Gyurkity Péter

Munkába állt a legnagyobb rádióteleszkóp

Átadták a FAST-teleszkópot, amely miatt családok ezreit költöztették ki.

Idén februárban írtunk arról, hogy Kínában családok ezrei kénytelenek elköltözni lakóhelyükről, mivel az illetékesek attól tartottak, hogy a zavaró hatások ellehetetlenítik az eddigi legnagyobb rádióteleszkóp működését. Immár a hivatalos átadáson is túl vagyunk, jöhet az érdembeli munka.

A National Astronomical Observatories of China (NAOC) egy nemzetközi összefogás keretében, a Breakthrough Initiatives együttműködésével állította szolgálatba a Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope (FAST) névre hallgató monstrumot, vagyis ez a Jurij Milner orosz milliárdos által meghirdetett 100 millió dolláros program részeként üzemel majd. A cél az idegen civilizációk utáni kutatás, pontosabban az univerzumban száguldó rádiójelek esetleges elfogása, az illetékesek szerint pedig az új fejlesztéssel ezen a területen 5-ször vagy akár 10-szer jobb esélyeink lesznek.

Az 500 méteres tányér nagyon gyenge jeleket is elfoghat, bár itt az elsődleges feladat az egyéb teleszkópok (így például a nyugat-virginiai Green Bank Telescope, az ausztráliai Parkes Observatory, vagy a kaliforniai Automated Planet Finder) által észlelt jelek utólagos visszaigazolása és azok kiértékelése lesz. Az illetékesek hozzátették, hogy a privát szektorban létrehozott együttműködésnek jobb esélyei vannak, mivel a nemzetállamok (különösen az USA és Kína) között ez sokszor komoly akadályokba ütközik (bár azért Hollywood jól látható módon igyekszik megágyazni egy jövőbeni szorosabb kapcsolatnak, lásd Mentőexpedíció), de a puszta méret mellett az sem elhanyagolható tény, hogy a programban résztvevő állomások immár három különböző kontinenst fednek le.

Amennyiben az együttműködést felügyelő szervezet fontosabb fejleményről számol be, erről természetesen mi is hírt adunk majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • MZperX75 #4
  Mint egy falat kenyér!

  Senki nem szólt nekik,hogy Az UFO-k rég itt vannak......
 • bakkerman #3
  egy "pár" steak ráférne az biztos
 • duke #2
  Deszkasok biztos nagyon fogjak szeretni .
  Utoljára szerkesztette: duke, 2016.10.22. 11:01:26
 • dzsagon #1
  grilltárcsa