41
  • Tetsuo
    #41
    Persze, persze.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2017.09.13. 12:00:22
  • Tetsuo
    #39
    Ez hasonló reakció tőled, mint eddig. Érveket nem is vártam.
    Ejnye, ejnye Rebekah! ;-)
  • Sequoyah
    #37
    Nem is a forumokrol kell a tudast megszerezni. Viszont nagyon jo kerdesek merulnek fel az itteni vitak soran, amiknek utana kutatva hitelesebb forrasokban mar valoban sokat lehet tanulni.
    Pl sok olyan kerdes/felteves volt mar itt amik persze nagy baromsagok, de rajottem, hogy igazabol nem tudok teljes valaszt adni ra, hogy miert is baromsag.
    Utanakutatva viszont meggyozo valaszt talaltam ra, amivel a sajat megertesem is melyebb lett.
  • Tetsuo
    #36
    "A fajtádon." ...Na látod. A habzó szájra sem tudsz példát felhozni, de ezt már megszoktuk.
    Szórakozz csak tovább, annak nincs semmi akadálya. ;-)
  • Tetsuo
    #34
    Ezt mire hozod fel példának? Arra, hogy egy agymosott birka vagy? Arra tökéletes. Szerinted minden német bűnös volt, aki akkor élt, de a náci párt tagjai vagy katonai vezetők mindenképpen, hiszen ez esetben lehet általánosítani, csak más esetben nem.
    Ráadásul - szerinted - csak a szövetséges oldalon lehettek hősök, erkölcsös, gerinces emberek, mégha a tények ennek fordítottját is mutatják, mert a dogma ezt írja elő.
    Én meg nem általánosítok, hanem a konkrét tetteket nézem és nem akarok mindenáron megfelelni a győztesek érdekeinek, elvárásainak. Számomra az igazság fontosabb, mint valakinek a hamis érzékenysége.
    Tisztában vagyok a bolsevizmus civilizációra mért extrém rombolásával, mégis elismerek bizonyos szovjet katonákat, mint hősöket, ha a tettük ezt igazolja - bár többségük barbár állatként viselkedett.

    Elő a farbával és ne hazudozz, mondjál konkrét példát, ami szerinted zsidózás volt! Talán Izrael kritikájára gondolsz, vagy talán egy olyan mondatra a zsidóságot illetően, amilyen mondatot simán elengedsz a füled mellett mondjuk a görögöket vagy a magyarokat illetően? Ez igen! És még te akarsz etikára oktatni másokat?!

    A baj, hogy nem veszed észre, valójában te vagy az, aki általánosít, kirekeszt, cenzúrázni akarsz más véleményt stb. Megvezetett emberként a csőlátásod beszűkült világában talán olyan tettekre is hajlandó lennél - miután a nemzetközi helyzet fokozódik-, mint sokan, a magyarok ellen végrehajtott vörösterror idején. A trigger az lenne, hogy az ellenfél "náci", mondjuk egy régi szomszédod vagy én, mert kijelentem, hogy a vörösterror vezetői között sok volt a zsidó - ami nem pc kijelentés, hanem tény.
  • Tetsuo
    #31
    Egyrészről ez messze nem zsidózás. Ennyi erővel a 2. vh-s topikban mindenki németezik...
    Másrészről, én, veled ellentétben nyitott szemmel járok és nem cenzúrázom az olvasmányaimat. Egyszertűen észreveszem nap mint nap, hogy Marschalkó Lajos igazat írt. Ha te elbújsz a különféle magyarázatok mögött és PC maradsz, miközben homokba dugod a fejet, lelked rajta...
  • Kara kán
    #30
    Aki itt akar megtanulni dolgokat, belemélyedni egy-egy témába, az tévúton jár. Einstein sem fórumozgatva dolgozta ki az elméleteit.
    Másrészt, sokat meg lehet itt tudni az emberi pszichéről. Érdekes, hogy bármennyire legyen tanult valaki, ugyanazokat a hibákat követi el sokszor, mint egy nyolc osztályt végzett szakmunkás. Ez az egyéniség, ami egy alap mindenkinél, a tanulás csak kicifrázza.

