Gyurkity Péter

Elkészült a James Webb űrteleszkóp

A NASA már az első teszteken munkálkodik, két év múlva jöhet a fellövés.

A James Webb tükrének összeállítását, pontosabban az ezzel kapcsolatos munkálatokat korábban mi is megmutattuk, a napokban azonban az illetékesek közölték, hogy elkészült a 6,5 méteres tükör, ami az első méréseken is átesett. Ezt követik majd a fő tesztek, hogy két éven belül útnak indulhasson az új fejlesztés.

A NASA október végén jelentette be, hogy a teniszpálya méretű napfénypajzs elkészült, ezt pedig két napra rá követte a 18 darabból álló tükör pontos formájának megmérése, ami az egyik fő feltétele a tesztek megindításának. A James Webb most a vibrációval és nagy zajjal járó vizsgálatokon esik át, hogy garantálják a fellövés problémamentességét, ezután Texas államban annak fókuszát tesztelik, Kaliforniában pedig a végső összeszerelést végzik majd el.


Az űrteleszkóp eredetileg 2014-ben rajtolt volna el, 5 milliárd dolláros költségvetésből. A jelenlegi menetrendben már a 2018 októberi fellövés szerepel, a költségek pedig elérik a 8,7 milliárd dollárt, mivel azonban a fejlesztés több szempontból is komoly előrelépést jelent, ez nyilván nem szegi az illetékesek kedvét. A James Webb az infravörös tartományban kutakodik majd, mégpedig olyan pozícióból, hogy a Föld védi majd a Naptól, míg saját napfénypajzsa mindkét égitesttől óvja majd a tükröt és magukat a méréseket. Az Ariane-5 rakétán összehajtott állapotban lövik majd fel az eszközt, ezt követné a mintegy két hétig tartó kitárulás, majd pedig a napfénypajzs kinyitása – de még ezután is időt kell hagyni a teleszkópnak, hogy lehűljön.

A JWST az abszolút nullához közeli tartományban végzi majd dolgát, az infravörös mérésekhez ez ideális hátteret biztosít, és az Univerzum olyan mélységeibe enged majd bepillantást, amely eddig nem volt elérhető számunkra. A szakemberek szeretnék legalább 5 éven keresztül használni az űrteleszkópot, de ez 10 évre elegendő üzemanyagot vinne magával, és kis szerencsével akár még ennél is tovább támaszkodhatnánk rá. A helyszíni javítások lehetősége nem szerepel a tervek között, ezért az összeszerelés és a tesztelés alatt nagyon körültekintően kell majd eljárniuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Jawarider #10
  Volt főnökömet idézve :

  "nem értem miért kell még két év, le kell tesztelni, fel kell vinni darabokban, össze kell rakni és már kész is..."
 • gothmog #9
  És a továbbiakban duke... csak kussol és lapít.
 • NEXUS6 #8
  De ha nem, akkor a zufók lelövik, vagy elé raknak egy nagy sziklát, ami nem akar arrébb menni. Végül is egy Lagrange-pontba rakják, ott meg már felgyűlhetett némi űrszemét. Talán még ezeréves flakononok is vannak ott! :D
 • coyote55 #7
  Nem fáj?
 • gothmog #6
  Aha. És azt kiszámoltad már, hogy hány dollár egy pixel a New Horizons Pluto-fotóin?
  Hmm?
  Igen?
  Figyelek...
 • scagnetti #5
  "bekap egy meteoritot es annyi"
  Hja.... végül is a Hubble is már lassan 27 éve van az űrben, és köszöni szépen jól van. Meteort csak a távolból észlelt.
 • duke #4
  Ugyse sikerul.
  Eloszor is, felrobban kiloves kozben. Ha nem, akkor, az urben kiderul, hogy hibassan szereltek ossze, es 2 meterre sem fog latni.
  Ha netan megis jo, akkor egy ilyen nagy feluletu tavcso, ugyis hamar bekap egy meteoritot es annyi.
  Utoljára szerkesztette: duke, 2016.11.05. 22:59:58
 • attes #3
  Ez lesz az emberiség legmesszebb/legrégebbre látó szeme.
  Nagyon jó, hogy összevakarták rá a pénzt.
  Várom mit fognak vele találni.
 • bunny #2
  Nem annyira, ennél többet tapsolt el a kormány csak a magánnyugdíjjak államosításával majd nyomtalanul eltüntetésével, ha jó rémlik. Itt legalább kézzelfogható az eredmény.
  Meg aztán 5-8 milliárd dollár is relatív, ha megnézed a leggazdagabb emberek vagyonát ... elég sokan vannak, akik ezt zsebből kicsengetik. Egy Bill Gates kalibernek annyi, mint egy __jómódú__ magyar átlagembernek 5-8 milla forint. Fáj-fáj, de azért nem kerül az utcára.
 • tom_pika #1
  2ezer milliárd forint... azaz 2 000 000 000 000 Ft. Hihetetlen összeg...