ám az újonnan felállított rekord órájában Texas államon belül 29 százalékra ugrott fel ez az arány, ami jól jelzi az ágazatban rejlő további lehetőségeket, de egyben az előállítási mód volatilitását is. Mi több, az elkövetkező években valószínűleg megtörik a kedvező trend, ami a szövetségi adókedvezmény visszavonásának számlájára lesz írható.

Az úgynevezett Renewable Electricity Production Tax Credit (PTC) 1992 óta állt az üzemeltetők rendelkezésére, akik így minden kilowattóra megújuló energia előállítása után 2,3 centet írhattak le adójukból. Mivel azonban a rendelkezés 2012 végén lejárt, az építtetők közül sokan igyekeztek még az utolsó határidő előtt befejezni a munkálatokat, ami egyben a rendelkezésre álló kapacitást is megdobta. A kongresszus határozata révén a lejárati dátumot végül egy évvel kitolták, ez azonban 2013 decemberében elérkezett, most pedig egyáltalán nem vehető biztosra annak újabb megújítása, ami azt eredményezheti, hogy a szélenergia termelésében éveken át tartó stagnálás veszi kezdetét.

A megújuló energia terjedésével, illetve a trend fenntarthatóságával kapcsolatos kételyek egyike éppen ebből, a komoly kormányzati támogatások jelenlétéből fakad, erre Németország is kitűnő példa. Kérdéses, hogy az adófizetők meddig lesznek hajlandók jelentős összegekkel támogatni az új technológiák széleskörű alkalmazását, illetve hogy ezen technológiák esetében a költségek mikorra lesznek leszoríthatók olyan szintre, amely feleslegessé teszi a központi támogatást és egyben (gazdasági szempontból is) versenyképessé teszi őket a fosszilis energiaforrásokkal. Ma még egyik kérdésre sincs határozott válasz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vol Jin #195
    "Hatha Amerika koltsegvetese csak 3400 milliard, akkor tenyleg soknak tunik az 1200 milliard. Lehet hogy rosszul mondtak, forditottak, en ertettem felre. Vagy pedig tenyleg ennyi, mert mondjuk Amerikaban kiepult egy magat fenttarto teljesen ellenorizhetetlen megfekezhetetlen orult hatalom. Es mar reg nem az orszagnak van titkosszolgalata, hanem az amerikai titkosszolgalatnak van nehany orszaga, Usa, Izrael, es valoszinuleg Anglia is hozajuk tartozhat.
    Es akkor lehet, hogy valoban ok kapjak az USA koltsegvetesenek harmadat."

    Nem, ez a hallottad a kocsmában, hogy az illető nagyanyjának mondták az orvosi rendelőben, hogy valaki saját szemével látta, amikor elmesélte valaki, hogy a keresztlánya véletlenül hallotta, hogy két ember arról beszélt, hogy a szomszédjuk mondta, mert ő jól értesült, hiszen NB2-es labdarugó.

    Valójában meg az összeg nagyságrendjével sem vagy tisztában, ami kiderült abból a bizonyos 5000 ezer milliárd dollár és az egyéb hasonló általad nem is értett számokkal való dobálózásaidból.
  • Molnibalage #194
    Ez, ha jól emlékszem a Blok 45-re, vagy 50-re javította fel azokat.
    Block 45 változat soha nem is létezett...

    Gyakorlatilag minden az USA-ban rendszeresített fegyvert tud használni, és úgy max. 4,5 tonna a fegyverterhelése.
    Ami teljesen elméleti, mert a két belső függesztésen midig pótos van... 2x2000 font bomba és emellett még kb. 550 kg légiharc fegyverzet mehet.

    A mi Gripenjeink csak a Sidewinder és az Amraam rakétákat tudja hordozni a Link-16-os adatbusznak hála,

    A Link 16-nak semmi köze a fegyverintegrációhoz...
    Ezen felül ennél jóval többet tudna használni, pl. elvileg még a magyar gépek is képesek a Meteor fogadására is.

    de még mindig nincs benne éjjellátó és sisakcélzó.
    Aminek semmi köze a svédeknek, mint nem vettünk ilyet. Ez nem a gép hibája... Egyébként meg a kettő együtt tudtommal senkinek nincs, még a JHMCS is ilyen korlátokkal bír. Ha éjjelátót viszel, akkor nincs HOBS képességed az AIM-9X/IRIS-T-vel...