    Emellett, a fórumokon mutatott kép megtévesztő is lehet. Nem biztos, hogy aki hülyeséget ír, hülye is. Lehet, hogy csak látni szeretné, hogy mennyire biztos a dolgában a vitapartner, vannak-e érvei, végig gondolta-e a leírtakat, vagy csak épp olyanja volt.

    A másik: nagyon nem szeretem az olyan megnyilvánulásokat, hogy valamihez csak az szóljon hozzá, aki ért hozzá. (Pontosság végett: nem döntéshozatalról beszélek, még csak nem is szavazásról.) Okos emberek tudják, hogy a kibic néha sokkal jobban meglátja a lényeget, mint aki belefáradt már az adott témába. A bűnüldözésben – már ahol okos emberek üldözik a bűnt – bevett technika, hogy teljesen kívülállóknak előadnak egy megoldhatatlannak tűnő bűnügyet, és várják a „pihent agyúak” ötleteit. Többször mozdított ez ki a holtpontról egy-egy megfeneklett ügyet.
    Utoljára szerkesztette: Kara kán, 2017.09.11. 20:49:30
  • molnibalage83
    #29
    Még messzire sem kell menni a bizonyítékért...
  • Tetsuo
    #27
    Pontosabban neked az egyetlen érved az, hogy mások konteóznak. Mellesleg én soha nem zsidóztam és elítélem az általánosítást, hogy a németek így, a zsidók úgy...
  • molnibalage83
    #26
    25 éve... Sok értelme nincs sok egy ilyen gépnek egyébként...
  • molnibalage83
    #25
    Testuo egyetlen "érvrendszere" a zsidózás... Igazi szellemi rövidnadrág...
  • Sequoyah
    #24
    Hat aki ultrahulye, azon nem lehet segiteni, mert a legnyilvanvalobb, sajat maguk altal is elsokezbol ellenorizheto tenyekkel sem lehet meggyozni oket, mert write-only uzemmodban vannak itt. De nem is miattuk vagyok itt:)
    Nalam ket fo ok van:
    - Egyreszt a vitazo feleken kivul meg egy rakas ember van itt, akik csak olvassak a hozzaszolasokat, de nem irnak semmit. Roluk megfeledkezunk gyakran, es azt hisszuk hogy csak mi vagyunk it vitazni 3-4en. Ezen sok ember kozul jonehany lehet olyan, aki nem buta, es a ket oldal ervei kozul el tudja donteni sajat maga melyik az ertelmes es valos, es talan epp ezek alapjan formalja a velemenyet, ami meg nincs kialakulva. Szoval mar csak azert is leirom, hogy masok ne csak az egyoldalu propagandat lassak, hanem a tobbfele ervek utkozeset.
    - Masreszt en rengeteget tanultam az olyan vitakbol ahol meg ha hulyek is az ellenervek, ha ertelmesen el akartam magyarazni miert hulyeseg, akkor melyen bele kellett masznom a temaba, es sok olyan dolgot tanultam amin korabban jotekonyan atsiklottam.
  • Kara kán
    #23
    Kérdés, hogy mit keresel itt.
    Én inkább csak társalogni, szórakozni jövök ide, tehát nekem sokkal fontosabb az emberi tényező, mint a hozzászólás szakmai értéke.
  • Sequoyah
    #22

    Csak peldakent,
    Molni stilusa olyan amit el kell fogadni, mert bar rettenetes stilusban tarsalog, de tenyekre es logikara alapoz, es ezert eleg gyakran szokott okos dolgokat mondani. Ez itt lent viszont olyan ami egyszerre rossz stilusu, es tenyeket es logikat nelkulozo. Alapveto ervelesi hibak vannak benne, fuggetlenul a tematol.
    Pedig meg szoktam hallgatni azokat akikkel nem ertek egyet, ha kepesek az ervuket ertelmesen megfogalmazni. Sot, kifejezetten keresni szoktam az en tudasomat cafolo erveleseket, mert meg akkor is sokat tanulok belole, ha nem tudnak meggyozni engem. Azert meg plane, hogy hagyjak eselyt magamnak, hogy kideruljon hogy tevedek. Csak igy lehetek a jovoben okosabb.



