Gyurkity Péter

A Holdhoz küldene embereket a NASA

Az új politikai vezetés támogatja az ötletet, akár már jövőre sort kerítenének az expedícióra.

Február közepén számoltunk be a hírről, miszerint a NASA készülőben lévő rakétája már az első útján űrhajósokkal rajtolna el, az új adminisztráció ugyanis nemzeti ügynek tekinti ezt, miközben a két legjobb helyzetben lévő magáncég némi csúszással kénytelen szembenézni. Most a Hold megkerülése is felmerült, mégpedig egy kisebb személyzettel.

A Bloomberg adott hírt a napokban megjelent további részletekről, ebből pedig kiderül, hogy a NASA a Fehér Háztól érkezett kérés után kezdett hozzá a Hold körüli küldetés tanulmányozásához. Itt elsősorban arra kell választ találniuk, hogy mit és mennyiben kellene módosítaniuk a korai rajt megvalósítása érdekében, ez ugyanis az új platform első két küldetése, az Exploration Mission 1 és 2 esetében is komoly változást jelentene. Az SLS rakétáért felelős Boeing, valamint az Orion kapszulát építő Lockheed Martin nem gondolt erre a lehetőségre, így mindkét beszállítónak gondoskodnia kellene a további, immár a személyzet kiszolgálását és életben tartását biztosító rendszerekről, bár itt egyelőre arról lenne szó, hogy mindössze két főből állna a legénység, amely már jövőre, esetleg 2019-ben indulna útnak.

A szakemberek fontosnak tartják megjegyezni, hogy a hetvenes évek eleje óta, vagyis több mint 40 éve nem hagytuk el az alacsony orbitális pályát, bár az űrhajósokkal lefolytatott küldetések jelenleg is zajlanak – 2011 óra orosz közreműködéssel, miután a megmaradt amerikai űrsilókat végleg nyugdíjazták. A NASA nagyjából egy hónapon belülre ígéri az előzetes jelentés összeállítását, itt azonban már most figyelmeztetnek arra, hogy ez az EM-1 esetében is csúszást eredményezhet, vagyis a 2018 végére tervezett expedíció a következő évre tolódhat át – és akkor még nem beszéltünk a kockázatokról, amit a teljesen új rakéta és kapszula élesben való kipróbálása jelent.

A NASA idei büdzséje mintegy 19 milliárd dollárból áll, ebből 8,4 milliárd megy az emberekkel lefolytatott küldetésekre – az új vezetéssel még nem tárgyaltak a változás várható anyagi vonzatairól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • jkedzs #6
  úgyis felrobbannak. ennél több szót nem érdemelnek.
  erről viszont...

  https://www.youtube.com/watch?v=Jth4yATniS4
  Utoljára szerkesztette: jkedzs, 2017.03.02. 20:59:46
 • morguldae #5
  Vannak már a Holdon most is elegen....
 • asgh #4
  Csak a politika által megrendelt közel teljesíthetetlen feladatok adnak valódi lökést a fejlesztéseknek, mert csak ilyenekhez lehet megfelelő mennyiségű erőforrást biztosítani.
 • NEXUS6 #3
  Ebből nagy szopás lehet. A politika által megrendelt, közel teljesíthetetlen feladatok nem mindig sülnek el jól, lásd még Challenger.
 • dyra #2
  háát ha ők az ösztönzők akkor még nagyon ráérnek.
 • kvp #1
  Nagyon kell kapkodniuk ha nem akarjak, hogy az urturistak (lasd: spacex) megelozzek oket. Meg nagyjabol mindenki mas is (pl. Kina).