    Felszíni támadásra meg csak nemirányított rakétát és bombákat tud használni, abból se sokat egyszerre max. 2,2 tonna a fegyverterhelhetõsége.
    Ez sem igaz, lásd korábban.

    Tőled nem vártam ekkora szamárságokat...
  • Molnibalage #193
    Ettõl függetlenül a Gripen minden változata egy másodosztályú könnyûvadász, korlátozott fegyverzettel.
    Még most sem értem, hogy mitől másodosztályú. Több szempontból többet tud, mint a legújabb Block 50/52 változatok.

    A mi vadászaink például nem tudnak a modern intelligens bombákkal együttmûködni.
    Ez meg úgy tévedés ahogy van. Igen, nem integráltak hozzá annyit, mint az Viperához, de a magyar gépek képesek SDB-t és akármelyik jenki LGB-t és AGM-65-öt használni. Ha SDB megy, akkor erős a gyanúm az, hogy bármelyik JDAM megy. Hogy nincs hozzá Taurus, Harpoon vagy HARM...? Nos, nekünk ezekre mekkora szükségünk van...?
  • Papichulo #192
    Hatha Amerika koltsegvetese csak 3400 milliard

    Annyi

    A tobbit pedig ugye te sem gondoltad komolyan?! :)
  • duke #191
    Hatha Amerika koltsegvetese csak 3400 milliard, akkor tenyleg soknak tunik az 1200 milliard. Lehet hogy rosszul mondtak, forditottak, en ertettem felre. Vagy pedig tenyleg ennyi, mert mondjuk Amerikaban kiepult egy magat fenttarto teljesen ellenorizhetetlen megfekezhetetlen orult hatalom. Es mar reg nem az orszagnak van titkosszolgalata, hanem az amerikai titkosszolgalatnak van nehany orszaga, Usa, Izrael, es valoszinuleg Anglia is hozajuk tartozhat.
    Es akkor lehet, hogy valoban ok kapjak az USA koltsegvetesenek harmadat.
  • Papichulo #190
    Valoban nem te, elnezest. Bar - ezek szerint tevesen - azt felteteleztem, hogy te az o allaspontjat kepviseled. Tevedtem.

    Ennek ellenere minden kijelentesem all, attol fuggetlenul, hogy te szemelyesen hitelesnek tekinted-e vagy sem ;)
  • gforce9 #189
    Dehát azt nem is én írtam.......

    Ne haragudj, de innentől téged úgy egészében véve sem tekintelek hitelesnek. Ha arra sem veszed a fáradtságot, hogy megnézd kinek és mit írsz, mennyire hiteles az amit amúgy írsz? A hsz-ed további része is arra enged következtetni, hogy pont el se olvasod mit írok, vagy mire is válaszolsz. Szép.
  • Papichulo #188
    Általam emlegetett? Hol, mikor írtam ilyet?

    "az amerikai titkosszolgalatok koltsegvetese evi 1200 milliard" #143

    az a minimum, hogy a korábban bevallott számokat ne tekintsük hitelesnek.

    Persze, lehet jatszani a szamokkal, de nem ilyen nagysagrendben. Mint mondtam, ez a teljes USA koltsegvetes 35%-a lenne. Abszurd!

    Azonkivul ott a GAO az tenylegesen egy fuggetlen szervezet!
  • gforce9 #187
    "Dehogynem, a $3.4tr-nak a 35%-a az altalad emlegetett $1.2tr ;) "

    Általam emlegetett? Hol, mikor írtam ilyet?

    A kiírt, bevallott kiadások fölött pedig szerintem, - főként az elmúlt hónapok, évek eseményeit figyelembe véve -, jogos a kétkedés.

    Persz hogy nem lehet vitázni azzal, hogy "nem tudom". Nyilván nem is vitaindítónak szántam. Csak épp nekem furcsa, hogy ma, amikor olyan dolgok derülnek ki, hogy az ember pofája leszakad, akkor az a minimum, hogy a korábban bevallott számokat ne tekintsük hitelesnek. :)
  • Papichulo #186
    nem hiszem, hogy a bevallott adatok valósak.

    Nezdd, en minden kijelentesemet alatamasztottam forrasokkal es logikus gondolkodassal, mig nalad a "nem hiszemek" es a "nem tudomok" dominalnak. Na ezekkel nem tudok vitazni... :)

    35%-ról meg fõképp nem beszéltem

    Dehogynem, a $3.4tr-nak a 35%-a az altalad emlegetett $1.2tr ;)