  • Kara kán
    #21
    Técső ilyen, el kell fogadni. :-)
  • Sequoyah
    #20
    Az a project regen futott, es le is zarult. Egyszeruen nincs ra szukseg, mivel a tudasat olcsobban es biztonsagosabban tudjak nyujtani mas technologiak, pl a muholdak.
    Lehetnek azota mas hiperszonikus projectek, pl a Scramjet, de azok mas celbol es mas modon futnak.
  • Sequoyah
    #19
    Bocs, de a stilusod es az inzultusaid alapjan nem foglak komolyan venni teged. En probalok a tenyek es logika menten beszelni es ervelni, es hasonlot varok viszont. Ehhez kepest te erzelmek, es alap nelkuli konzpiracios teoriakkal vagdalozol. Viszont az erveim egyiket sem tudtad, sot nem is probaltad cafolni...
    Kerlek mutasd meg, hogy konkretan melyik ervemmel is van bajod.
  • jovokutato
    #18
    Évek óta vannak hírek erről a gépről,melyet Aurora-projekt néven emlegetnek és 6M-re tippelik a sebességét
  • Kara kán
    #17
    ...és hogy tovább fűzzem a gondolatom fonalát.
    A csorda népekkel (Ady után) csak erőből lehet tárgyalni.
    Amikor Napóleon bevonult Egyiptomba, próbálkozott ő is azzal a libsi dumával, hogy az iszlám milyen cuki, de amikor az embereire támadtak, egyszerűen ágyúzni kezdte – na mit? – a kairói nagymecsetet. (Ugyanígy ágyúzta egyébként a párizsi konzervatív felkelés részvevőit is.) Másként nem megy. A szimbólumokat (is) kell támadni.
    Utoljára szerkesztette: Kara kán, 2017.09.07. 16:42:37
  • Kara kán
    #16
    Szerintem inkább te szopsz be mindenféle konteót, olyannyira, hogy már nyakig vagy bennük. Persze, van részigazság abban, amit írsz, mert enélkül nem is „működne” az elméleted, még számodra sem.
    Elsősorban arra gondolok, hogy ártatlan bárányoknak vélsz olyan valóban lator államokat, mint É-Korea, vagy amilyen volt Kadhafi Líbiája, Szaddám Irakja stb. Hidd el, ezek az államok annyira romlottak voltak (gondolj pl. a Líbiában megkínzott majd halálra ítélt bolgár ápolónőkre, vagy a Lockerbie terrorcselekményre, vagy Kadhafi fenyegetőzésére Svájccal kapcsolatban), hogy megértek a bedöntésre. Akkor is, ha ez mondjuk Izrael számára épp jókor jött. Az teljesen más kérdés, hogy az USA olyan országokban sem tudott normális államszervezetet kialakítani, amelyeket hadseregével lerohant (Irak, Afganisztán). Nem is értem, hogy minek vonultak akkor oda be, ha gyakorlatilag semmilyen eredményt nem értek el. Például, kereszténynek lenni ugyanolyan veszélyes ott ma, mint korábban.
    Utoljára szerkesztette: Kara kán, 2017.09.07. 16:36:21
  • Tetsuo
    #15
    Te nagyon el vagy tévedve. Egyszerűen besz*psz minden maszlagot, ami a nyugati propagandát, elsősorban a cionista Egyesült Államokat dicsőíti, vélt ellenfelit demonizálja.

    A XX. és XXI. század háborúinak és forrongó konfliktusainak nagyon nagy többségéért Ámerika mint ország, vagy judeokrata polgárai felelősek.
    Jelenlegi agressziók mögött is efféle hátszelű manipulációk állnak szerte a világban, Szíriától Svédországig, Gázai-övezettől Szudánig. Sok művelt ember azon sem lepődne meg ha kiderülne, hogy Ámerika titokban pénzeli Észak-Koreát, ahogy sok hasonló konfliktust generált már.

    Minden úgynevezett "fejlett" gazdaság kizsákmányoláson alapszik, de az amerikai viszi a prímet. Sem "demokrácia", sem a nyugati pazarló életmód nem létezne általuk felügyelt globális szabályozáson alqapuló, sok tucatnyi ország nyomorbadöntése és szipolyozása nélkül.
  • Sequoyah
    #14
    A putyini rendszer elsosorban a politikat stabilizalta egy onkenyuralmi rendszer bevezetesevel. A gazdasag a padlon volt elotte, szoval mar egy aprobb osszeggel stabilizalni lehetett, amit az emelkedo olajarak biztositottak. De most hogy zuhantak az olajarak el is kezdett egybol repedezni ez a gyenge stabilitas. Erteket teremto gazdasaguk tovabbra sincs. Es ez veszelyes, es latszik is, hogy ahogy szukul a penzforrasuk, ugy kavarnak egyre agresszivabban a nemzetkozi politikaban. Szoval Oroszorszag nem merce semmilyen szempontbol...

    A Kinai hatekonysagot nem jol ertelmezed. A pozitiv valtozas meg veletlenul sem jelenti azt, hogy hatekonyabbak. USA rendelkezik a legfejlettebb gazdasaggal, naluk 1% novekedes egesz mast jelent, mint Kinaban 10%. A nullarol konnyu fejlodni, de ha az elen alsz, vert kell izzadni a legkisebb fejlodesert is. Kina is lelassul majd ha egyaltalan a kozelebe jut a nyugat fejlettsegenek. A gond az, hogy meg nem ertek a kozelebe, es mar most lassulnak...

    Kicsit megprobalom tudomanyosabban, de meg mindig hetkoznapi kifejezesekkel megfogalmazni egy peldan keresztul (aminek a valosaghoz nem feltetlenul van koze):
    Minden rendszerhez tartozik egy optimum, amihez kozelit. Egy adott gazdasagi rendszerhez ez az optimum egy fejlettsegi szint. Az adott gazdasagi rendszerrel ezt a fejlettsegi szintet fogja kozeliteni a gazdasag. Amennyiben az aktualis fejlettsegi szint nagyban elmarad az optimumtol, gyorsan lehet kozeliteni azt, de amennyiben kozel van, lassabb lesz a folyamat. A matematikaban az ilyen gorbet aszimptotanak hivjak. Egy logaritmikus-jellegu gorbe, ami kozeliti a hatarerteket, de soha nem eri azt el.

    Peldankban USA gazdasagi modelljehez az optimalis fejlettseg legyen 100. Egy tokeletes gazdasag lehet akar 200 is persze. Mivel USA gazdasagi modellje mar fennall vagy 150 eve legalabb, ezert eleg kozel jarnak ehhez a fejlettseghez, tehat peldankban legyen az aktualis fejlettseg 95. Tovabbra is kozelitik a 100-at, de mivel mar csak 5 van hatra, ezert az eves fejlodes joval kevesebb, mint 1. Legyen pl 0.2.
    Masik pelda Kina. Kina kommunista allam volt a 70-es evekig, ami egy szornyu gazdasagi modell. Tartozik hozza egy max 20-as optimum, amit nagyjabol el is tudott erni. Viszont ekkor tortent egy valtas, egy allam altal iranyitott felkapitalista rendszerre altak at. Ez fenyevekkel jobb mint a kommunista rendszer, de nem annyira, mint a valodi kapitalizmus. Tartozik ehhez egy 70-es optimum, es ugye az aktualis, 20-as fejlettsegi szint. Ez 50 kulonbseg, ami oriasi, igy oles leptekkel lehet kozeliteni. Mara lefaragtak tobb mint a felet, es mar 50-nel jarnak. Meg 20 van hatra, amit evente 0.5-1-gyel faragnak le.
    - Mi az amit ebbol mi latunk? Az, hogy USA csak 0.1-et fejlodik, mig Kina ennek 5x-oset, 0.5-ot. Te erre mondod, hogy Kina milyen fejlett, mert 5x gyorsabban fejlodik.
    - Mi az amit kifelejtettel? Hogy Kina abszolut fejlettsege meg mindig csak 50, mig USA-e 95, ami kozel 2x annyi. Tehat Kina egyaltalan nem fejlettebb, csak gyorsabban fejlodik.
    - Mi az a tipikus hiba amit sokan elkovetnek? A fejlodes gorbejet nem lehet egyenesen meghosszabbitani a vegtelenbe. Sok "elemzes" viszont ezt teszi, es kijelenti, hogy ha USA evente 2%-ot no, Kina pedig 10%-ot, akkor pl 2030-ra Kina megelozi USA-t. Nem tudjuk hogy nez ki a gorbe, de biztos, hogy nem egyenes. Minden fejlodes lassul, amig nem javitanak a rendszeren magan.

    Hogy ehhez kepest mi a valosag amit tudunk?
    - USA egysegnyi GDP-je 3x-osa kinanak. Szoval jelen pillanatban USA egesz biztosan joval fejlettebb Kinanal. Ez teny.
    - Kina GDP novekedese mostanaig elsosorban az olcso munkaero miatti tokebearamlasnak volt koszonheto. Ezzel viszont egeszen biztos nem erik utol a nyugati vilagot, mert ha csak megkozelitik is, az olcso munkaeronek vege.
    - Az allami beavatkozasnak erosen latszanak a hatranyai. Jelentos folosleges beruazasok tortentek. Egesz varosok allnak uresen allami beruhazas eredmenyekeppen. Rengeteg eroforras elment erre, ami meg mindig GDP novekedeskent jelentkezik a statisztikaban, viszont nem jelentenek semmifele valodi erteket.
    - Ezek jelentos resze hitelbol epult. Mar most korvonalazodik egy jo nagy hitelvalsag Kinaban, ami osszeomlaszthatja a novekedest.
    - Viszont sokat invesztelnak K+F-be, ami nagy pozitivum. Az innovacio nem mindig terul meg rovidtavon, igy ott erdemes allamilag beavatkozni ha a piac nem finanszirozza, mert evtizedek mulva uj iparagakat hozhat letre.

    Tehat Kina jol halad, de mindenkeppen ujabb valtasra van szukseguk, ha folytatni akarjak. Vagy egy jokora valsagban ujraszervezik a gazdasagot, vagy valamelyik innovacios erofeszites megterul, es az uj technologia uj gazdasagi robbanast indit, ezuttal Kina foszereplesevel, de valtozasra mindenkepp szukseguk lesz, mert a mostani lendulet kifullad meg mielott beernek a nyugatot.





  • Tetsuo
    #13
    Oroszország az elcs*szett múltja miatt van komoly hátrányban bizonyos szempontból, de a putyini rendszer már rengeteget javított és minimum stabilizálta a gazdaságot.
    Kína társadalma a lentebb említett szempontok alapján persze, hogy hatékonyabb, mint az Egyesült Államoké, hiszen az előbbiben a változások pozitívak, míg az utóbbiban többnyire negatívak. Oké, sokféle szempont van és igazán a lényeget tekintve jelenleg minden társadalom hanyatlik.
  • Sequoyah
    #12
    A kozpontositott, parancsuralmi rendszereknek is megvannak a maga hatranyai. Oroszorszagot nem is ertem miert hoztad fel ellenpeldakent, mert az pont a parancsuralmi rendszerek extrem esete, es gazdasagilag egy csodtomeg. A sok kitermelt olaj meg ugy-ahogy eltartja, de sok hozzaadott ertek nincs benne.
    Kina mar erdekesebb kerdes, mert ott mar valoban leteznek azok a faktorok, amiket te emlitesz. Viszont hogy hatekonyabb lenne, mint USA? Hat egyelore meg nem, meg messze nem jarnak ott fejlettsegben. Az esely megvan hogy utolerjek oket, de pont a kozpontositas miatt mar nagyon latszanak a repedesek a Kinai gazdasagi modellen.

    Amin en gondolkozok mostanaban hogy problema lehet, az a monopoliumok kerdese. 100 evvel ezelott az USA kormanya szivbaj nelkul darabolt fol oriascegeket, beinditva a versenyt. Utana (nem feltetlenul emiatt, de szerintem tobbek kozott igen) a gazdasag robbanasszeruen fejlodott. Ma ezzel szemben mar sokkal inkabb a gazdasagi lobbyerdekek dominalnak. Bizonyos cegek pedig nem erdekeltek a valtozasban es fejlodesben, mert most enelkul is van profitjuk. Last pl a klimavaltozas folyamatos torpedozasat az olaj es szenlobbi altal, pedig a zold technologiakban sokkal tobb fejlodesi lehetoseg van, ami fellendithetne USA gazdasagat.
  • Kara kán
    #11
    Elég szomorú, hogy az USA-t gyakorlatilag szétszedi a sok irányzat, klán, érdekcsoport.
    Kezdődött azzal, hogy a nagy cégek kivitték a termelést, sőt, a székhelyeiket is, hogy minél kevesebb adót kelljen fizetniük (értsd: minél többet lehessen lopni, csalni az adóparadicsomok révén), így az USA-t gyakorlatilag lassan kivéreztetik, felszámolják.
    Donald bá nagy dérrel-dúrral nekivágott, hogy most aztán ő megmutatja, meg minden, de nem sok eredmény látszik. Nem is látszódhat, mert szerkezeti bajok vannak. Demokratikus és liberális állam nem is igazán tud versenyezni központosított, parancsuralmi rendszerekkel, mint amilyen Kínában vagy Oroszországban van (és akkor az is érthető, hogy India gyakorlatilag miért topog egy helyben kb. 50 éve az űrbéli röpködéseik dacára).
    Szóval, szép, amikor Elon Muskék és hasonlók nagy büszkén űrhajókat lődöznek fel, és azt a benyomást keltik, hogy nem probléma a NASA elsorvasztása, hisz a magánszektor átveszi a helyét, szerepét – mert meglesz ennek a böjtje.
    Nem azt mondom, hogy az USA legyen olyan ország, mint Kína, csak azt állítom, ami régen nyilvánvaló volt: a stratégiai ágazatok ellenőrzése, sőt működtetése nem a magánszektor dolga, azt állami kézben kell tartani a lehető legszélesebben, a magáncégek legfeljebb részegységek beszállítói kellene, hogy legyenek.
    Utoljára szerkesztette: Kara kán, 2017.09.05. 22:35:00
  • Kissssss0 #10
    márpedig a föld lapos és a holdon nem járt senki uff.... na most már boldog vagy?
  • Roger6
    #9
    Mi a franc, semmi laposföldezés nincs itt, meg hogy a Hold nem létezik meg bla-bla-bla? Meglepő...
  • NEXUS6
    #8
    Pár napja bejelentették a ruszkik, hogy dolgoznak valami 4,5 M sebességű vadászgépen is. Kisebb műholdak pályára állítására is használnák.

    Hmmm. remélem nem csak paperware szinten maradnak vele. De az amcsik is akarnak valami ilyesmi felderítő gépet gyak az SR-71 utódját.
  • jovokutato
    #7
    Hacsak a NASA nem kéri fel a SpaceX-et,hogy segítsen nekik visszajutni a Holdra.Ez Musknak is jó,mert így tesztelheti a Marsra szánt űrhajóját.
    Úgy tűnik,újraindul a hidegháborús űrverseny,csak most több szereplővel,mert Kína húzni fogja Japánt és Indiát is,az USA-ról nem is beszélve.
  • Tetsuo
    #6
    Írja a cikk, hogy öt területen működnek együtt, majd felsorol hatot. :-S
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2017.09.02. 14:30:44
  • Tetsuo
    #5
    :-D
  • PeeTeR
    #4
    :DSADASASDDASADS
  • Nos
    #3
    Es ez valoszinuleg nem vicc.
  • NEXUS6
    #2
    Mire az amcsik újra odaérnek lesz már a Holdon egy kínai étterem, meg egy ruhabolt is. XD
  • esztyopa
    #1
    Naná!
    2 kici kínai tesz ki egy amcsi asztronautát.
    Persze,hogy olcsóbb lesz a holdraszállás.